Formula 1 u Melburnu (©Reuters)
Formula 1 u Melburnu (©Reuters)

Kalendar Formule 1 po principu "copy - paste", ali sa promenjenim redosledom

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 14:57

U 2025. iste 24 staze kao ove godine, s tim da se prva trka vraća u Australiju

Prošlo je tek četiri trke aktuelne sezone, a Formula 1 je već odlučila da obelodani plan za sledeću. Kako nije uvedena nijedna nova lokacija, kalendar za 2025. godinu će se sastoji od iste 24 trke kao i za 2024.

Najveća promena ogleda se u vraćanju Australije na sam početak sezone, na kom je redovno bila sve do 2020. godine kada je nastupila globalna pandemija korona virusa. Otvaranje sezone u Melburnu zakazano je za 16. mart.

Izabrane vesti

Promene koje su uvedene u ovogodišnjem kalendaru kako bi se lakše putovalo između lokacija, prenose se i u narednu godinu. Tako će samo nedelju dana nakon Australije karavan Formule 1 posetiti Kinu (23. mart), a zatim Japan (6. april).

Budući da je islamski praznik Ramazan početkom ove sezone uticao na raspored održavanja trka u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, odlučeno je da se trke u ove dve arapske države naredne sezone održe kada se Ramazan završi. Trka u Bahreinu će tako biti četvrta runda sezone (13. april), a trka u Saudijskoj Arabiji peta (20. april).

Prva od tri posete Sjedinjenim Američkim Državama biće 4. maja, kada se vozači sele u Majami, pre nego što otpočne prva evropska turneja. Ona će početi 18. maja na stazi u Imoli, a zatim će uslediti trke u Monaku (25. maj) i Barseloni (1. jun).

Kratka poseta Severnoj Americi, odnosno Kanadi, zakazana je za 15. jun, nakon čega se očekuje povratak na evropski kontinent.

Austrija i popularni Red Bul Ring biće domaćini trke 29. juna, a nedelju dana kasnije ide se na legendarni Silverston (6. jul). Pred letnju pauzu održaće se dvostruki vikend, u Belgiji 27. jula i Mađarskoj 3. avgusta.

Tri nedelje pauze završiće se krajem avgusta posle čega sledi trka u holandskom Zandvortu, a nedelju dana kasnije (7. septembar) posećuje se čuvena Monca.

Uslediće trka u Azerbejdžanu (21. septembar), zatim i noćna trka u Singapuru (5. oktobar). Trka u Ostinu u SAD na rasporedu je 19. oktobra, posle čega se karavn seli u Meksiko Siti (26. oktobar).

Dve nedelje nakon Meksika, odnosno 9. novembra, održaće se trka u Brazilu, a onda na red dolazi poslednja poseta Americi, tačnije Las Vegasu 22. novembra.

Pretposlednja trka šampionata će biti u Kataru 30. novembra, dok će se tradicionalno finale u Abu Dabiju održati 7. decembra.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali osvrnuo se na kalendar za 2025.

"Naredna godina će biti posebna jer slavimo 75. godinu Svetskog šampionata FIA Formule 1 i to nasleđe i iskustvo nam omogućavaju da predstavimo ovako moćan kalendar. Posetićemo ponovo 24 neverovatne lokacije širom sveta, pružajući vrhunsko trkanje, gostoprimstvo i zabavu, u kojima će uživati milioni obožavalaca rasprostranjeni širom sveta. Zahvalni smo FIA, našim promoterima i partnerima na posvećenosti i podršci u stvaranju ovog kalendara. Verujemo da nas čeka još jedna fantastična godina za Formulu 1. Želeo bih da odam priznanje timovima i vozačima Formule 1, herojima našeg sporta, kao i navijačima širom sveta koji nastavljaju da prate Formulu 1 sa neverovatnim entuzijazmom", zaključio je Domenikali.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara