Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Verstapen i Red Bul žele osvetu u Japanu - ponovo

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 17:19

Šampionski tim spremio prva unapređenja za Japan

Prošlog trkačkog vikenda u Australiji videli smo prvo odustajanje Maksa Verstapena posle skoro dve godine zbog problema sa kočnicama, dok je pobedu odneo Karlos Sains iz Ferarija. Kao i prošle sezone, Velika nagrada Japana sledi odmah nakon trke u kojoj je prekinut Verstapenov pobednički niz, a zanimljivo je da ga je oba puta prekinuo upravo Sains za volanom Ferarija.

Verstapen je prošle godine nakon poraza u Singapuru, stigao u Suzuku i blago rečeno počistio konkurenciju. Osvojio je pol-poziciju sa prednošću od preko pola sekunde, dok je kroz cilj prošao dvadeset sekundi ispred drugoplasiranog Landa Norisa. Trijumfovao je Holanđanin i godinu pre, a i ovog vikenda je glavni favorit za podizanje najsjajnijeg trofeja.

Izabrane vesti

Iako nije uobičajeno da je Velika nagrada Japana na samom početku sezone, Liberti Medija i FIA su se složili da zbog pre svega geografskih, ali i klimatskih faktora, trku u Suzuki pomere za april. Tako će posle Japana uslediti i dugo očekivani povratak u Kinu (19-21. april). Formula 1 se takođe nada da će ovom promenom izbeći vremenske neprilike i obilne kiše koje su u prošlosti veoma često bile prisutne kada je na programu trka u Japanu, ali već sada su, barem za nedelju, najavljene padavine.

Staza u Suzuki je jedna od najzahtevnijih na svetu, kako fizički tako i psihički, a koja ne prašta ni najsitnije greške. Posebno su izazovne krivine 3-7, 13 i 14, kao i krivina 130R (15). Šampionski tim Red Bula je izabrao upravo ovu stazu kako bi doneo prva značajna unapređenja za ovu sezonu. Nov pod je glavna komponenta koja će biti promenjena, a neophodna je za generisanje aerodinamičkog opterećenja i celokupnih performansi bolida, koje su veoma bitne u Japanu. Još početkom sezone se govorilo da će baš ovde promeniti i koncept bočnih ivica, ali se to ipak neće dogoditi.

Bolidu RB20 najviše leže krivine velikih brzina, kojih ima mnogo na stazi u Suzuki. Takođe, iako je potrošnja pneumatika prilično visoka, to ne bi trebalo da bude preveliki problem za Red Bul. Njihov najbliži rival - Ferari, u Japan dolazi sa manjim unapređenjima, ali bi mogao da bude ugrožen od strane Meklarena, kome itekako odgovara priroda staze u Suzuki.

Kada je reč o ekipi Meklarena, protekle tri trke su pokazale da su najbolji od svih korisnika Mercedesovih pogonskih jedinica, a nalaze se na trećem mestu u šampionatu konstruktora sa 55 poena, dok su im pratioci Mercedes sa 26 i Aston Martin sa 25. U Australiji su pokazali izuzetnu brzinu, a zbog duplog plasmana na pobedničko postolje u prošlogodišnjoj trci u Japanu su vrlo optimistični.

Činjenica je da je Red Bul favorit za pobedu u Japanu, ali bi kiša mogla da igra veliku ulogu u odlučivanju konačnog ishoda trke. Ferari i Meklaren će pokušati da poremete planove Red Bula, a da li će Mercedes i Aston Martin konačno rešiti svoje probleme?

Satnica za Veliku nagradu Japana:

Petak: Trening 1 - 04:30-05:30

Trening 2 - 08:00-09:00

Subota: Trening 3 - 04:30-05:30

Kvalifikacije - 08:00-09:00

Nedelja: Trka - 07:00 (53 kruga)

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara