Džoš Gidi (Foto: AFP)
Džoš Gidi (Foto: AFP)

Neobični slučaj Džoša Gidija i partija koja se viđa jednom u 100 godina

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.12.21. | 18:11

Mladi košarkaš iz Australije ne prestaje da oduševljava izdanjima u NBA ligi

Rađa se nova zvezda u NBA. Stigao je Džoš Gidi u redove Oklahoma Siti Tandera kao šesti pik na Draftu. Nije se o njemu govorilo kao o prvoizabranom Kejdu Kaningemu. Ostao je u senci još četvorice mladih igrača koji su dobili šansu pre njega, ali je na dobrom putu da već u ruki sezoni iz nje izađe i zakloni im svetlost. Već je oborio nekoliko rekorda, a sinoćnji će se dugo pamtiti. Ovaj 19-godišnji momak rodom iz Melburna je u trijumfu nad Nju Orleansom imao neverovatnu statistiku - po 10 skokova i asistencija, bez ijednog poena! Tako nešto u najjačoj ligi sveta nije viđeno 50 godina, a verovatno neće ni u narednih pola veka.

Gidi je atipičan košarkaš, pogotovu za NBA uslove. Ne krase ga izražene fizikalije, već pre svega veština i kreativnost. Još pre par godina pravljena je paralela između njega i Luke Dončića zbog specifičnog stila i fantastičnog razumevanja igre.

Izabrane vesti

Prvi je igrač iz NBA Akademije i Stars programa koji je izabran na Draftu. Pre dolaska u najjaču ligu sveta odbio je ponudu Arizone i ostao u domovini, gde je odigrao profesionalnu sezonu za Adelejd 36erse. Nije dugo trebalo da svima postane jasno kakav dar se krije u njemu. Postao je najmlađi igrač u istoriji austrlijske NBL lige koji je upisao tripl-dabl. Upisao ih je tri do kraja sezone, koju je okončao sa prosekom od 10,9 poena, 7,3 skokova i 7,6 asistencija (najbolji učinak u ligi). Jasno, proglašen je i za Rukija godine.

Iz kluba je otpušten u maju godine na izmaku, kako bi se spremio za Draft. Na kraju je izabran od strane Oklahome, a pre njega je komesar NBA lige Adam Silver pročitao pet imena - Kejd Kaningem (Detroit), Džejlen Grin (Hjuston), Evan Mobli (Klivlend), Skoti Barns (Toronto) i Džejlen Sags (Orlando Medžik). Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo još jedna "Luka Dončić priča", gde će se javnost pitati šta su razmišljali timovi koji su imali pravo da biraju pre Oklahome kada su preskočili Gidija.

Naravno, vreme će pokazati ko je bio u pravu, ali je potpuno jasno da Oklahoma nije pogrešila. Gidi se polako penje na listi kandidata za titulu Ruki godine. Trenutno je četvrti iza Barnsa, Moblija i Kaningema, ali je recimo od prethodnog preseka beležio gotovo tripl-dabl u proseku (14,7 poena, 10,7 skokova i 9,3 asistencija). Impresivna statistika za tako mladog igrača, koji će nesumjivo nastaviti da se penje na ka laskavom priznanju. Pritom samo centar Mobli ima više dabl-dablova od njega, a jasno je da je samo pitanje vremena kada će upisati i tripl-dabl. Procenjuje se da bi ovim tempom jednoga dana mogao da stane uz rame Oskaru Robertsonu i Raselu Vesbruku - tripl-dabl kraljevima najjače lige sveta.

Oborio je već nekoliko rekorda. Prvi dabl-dabl upisao je krajem oktobra u pobedi nad Los Anđeles Lejkersima (18 poena i 10 asistencija). Tako je postao drugi najmlađi igrač koji je ubacio dvocifren broj završnih dodavanja na jednoj utakmici. Ispred je samo Lebron Džejms koji je to uradio dva puta u njegovim godinama. Samo mesec dana kasnije postao je tek treći tinejdžer u istoriji lige koji je stigao do 100 skokova i asistencija u prvih 20 nastupa. Ponovo se našao u Džejmsovom društvu, a sa njima je na pomenutom spisku i momak koji je prošle godine proglašen za najboljeg debitanta u ligi - Lamelo Bol. Kako stoje stvari, Gidi ide njegovim koracima.

Nije se tu zaustavio. Proglašen je i za najboljeg rukija zapadne konferencije u novembru, a sinoćnju partiju će dugo pamtiti. U trijumfu nad Pelikansima nije uspeo da se upiše u listu strelaca, ali je zato saigrače u 10 navrata spojio sa košem i pritom pokupio isto toliko skokova. Tako nešto jedino je pošlo je za rukom Normu Van Liru 1971. godine. Odmah je napravljeno i poređenje sa bivšim košarkašem Sinsinati Rojalsa, Čikago Bulsa i Milvoki Baksa, koji takođe nije važio za vrsnog poentera, ali je redovno popunjavao više statističkih kolona i isticao se svojom polivalentnošću.

Jasno, kada se ne ubaci nijedan poen, mora da bude i kritika, ali je impresivno kako je mladi košarkša uspeo da ostavi svoj potpis i pored činjenice da ga nije služio šut. Kako je i trener Mark Dejnol izjavio, Gidi je bio frustrian zbog činjenice da nije uspeo da provuče loptu kroz obruč.

"Kada igrate 82 utakmice, puno minuta, iz dana u dan, usponi i padovi su neminovni. Biće perioda kada niste u ritmu, kada vam je telo umorno, kada vam se čini da vas ne služi šut. Morate da pronađete kontinuitet i bavite se stvarima na koje možete da se oslonite i koje možete da kontrolišete svake noći. Odajem mu priznanje, jer je veći deo utakmice uspevao da kontroliše stvari kojima može da upravlja. Bio je frustriran zbog šutiranja, ali ko može da ga krivi? U nekom trenutku morate da zaboravite takve stvari jer ćete se izgubiti. Bila je ovo dobra lekcija za njega, da uspe da se izbori sa tim. Neće sve uvek biti idealno", izjavio je trener Oklahome Dejnol.

Poenterske sposobnosnosti su mu najveća boljka i to bi moglo da ga spreči da se domogne laskave nagrade ove godine. Nema atletske sposobnosti kao momci koji su odabrani pre njega, ali ima daleko više šarma u njegovoj igri, a čini se i zrelosti. Od starta se podredio timu, proigravanju saigrače i savršeno se uklopio u Oklahomi. Prva napadačka opcija u ekipi je sjajni Šaj Gildžus Aleksender, pa će mladi Australijanac za razliku od Kanađanina biti zadužen da organizuje napade i razigrava ekipu, a kada u čitavu priču dodamo i svestranog Alekseja Pokuševskog, jasno je da je generalni menadžer Grmljavine Sem Presti još jednom napravio dobar posao i okupio izuzetno talentovanu ekipu, koja bi u godinama koje dolaze mogla da bude pravi hit NBA lige.


tagovi

Oklahoma Siti TanderDžoš Gidi

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara