Lazar Kukić (©MN Press)
Lazar Kukić (©MN Press)

Kukić: Bolno prisećanje na EP, moramo da ubrzamo igru i vratimo poverenje u srpski rukomet

Vreme čitanja: 9min | sub. 27.04.24. | 08:08

„Kao što smo mi dobili najtežeg rivala u baražu za SP, siguran sam da i Špancima nije svejedno što igraju s nama. Uživam u Bukureštu, posle Superkupa i titule, želim i Kup Rumunije i da se plasiramo na završni turnir Lige Evrope u Hamburgu“, istakao je srednji bek Orlova za Mozzart Sport

Bliži se dvomeč baraža sa Španijom za odlazak na Svetsko prvenstvo 2025. godine (8. maj u Lalinu i četiri dana kasnije u novosadskom SPENS-u). Furija je veliki favorit, ali imaju i Orlovi adute. Finiš je sezone, a naši najbolji rukometaši ušli su u pravu formu kada je najvažnije. Uz golmanski tandem koji brani na visokom nivou, Dejana Milosavljeva i Vladimira Cupare, pivotmene Mijajla Marsenića i Dragana Pešmalbeka, levog beka Zagreba Miloša Kosa, u odličnom ritmu je i motor naše reprezentacije Lazar Kukić.

Srednji bek Dinama iz Bukureša odigrao je verovatno meč sezone u utorak, kada je dao sedam golova danskom Skjernu u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope, imao čak devet asistencija, bio dirigent rumunskog šampiona u minimalnoj pobedi sa 28:27 pred revanš u Skandinaviji.

Izabrane vesti

Kukić i Cupara su već obezbedili titulu šampiona naših istočnih komšija, a glavni cilj do kraja sezone je finalni turnir Lige Evrope koji se igra u Hamburgu.

Uživam u finišu sezone kada je najlepše da se igra, kada se odlučuje o trofejima“, rekao je Kukić za Mozzart Sport i dodao:

Obezbedili smo titulu u Rumuniji. To se od nas i očekivalo. Bili smo favoriti, i dalje smo bez poraza. Respektovali smo rivale, nije bilo potcenjivanja. Nije lako kao što to možda pogled na tabelu govori. Ima teškh gostovanja. Protiv Turde smo igrali u novoj dvorani pred 5.000 ljudi. Konstanca nam je bila najveći rival. Imala je odličnu sezonu, plasirala se u drugu fazu Lige Evrope, ali kao što kaže naš trener Paski (prim. aut. Ćavi Paskval) nismo ovde da osvajamo samo trofeje u Rumuniji nego i u Evropi. Želimo da pišemo istoriju kluba. Očekuje nas i Kup Rumunije koji nismo osvojili prošle godine. Titula je obezbeđena, imamo i Superkup, a cilj je da se nađemo na finalnom turniru Lige Evrope u Hamburgu“.

Mučili ste se sa Skjernom u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope. U prethodnoj rundi ste izbacili na papiru jači Silkeborg sa Rasmusom Laugeom. Da li ste očekivali lakši trijumf pred paklenom atmosferom u Bukureštu?

"Jeste, Silkeborg je po imenima jači. Verovatno su svi sa strane očekivali da ćemo lakše da dobijemo Skjern, ali radi se o odličnoj ekipi, koja mnogo trči, igra brzi centar, gaje tipičan skandinavski rukomet. Namučio nas je, bilo je napeto u finišu. Imali smo problema s terenom u prvom poluvremenu, klizalo se, pa smo uglavnom igrali ’7 na 6’. Nisam mogao da igram '1 na 1', brze promene pravca što mi je najjače oružje. U nastavku smo se prilagodili na uslove. Nije bilo ni Cindrića, dobio je udarac u mišić na prethodnoj utakmici, pa ništa nismo hteli da reskiramo, ali očekujemo Luku u revanšu. Silkeborg smo dobili lakše u gostima nego na našem terenu, pa verujem da ćemo da preskočimo i ovu prepreku i da se nađemo u Hamburgu“.

Kako ste zadovoljni vašom formom?

Odlično se osećam. Zadovoljan sam kako igram. Naravno, uvek može bolje. Na prethodnim utakmicama protiv Silkeborga falila je ta završnica, bolji procenat šuta, ali mislim da forma ide uzlaznom linijom. Mnogo se bolje osećam u drugoj sezoni u dresu Dinama. Rad sa Paskijem mi prija. Znam da je bilo priča, da li sam napravio dobar potez kada sam otišao iz Benfike pre dve godine, ali dolazak u Bukurešt je bio plus u mojoj karijeri, u tom trenutku najbolja moguća odluka“.

20.30: (2,70) Melsungen (8,00) Fukse Berlin (1,65)

Bilo je i priča, možete li zajedno na terenu sa Lukom Cindrićem?

Imam savršeno saradnju sa Lukom. I trener nas često stavlja zajedno u postavi. To je i taktička zamiso. Obojica smo brzi, igramo ’1 na 1’, ’2 na 2’ sa pivotmenom. Stvarno je milina igrati sa takvim igračem kao što je Cindrić. Slično mi je kao u Benfiki sa Petrom Đorđićem. I tada nije trebalo nešto mnogo da pričamo, dogovaramo se, savršeno se razumemo na terenu i pogledom, na osećaj“.

Kako se reprezentativni kolega Vladimir Cupara prilagodio na novu sredinu?

Vidi se da mu prija dolazak u Dinamo, rad sa Paskijem, ulogu koju ima u timu. U odličnoj je formi, sve je bolji kao sezona odmiče. Pogotovo je bio fantastičan u Silkeborgu u revanšu prethodne runde Lige Evrope. Njegovim odbranama na početku meča smo stvorili veliku razliku i lagano priveli meč kraju. Zadovoljan je u Bukureštu“.

Čini se da vam prija igra sa dominantnim pivotmenom, kao što je Mađar Mikloš Rosta. Bile su protiv Skjerna sjajne asistencije za TV špice. Jedna kroz noge protivničkog rukometaša.

Jeste, Rosta je odličan, dobro ga koristim. Vide se da je radio u reprezentaciji Mađarske sa Ćemom Rodrigezom koji mi je bio trener u Benfiki. Krupan je, dobro se postavlja, teško ga je zaobići. Pravi i dobre blokove, što mi pomaže u prolazu. Razgovoram dosta sa njim, odlično sarađujemo“.

Kukić oči u oči sa Norvežaninom Bergerudom u Novom Sadu (©MN Press)Kukić oči u oči sa Norvežaninom Bergerudom u Novom Sadu (©MN Press)

Pre dve godine ste osvojili Ligu Evrope sa Benfikom. Isto ste tada znali mnogo ranije da napuštate Lisabon kao i sada kada se selite u Segedin. Tada je bio pehar sa Orlovima. Ima li sličnosti s tom sezonom 2021/2022, verovatno vašom najboljom u karijeri kada je ispisana istorija portugalskog klupskog rukometa?

Razmišljao sam o tome. Jeste, isti je osećaj. Uskoro napuštam Dinamo, ali gledam da uživam u igri, da budem opušten, da dajem maksimum. Proveo sam dve prelepe godine u Bukureštu. Dobro, tada sa Benfikom je bila drugačija ekipa, trener, ali ide ka tome. Ne bih imao ništa protiv da se ponovi taj scenario, da se nađemo u Hamburgu i borimo za pehar Lige Evrope“.

Ajmo malo na reprezentaciju. Ima li bolnih prisećanja iz Minhena?

Ima naravno. Psiha radi, često pomislim. Mi smo profesionalci. Nismo imali mnogo vremena da tugujemo posle Evropskog prvenstva u Minhenu. Odmah smo se vratili u klubove. Morali samo da ’namestimo glave’, niko neće da vas čeka u klubu da prebolite, da niste 100 odsto posvećeni obavezama. Morali smo da okrenemo novi list. Jeste bolno prisećanje, svesni smo prilike koje smo propustili. Teško nam je pao neuspeh. Nismo bili pravi. Imali smo uspon u Poljskoj na Svetskom prvenstvu prošle godine. To je bio odličan šampionat za nas. Ono u Segedinu u korona vreme ne bih ni da komentarišem. Razočarali smo, nema opravdanja, ali moramo da se okrenemo budućnosti, da opet zadobijemo poverenje i veru u srpski rukomet“.

Možete li da izvučete pouke, šta je bilo loše u Minhenu?

Pre svega je bio problem u napadu. Nije to do selektora bilo, i mi igrači smo krivi. Ne može onako sporo da se igra, bez tranzicije, lakih golova, kontre... Moderan rukomet traži bržu igru, nismo mogli mnogo da učinimo u pozicionom napadu. Moramo da ubrzamo igru, da imamo bolji protok lopte, da dolazimo do lakših pozicija za gol“.

Kod Ćeme u Benfiki ste u odbrani bili poslednji u odbrani, vukli ste polukontru. Nije to bio slučaj u reprezentaciji i sada u Dinamu. Da li vam taj Ćemin sistem više odgovarao?

Ćema je bio srednji bek, voli da je kod nas lopta. Kod Paskvala gotovo da ne igram odbranu, osim kada moram da ostanem zbog brzog centra. Tako je bilo i u reprezentaciji. Moje je da se prilagodim. Videćemo kako će da bude sa novim selektorom Rojevićem, gde me vidi. Imao sam samo jedan trening s njim. Zbog povrede sam propustio mečeve sa Poljskom“.

Kako vam se čini početak saradnje sa novim selektorom Rojevićem?

Zadovoljan sam. Mnogo razgovaramo. Vidim da živi za rukomet, da je posvećan, radoholik...Veliko poštovanje imam. Žao mi je što nisam igrao u Poljskoj prošlog meseca, ali ubrzo će mečevi sa Španijom“.

Da li ste svesni uloge autsajdera koju imate, da su vas svi otpisali protiv Španije? Malo ko veruje da možete da iznenadite u baražu za SP.

Rekao bih, kao i uvek. Španija jeste favorit, to je jasno, iako je i ona padu. Ima selektora Riberu koji je noć i dan samo rukomet. Dugo je na klupi, postavljen je sistem. I Španci su imali kiks na Evropskom prvenstvu. Vidi se da je i njima problem smena generacija, da nema mnogo mladih igrača koji dolaze. Zato je Ribera vratio neke veterane, kao što su Viran Moros i Gvardiola, tu su i dalje Makeda i Kaneljas koji završava karijeru na kraju sezone. Jesmo mi dobili najtežeg rivala u baražu, ali je i Španija. I njima sigurno nije bilo svejedno što igraju s nama, i smo njima najteži protivnik“.

Možemo li do iznenađenja?

Dobro je što igramo prvi meč u Španji. Igra se u maloj dvorani, ali znam da je u tom mestu Lalin u Galiciji prava rukometna atmosfera, da grad živi za ovaj sport. I oni su hteli verovatno takav ambijent, manji grad, manja dvorana kako bi bilo što vrelija atmosfera. Verujem da ćemo u Španiji da odigramo dobar meč i da onda pred punom dvoranom u Novom Sadu da tražimo šansu da prođemo, da vratimo poverenje u srpski rukomet“.

Čini se da vama više odgvaraju mečevi baraža i kvalifikacije nego turnirski sistem gde su utakmice na svaka dva dana?

"Jeste, pokazali smo to, posebno protiv Slovenije u baražu za Svetsko prvenstvo 2023. To su verovatno najbolje naše utakmice, posebno ona u Celju, kada smo ubedljvo pobedili Sloveniju. Bilo je dobro i na početku mandata Tonija Đerone protiv Francuske kada smo sve iznenadili pobedom u Zrenjaninu i remijem u revanšu. Dobijali smo i Norvešku u Novom Sadu, Švedsku u prijateljskom meču. Tada smo pokazali da možemo da igramo ravnopravno i sa najboljim svetskim selekcijama. Verujem da će to i sada da se ponovi, da ćemo biti najbolji sada kada je najvažnije“.

Veliki ste partizanovac. Da li ste gledali finala Kupa Srbije iz Novog Sada, trofej voljenog kluba posle 11 godina?

Jesam, gledao sam. Puno mi je srce što je pehar došao u Humsku posle 11 godina. S druge strane, žao mi je zbog velikog prijatelja Petra Đorđića. Znam da je u Partizanu sada bolja situacija nego pre. Vidim da su igrači zadovoljni radom sa trenerom Đorđem Ćirkovićem, da klub ima ambicije da u budućnosti napravi još jaču ekipu“.

Vidite li naslednike u dresu reprezentacije na vašoj poziciji iz Partizana, Nikolu Zečevića pre svega?

Mislim da je on više levi bek. Oduševio me je i Veljko Popović. Za njega mislim da je baš pravi organizator igre. Tu je iz Vojvodine i Stefan Dodić. Nadam se da će da se oporavi što pre. Oni su budućnost srpskog rukometa“.

Kad ćete opet u Beograd da bodrite košarkaše Partizana?

Čim se sezona završi, dolazim, pa verujem da će biti prilika da u Areni bodrim moje crno-bele“.

Kada ćemo vas opet da vas gledamo u dresu Partizana?

Sad to nije realno, ali... Jednog dana!“, zaključio je Kukić.



tagovi

RK Dinamo BukureštRukometna reprezentacija SrbijeLazar KukićRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara