(©MN Press)
(©MN Press)

Partizan niže pojačanja i odgovara na drim-tim Novog Beograda, čekaju se Zvezdine detonacije

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.07.21. | 16:08

Zakopčani za sada i u Radničkom i Šapcu

Na svakom ćošku Starog kontinenta u vaterpolo krugovima može se čuti srpska liga najjača u Evropi. Nešto nalik kultnom filmu “Maratonci trče počasni krug” i deci koja radosno uzvikuju “ponovo radi bioskop”. Apsolutno ima razloga za radost i nije nikakva varka - Srbija će ponovo i na klupskom, pored reprezentativnog plana, biti sila. Kao nekada.

Ne tako davno, pre manje od pune decenije, naša zemlja je mogla da se podiči moćnim domaćim prvenstvom, uz moćan državni tim. A, onda se sve srušilo kao kula od karata. Tako to biva kada je obećanja mnogo, a temelji nestabilni. Bilo je potrebno da protekne mnogo vode Dunavom i Savom kako bi se klupski vaterpolo ponovo rodio.

Izabrane vesti

Minula sezona dala je prve naznake da se vaterpolo klubovi dižu poput feniksa iz pepela, i da će u skorije vreme imati šta da kažu i kada stanu pred svetla evropske pozornice.

Bez pompe i vertikalnog skoka su se za početak Radnički iz Kragujevca, Crvena zvezda i Novi Beograd progurali u prve redove male evropske vaterpolo scene. U LEN Kupu Evrope, drugom po snazi takmičenju na Starom kontinentu, crveno-beli su stigli do polufinala, Kragujevčani su stali jednu stepenicu ranije (sezonu krunisali osvajanjem Jadranske lige i prvenstva Srbije), a Novi Beograd kotrljao loptu do osmine finala.

To je bio samo početak. Lepa uvertira za ono što sledi - formiranje još snažnijeg domaćeg prvenstva. Najjače lige u Evropi.

Duško Pijetlović (©MN Press)Duško Pijetlović (©MN Press)

Šuškalo se o tome nekoliko meseci, bila je to javna tajna, a po završetku sezone krenule su detonacije. Prva u vidu Dušana Mandića, MVP-ja Lige šampiona, koji je potpisao za Novi Beograd. A, zatim jedna po jedna. Tik-tak. I tako će sat otkucavati tokom čitavog leta.

Sklapa Novi Beograd drim-tim za napad na Ligu šampiona. Sastav predvođen trofejnim stručnjakom Vladom Vujasinovićem imaće status kolovođe srpskih klubova jer će predstavljati Srbiju u malom osnaženu inostranim pojačanjima. Braća Rašovići, Strahinja i Viktor, Nikola Jakšić, Radomir Drašović, braća Pijetlovići, Duško i Gojko, i Đorđe Vučinić... Svi oni će braniti boje Novog Beograda iduće sezone.

A, kada im se pridodaju Angelos Vlahopulos i potencijalna pojačanja Mišel Bodegas i Žoao Pedro Koimbra, jasno je da će Novi Beograd na svom bazenu “11. april” biti u uskom krugu kandidata za evropsku krunu. Ima i nejasnoća kao što su status prošlogodišnjeg najboljeg strelca Draška Gogova, kao i Marka Avramovića, osvajača Lige šampiona sa Crvenom zvezdom. Veliko je pitanje hoće li za sve biti mesta u redovima vicešampiona Srbije.

Mnogi su unapred prišili šampionsko zvanje četi Vlade Vujasinovića u Srbiji, ali paralelno se grade još neke velike priče. Partizan, sedmostruki evropski prvak, je posle godina tavorenja u prosečnosti krenuo da se uzdiže. Da na Banjici kuju velike planove sve se razjasnilo prvih dana po otvaranju vaterpolo pijace. Reprezentativac Srbije Stefan Mitrović produžio je ugovor sa crno-belima, a ubrzo se u crno-belo jato vratio još jedan Delfin - Milan Aleksić. Pregazili su Mitrović i Aleksić svašta. Što sa Srbijom, što sa Partizanom sa kojim su 2011. osvojili evropsku titulu, što u inostranstvu. I neće biti usamljeni među mlađarijom.

Za Parni valjak se neće obavezno vezivati “Partizanov vrtić”, jer će imati sijaset iskusnih igrača. Golman Dimitrije Rističević i Nemanja Vico vratili su se na Banjicu, kao i Filip Radojević. Crno-belima će se priključiti i američki vaterpolista Aleks Boven, u čije kvalitete su svi mogli da se uvere na završnom turniru Svetske lige u Tbilisiju, gde je Amerika osvojila srebro, a Aleks Boven bio jedna od glavnih pokretačkih poluga tima Dejana Udovičića.

Ima Partizan adekvatne odgovore koji će ga učiniti konkurentnim, ali neće biti jedini protivkandidat Novom Beogradu. Srpski i regionalni šampion, Radnički iz Kragujevca, sasvim sigurno će sastaviti resprektabilan tim. Iako su za sada Šumadinci zakopčani do grla, garant sklapanja ozbiljne ekipe je učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i još mnogo toga.

Još nakon osvajanja Jadranske lige je Jugoslav Vasović, direktor Radničkog, u razgovoru za Mozzart Sport istakao da će budžet za narednu sezonu biti veći za oko 30 odsto i da će klub nastaviti da ide uzlaznom putanjom. Podsećamo, prošle sezone je za obaveze prvog tima izdvojeno oko 500.000 evra. Čekaju se prve bombe u Kragujevcu, tačnije prva ozvaničenja. Po svemu sudeći će Radnički i Novi Beograd “izvršiti trampu”. Put srpske prestonice otišao je Strahinja Rašović, najbolji pojedinac šampionske generacije Radničkog, a u suprotnom smeru će krenuti Miloš Ćuk. Čeka se samo da osvane official na sajtu i mrežama Kragujevčana.

Miloš Ćuk (©MN Press)Miloš Ćuk (©MN Press)

Neće Radnički olako prepustiti presto. Godine rada i strateškog planiranja uložene su kako bi Kragujevac dobio šampiona, ali je evidentno kog kalibra će pojačanja morati da budu kako bi kruna ostala u srcu Šumadije.

Baš kao i u Kragujevcu tiho je za sada u Crvenoj zvezdi i Šapcu. Crveno-beli su se minule sezone vinuli visoko u LEN Kupu Evrope, osvojili su Kup Srbije i zastali u polufinalu Superlige, gde ih je u dvomeču nadigrao Novi Beograd. Želja svih u klubu je da se napravi iskorak, a za tako nešto biće potrebno da ostanu prve violine prošlogodišnjeg sastava. Pre svih Gavril Subotić, Veljko Tankosić i Miloš Vukićević. I Nikola Rađen, koji je stigao za završnicu sezone. Ali, i da se ekipa nadogradi. Stefan Pješivac i Bogdan Đurđić stižu na Dorćol, čeka se i neko zvučnije ime koje bi raspalilo maštu navijačima i ulilo veru da Zvezda može da se nadmeće i napadne tron.

Gavril Subotić (©MN Press)Gavril Subotić (©MN Press)

Konkurencija će biti paklena. Novi Beograd, Radnički, Partizan, Crvena zvezda i Šabac će merkati domaće, regionalne i evropske trofeje. S punim pravom će liga poneti zvanje najjače u Evropi, jer ni pre osam godina, kada je Crvena zvezda osvojila Ligu šampiona, a Radnički Kup Evrope, nije u nacionalnom prvenstvu bila ovakva konkurencija. Ali, imena jesu bila jaka.

Kvalitet se tada skoncentrisao u tri kluba - Crvenu zvezdu, Partizan i Radnički. Zlatnu generaciju crveno-belih činili su Duško Pijetlović, Boris Vapenski, Andrija Prlainović, Sava Ranđelović, Marko Avramović, Denis Šefik, Nikola Rađen, Strahinja i Viktor Rašović, aduti Partizana bili su Slobodan Soro, Miloš Ćuk, Stefan Mitrović, Dušan Mandić, Gavril Subotić, Nemanja Vico i Nikola Dedović, a Radničkog Vanja Udovičić, Filip Filipović, Boris Zloković, Damir Burić i Aleksandar Ćirić.

Miriše upravo na jednu takvu berićetnu sezonu za srpske klubove u Evropi.


tagovi

vaterpolo SrbijavaterpoloVK Novi BeogradVK PartizanVK Crvena zvezdaVK RadničkiVK Šabac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara