Dean Bombač (©Reuters)
Dean Bombač (©Reuters)

Skener Slovenaca: Pakleni srednji bekovi, Bombač je vođa, Marguč gol-mašina, golmani slabiji

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.04.22. | 12:05

Na papiru četa Uroša Zormana ima ulogu favorita protiv Srbije u dvomeču baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo, ali daleko od toga da je nepobediva. Od povratnika u reprezentaciju, asa Pik Segeda, preti najveća opasnost. Stub odbrane Blaž Blagotinšek ne igra, a rovit je i prvi čuvar mreže Klemen Ferlin

Žreb nije pogledao Orlove. Iako je rukometna reprezentacija Srbije bila povlašćena u baražu za Svetsko prvenstvo dobila je ubedljivo najtežeg rivala – Sloveniju. Posle fijaska na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj početkom godine došlo je do promene na kormilu našeg protivnika. Umesto Šveđanina srpskog porekla Ljubomira Vranješa stigao je proslavljeni as Uroš Zorman. Morala je četvrtoplasirana selekcija sa Evropskog prvenstva 2020. godine da igra i prvu rundu kvalifikacija. Nije bilo problema s Italijom. Posle tesne pobede u Padovi sa 29:28, u revanšu u Celju je bilo 28:21.

Kontinuitet igranja na velikim takmičenjima je ono što je prednost Slovenaca. Igrali su pre šest godina i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, kada je na kormilu selekcije bio Veselin Vujović. Ne samo da Slovenija učestvuje na najvećim takmičenjima nego igra i veoma bitnu ulogu. Malo joj je falilo da dođe do medalje na EP pre dve godine. Ove godine u konkurenciji Danske i Crne Gore, Slovenija nije izborila drugu rundu, što je bio debakl. Odmah je uručen otkaz Vranješu, a kormilo povereno nekadašnjem reprezentativcu ove zemlje Zormanu.

Izabrane vesti

U nacionalni tim uključeni su i asovi koji su pronosili slavu slovenačkog rukometa u ovom veku. Zormanovi pomoćnici su Luka Žvižej i Goražd Škof, trener golmana. U Sloveniju kao sportski direktor reprezentacije se vratio i Vid Kavtičnik, koji ima dve Lige šampiona s Kilom i Monpeljeom. Proteklog leta je okačio patike o klin, a sada je u ulozi koju u Srbiji ima Ratko Nikolić.

Zorman je za kratko vreme uspeo da trgne reprezentaciju. Prvo što je uradio, vratio je u nacionalni tim iskusnog organizatora igre Pik Segeda Deana Bombača. Njega je neočekivano Vranješ precrtao za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj. Znaju Orlovi da su Slovenci najjači na poziciji srednjeg beka.

Najjača njihova karika je upravo srednji bek. Tako je godinama unazad, ali sigurno će biti i u godinama koje slede. Ne potcenjujemo ostale igrače nikako, jer je izuzetno kvalitetna selekcija u pitanju“, istaklo je levo krilo Srbije Vanja Ilić.

20.00: (1,50) Slovenija (8,50) Srbija (3,15)

Sigurno je pedantni Španac Toni Đerona do detalja analizirao Sloveniju, a organizatori igre su glavna snaga. Osim Bombača na srednjem beku je i Staš Skube, koji je sa Vardarom osvojio titulu šampiona Evrope 2019. godine. Sada je igrač poljskog Vive Kjelcea, a od narednog leta mogao bi da se preseli u Francusku, u redove Monpeljea. Odlični organizator igre je i Domen Maguc koji igra za slavnu Barselonu. Ima samo 21 godinu i predvodnik je mlađeg talasa nacionalnog tima. Ima jaku konkurenciji u Barseloni gde pored hrvatskog asa Luke Cindrića ne igra mnogo. I to nije sve. Imaće Zorman slatke muke kome da poveri organizaciju napada jer može da računa i na Aleksa Vlaha i rukometaša Kila Mihu Zarabeca. Primera radi, Srbija na toj poziciji ima Lazara Kukića i eventualno Đorđa Đekića koji nije još odigrao zvaničnu utakmicu za Srbiju (samo prijateljske protiv Češke prošlog meseca).

Na desnom beku najveća opasnost preti od Jureta Dolenca, iskusnog rukometaša koji je dugo branio boje Barselone, a drugu godinu igra za francuski Limož. Prvi izbor na levom beku je Borut Mačkovšek, saigrač Bogdana Radivojevića u Segedu.

Gašper Marguč (©Reuters)Gašper Marguč (©Reuters)

Jaki su Slovenci i na krilima, posebno na desnoj strani na kojoj su igrači Barselone i Vesprema Blaž Janc i Gašper Marguč. Ove sezone u boljoj formi je Marguč, koji je drugi strelac Vesprema u Ligi šampiona sa 67 golova, 11 manje od najubojitijeg igrača bogatog mađarskog kluba, Petra Nenadića. Janc je u drugom planu u Barsi jer mu je konkurent za mesto jedan od najboljih krilnih igrača planete, Španac Aleks Gomez Abeljo.

Problem za selektora Zormana je povreda stuba odbrane, gorostasnog pivotmena Vesprema Blaža Blagotinšeka. Umesto njega pozvani su naknadno Matic Suholežnik iz Celja i veteran iz danskog Esbjerga Miha Žvižej. Prvi Zormanov izbor na crti biće odlični kružni napadač mađarskog Segeda Matej Gaber.

Zorman za dvomeč sa Srbijom nije mogao da računa na povređenog Matica Grošelje, dok je rovit Klemen Ferlin. Golman nemačkog Erlangena ipak je na pripremama reprezentacije, ali je pitanje koliko može da pomogne. Alternativa su mu čuvar mreže francuskog Eksa Jože Bažnik, Miljan Vujović iz Celja i Urh Kastelič iz Lemga. Golmani su slabiji deo selekcije. Čini se da je Srbija sa Milosavljevim i Cuparom tu mnogo jača, a zna se da su u savremenom rukometu golmani pola tima.

Svesni su i u taboru Slovenaca da im od dvomeča sa Srbijom zavisi budućnost.

Pred nama je odlučujuća nedelja od koje zavisi kako će nacionalni tim raditi u budućnosti. Nemamo izbora već da se pripremimo najbolje što možemo. Biće neophodno da borbeni duh i želja za uspehom budu na apsolutnom maksimumu u obe utakmice. Podrška navijača nam je neophodna za dobar rezultat u Celju. Želimo da se iz Kragujevca vratimo kao pobednici“, rekao je selektor Zorman i dodao:

Znamo da je Srbija zahtevan i kvalitetan protivnik. Ako pogledamo aktuelni trenutak i blisku prošlost, jasno je da nam baš ne cvetaju ruže, ali je očigledno bilo i kroz dvomeč sa Italijom da smo iz dana u dan sve bolji. Nastavićemo započeti posao i verujem da će sve biti kako treba“.

Treba se čuvati brzonogog desnog krila Gašpera Marguča.

Svesni smo da neće biti nimalo lako. Podrška s tribina bila bi nam od nemerljive pomoći. Nadam se da će dvorana biti puna. Od nas zavisi. Nastojaćemo da napravimo što bolji rezultat pred revanš“, istakao je as Vesprema.

Srbiju ček pun Zlatorog u Celju. Svih 5.200 bučnih navijača biće uz svoju reprezentaciju. To će sigurno da bude prednost domaćina, ali pakao čeka i Slovence u sigurno punoj dvorani Jezero u Kragujevcu u subotu (18.00).

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – PRVE UTAKMICE

Sreda

18.00: (4,00) Austrija (8,50) Island (1,35)

18.00: (11,0) Finska (16,0) Hrvatska (1,07)

18.15: (7,75) Izrael (13,0) Mađarska (1,12)

18.15: (1,01) Nemačka (15,0) Farska Ostrva (22,0)

18.15: (2,95) Grčka (8,50) Crna Gora (1,55)

20.00: (1,50) Slovenija (8,50) Srbija (3,15)

20.15: (1,45) Češka (8,50) Makedonija (3,40)

Četvrtak

20.00: (1,35) Portugalija (8,00) Holandija (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija SlovenijeRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara