Jerko Marinić Kragić (©Slobodan Sandić)
Jerko Marinić Kragić (©Slobodan Sandić)

Živ je klupski sport u Splitu: Jadran ispisao istoriju i vratio titulu na Poljud

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.05.23. | 12:46

Dvostruki evropski prvak konačno postao šampion Hrvatske...

Split je Hajduk, malo i Jugoplastika, ali i – Jadran! Dvostruki evropski prvak digao se iz pepela, vratio u Ligu šampiona, prethodne sezone osvojiob kup, a ove – istorijsku titulu. Prvi put je od raspada Jugoslavije postao prvak države.

Dok je Hajduka, klupski sport u Splitu ne može da zamre. Ali, dugo je vegetirao. U pet najpopularnijih sportova timovi iz grada pod Marjanom nisu videli titulu punih 18 godina. Crni niz prekinuo je Jadran pobedom nad dubrovačkim Jugom u spektakularnom finalu – 11:8.

Izabrane vesti

Iako rivalstvo Jadrana i Juga traje 98 leta, zbog nemara i loše finansijske situacije u splitskom klubu dugo nisu ni došli u priliku da u direktnom duelu odlučuju o tome ko će biti prvak države. Niti jednom u Hrvatskoj do prošle sezone nije viđeno finale Jug – Jadran. Tada su Dubrovčani sezonu krunisali titulom i „ušli u glavu“ velikom rivalu.

Jug je osvojio Superkup i Kup Hrvatske, dobio Splićane u finalu Jadranske lige i bio nadomak četvrtog trofeja u sezoni. Pao je na krcatom Poljudu pred oko 1.100 ljudi, nije uspeo da napravi brejk – u seriji bilo 3:2 – i još jedanput se trijumfalno vrati u Dubrovnik.

Loren Fatović (©Slobodan Sandić)Loren Fatović (©Slobodan Sandić)

Silni problemi pratili su splitski, a naročito dubrovački klub predmajstoricu. Filip Kržić igrao je sa slomljenih prstom, kapiten Loren Fatović sa sprecijalno dizajniranom maskom zbog slomljenog nosa. Nije izdržao da je nosi čitavu utakmicu, skinuo ju je u drugom kvartalu, kada je Jug bio u ogromnom zaostatku. Jadran je imao u jednom trenutku i četiri gola prednosti, a prvenac za goste postigao je Marko Žuvela iz peterca.

Konstantno je ekipa Vjekoslava Kobešćaka jurila Jadran i pokušavala da istopi minus. Najbliže što je uspela da priđe jeste na gol zaostatka, međutim, nalete Dubrovčana odbio je Rino Burić. Sve je počinjalo u igri Jadrana od centralnog beka, organizovao je zlatni hrvatski reprezentativac napade i završavao ih. Dao je četiri gola, bio najefikasniji akter majstorice, dok su Jerko Marinić Kragić i Zvonimir Butić trijumfu doprineli sa dva, koliko je u suparničkom taboru imao i Maro Joković.

Luka Bukić (©Slobodan Sandić)Luka Bukić (©Slobodan Sandić)

Titula je posebna za veterana Nikšu Dobuda, jer mu je sa Jadranom prva, a prethodno je sa Jugom devet puta bio prvak Hrvatske.

„Velika je ovo stvar za Split, nije lako biti prvak u Splitu, to sam osetio na svojoj koži toliko puta. Nije lako ni skinuti s trona takvog giganta kakav je Jug. Hvala saigračima, upravi, svima. Ovo mi je bilo fantastično iskustvo i ponosan sam što sam deo toga. S Jugom sam osvojio devet naslova, ali budući da je ovaj s Jadranom ipak prvi, istorijski, onda ću reći da ima i posebno mesto. Nije bilo lako cele ove sezone, a posebno uoči ove poslednje utakmice za koju smo se jedva nekako skrpili. Čestitao bih i Jugu na vrhunskoj borbi“, poručio je Nikša Dobud za Vaterpolo savez Hrvatske.


tagovi

VK Jadran SplitVK Jug

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara