Aleksandar Đorđević i Marko Gudurić (©Starsport)
Aleksandar Đorđević i Marko Gudurić (©Starsport)

Đorđević opet odlazi kao šampion: Gudurić prekinuo Efesovu vladavinu, majstorijama zasenio i Micića

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.06.22. | 21:29

Fenerbahče se vratio na turski tron

Istorija se ponavlja. Aleksandra Đorđevića nisu želeli u Bolonji – doneo im je titulu. Najavili su u Fenerbahčeu pred plej-of da će u narednu sezonu ući sa novim trenerom, da se spremaju za promenu i da im je potrebna sveža krv – srpski strateg je odlučio da se oprosti na identičan način kao sa Virtusom. Za kraj je podigao trofej, prekinuo je Efesovu vladavinu u Turskoj i krunisao Fenerbahče. Toliko od njega u Istanbulu, da sećanja budu lepa. Da titula bude poslednja uspomena.

Od Efesa su se u Evroligi svi tresli, za Vasilija Micića nisu imali lek. Nemo su posmatrali bravure srpskog plejmejkera i kako redom kupi individualna priznanja. Prvo titulu najboljeg strelca najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja u Evropi, zatim i MVP-ja Fajnal-fora i kao pečat drugi trofej Evrolige. Nije ga se uplašio Fenerbahče, imao je odgovor u vidu Marka Gudurića, koji je u četvrtoj utakmici finalne serije zasenio Micića i udruženim snagama sa Janom Veselim vratio titulu u žuto-plavi deo Istanbula - 92:80.

Izabrane vesti

Tri godine Efes je boravio na turskom prestolu – u tom periodu uzeo dve titule, jedna sezona nije završena zbog korone – Fenerbahče mu je gledao u leđa i stao na put kada se najmanje nadao. Zebnja se uvukla u Fenerbahče pred finalnu seriju, bolno prizemljenje doživeo je Marko Gudurić. Povreda nije bila ozbiljnije prirode, mogao je Aleksandar Đorđević da odahne, a srpski bek i Jan Veseli, kome je dodeljeno MVP priznanje, dominirali su u četvrtoj, poslednjoj utakmici finala.

Skoro pa besprekornu partiju odigrao je leteći Čeh, bio je najefikasniji akter meča sa 18 poena, imao je i sedam skokova i tri asistencije, a iz igre je imao samo jedan promašaj. Prikucavao je, polagao, pogađao sa poludistance i sve poene postigao iz igre. Izvanredno je Veseli sarađivao sa spoljnom linijom tima, čiji predvodnici su bili Nando de Kolo i Gudurić.

Povlačio je bekovski tandem dirigovao je Fenerbahčeovim napadima, držali su Efes na distanci i odbijali svaki napad. Domaćin je sve vreme bio u zaostaku, imao je i 18 poena zaostatka, a pripretio je samo početkom trećeg kvartala. Prvak Evrope je serijom trojki istopio prednost Đorđevićevog tima, za potpuni preokret i produužetak finala nedostajali su mu Micić i Šejn Larkin u elementu. Ubacili su dvocifren broj poena – obojica meč završili sa 10 – ali daleko je to od njihovog ovosezonskog proseka i onoga na šta su navikli Ergina Atamana.

Samo su visoki igrači osvajača Evrolige uspevali da naprave štetu. Tibor Plajs ispod koša, a Kris Singlton i sa distance. Ubacio je dve izuzetno bitne trojke u drugom poluvremenu Amerikanac, međutim, izostala je adekvatna podrška spoljne linije. Baš onakva kakvu je pružio Gudurić. Punio je sve kolone i u četvtu utakmicu finala završio sa učinkom od 16 poena i po pet asistencija i uhvaćenih lopti pod obručima.

Ponovo je Melih Mahmutoglu dao ozbiljan doprinos. Kada nikome nije funkcionisala dalekometna paljba, Fenerbahčeov starosedelac je pogađao. Spakovao je tri trojke i bio najraspucaniji van linije 6,75. Nando de Kolo je, kao i Pjerija Henri ubacio dve, a Francuz je uz Jana Veselog predvodio listu strelaca – pobedu vrednu titule potpisao je sa 17 poena.


tagovi

KK FenerbahčeAnadolu EfesAleksandar ĐorđevićMarko GudurićVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara