©Reuters
©Reuters

Ko bi drugi, nego Verstapen! Holanđaninu još jedna pol pozicija, granice staze uticale na mnoge

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.06.23. | 19:08

Drugo mesto za Šarla Leklera, treće za Karlosa Sainsa

Maks Verstapen došao je do pol pozicije na Red Bul Ringu, dok je njegov timski kolega Serhio Peres zbog poništavanja krugova završio tek na 15. mestu. Ferarijevi vozači završili su na drugom i trećem mestu.

Posle samo jednog treninga zbog specifičnosti sprint vikenda, vozači Formule 1 izašli su na stazu u petak poslepodne kako bi se borili za startne pozicije u nedeljnoj trci. Standardne kvalifikacije vožene su po suvim uslovima, uprkos najavama o mogućim padavinama. Najpre je Verstapen zabeležio vrlo dobro vreme, da bi mu kasnije obrisali taj krug zbog izlaženja van granica staze u desetoj krivini. Na stazi su se našle žute zastave koje su ubrzo prešle u crvene kada je Valteri Botas napravio grešku na izlasku iz prve krivine. Finac je na trenutak ostao parkiran pored staze, ali je uspeo da pokrene svoj bolid i odveze ga u garažu. Nakon kraće pauze kvalifikacije su se nastavile.

Izabrane vesti

Meklaren koji je ovog vikenda doneo unapređenja samo za bolid Landa Norisa, sa oba bolida uspeo je da se plasira u dalju fazu kvalifikacija, a u poslednjim trenucima Valteri Botas uspeo je da prođe dalje izbacivši Jukija Cunodu.

Iz Q1 dela ispali su: 16. Juki Cunoda 17. Gvanju Džo 18. Logan Sardžent 19. Kevin Magnusen 20. Nik De Fris

Usledio je Q2 deo kvalifikacija u trajanju od 15 minuta, a ponovo su sudije bile rigorozne i brisale krugove u kojima su vozači izlazili van granica staze. Verstapen je zvučao nezadovoljno preko radio komunikacije sa svojim timom, s obzirom da mu je već drugi krug bio obrisan, ali je ubrzo postavio novo najbrže vreme. Serhio Peres i Džordž Rasel su zatim bili najnovije žrtve granica staze i preostala im je samo jedna šansa kako bi izborili mesto među prvih 10. Peres je na kratko završio na drugoj poziciji, sve dok njemu i Raselu ponovo nije obrisan najbrži krug zbog čega nisu uspeli da prođu u poslednji deo kvalifikacija. Usledilo je još obrisanih krugova koji nisu uticali na poredak.

Iz Q2 ispali su: 11. Džordž Rasel 12. Esteban Okon 13. Oskar Pjastri 14. Valteri Botas 15. Serhio Peres

Nakon kontroverznog Q2 dela, vozači su poslednji put danas izašli na stazu kako bi se borili za prvih deset startnih pozicija. Verstapen je prvi postavio najbolje vreme, a Šarl Lekler zaostajao je 2 desetinke u odnosu na prvoplasiranog. Svi osim Aleksa Albona kome je najbrži krug bio poništen, otišli su na promenu pneumatika i sa nešto više od 2 minuta vremena izašli su na stazu kako bi vozili poslednji brzi krug. Fernando Alonso se na trenutak našao na trećem mestu, ali posle njega brža vremena postavilo je još četvoro vozača, uključujući njegovog timskog kolegu Lensa Strola. Verstapen je u svom poslednjem pokušaju uspeo da zabeleži novo najbrže vreme i osvoji četvrtu pol poziciju zaredom.

Sutra od 12 časova nas očekuju kvalifikacije za sprint trku odnosno Sprint shootout, a zatim i sama Sprint trka od 16 i 30. Nedeljna trka je u 15 časova

Poredak prvih 10 za nedeljnu trku:

1. Maks Verstapen

2. Šarl Lekler

3. Karlos Sains

4. Lando Noris

5. Luis Hamilton

6. Lens Strol

7. Fernando Alonso

8. Niko Hulkenberg

9. Pjer Gasli

10. Aleks Albon

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Maks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara