Tejlor Fric, Danil Medvedev, Rafael Nadal i Kasper Rud (Reuters)
Tejlor Fric, Danil Medvedev, Rafael Nadal i Kasper Rud (Reuters)

Groblje nosilaca u Melburnu: Novaku čist put do 10. titule, najteži rival u polufinalu ni u prvih 20

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.01.23. | 17:14

Posle nekompletne treće runde Australijan opena od 32 igrača sa najvećim šansama za osvajanje, samo njih 14 ostalo na turniru. Đokoviću potencijalno najteži rival u polufinalu 25. teniser sveta Roberto Bautista Agut

Ima nešto više od nedelju dana kako je ATP na osnovu renkiga, preciznije najbolje rangiranih nosilaca, koristeći postojeći žreb Australijan opena, predvideo potencijalne duele četvrtfinala prvog grend slema sezone. Za mesto među najbolja četiri prema toj projekciji trebalo je da se bore Rafael Nadal i Danil Medvedev, zatim Stefanos Cicipas i Felis Ože Aljasim, dok su u donjem delu žreba parovi bili Novak Đoković i Andrej Rubljov, odnosno Tejlor Fric i Kasper Rud.

Samo što ni u tenisu, a ni generalno u sportu ne pobeđuju uvek oni što su na papiru najdominantniji. Pobunila se teniska B, C i D klasa u Melburnu, razgoropadili su se autsajderi i od Melburna napravili groblje favorita ili nosilaca, kako vam draže. I zato od ATP-je porjekcije trenutno postoji šansa da se obistini samo četvrtinalni okršaji Đokovića i Rubljova i onaj gde bi rekete trebalo da ukrste Cicipas i Ože Aljasim. Kako je krenulo i kakva je Ozi open već iznenađenja iznedrio, veliki upitnik stoji i kod pomenuta dva četvrtfinala.

Izabrane vesti

Žreb se toliko proredio i prosejao da su među 48 tenisera koliko još obitava na turniru, ostala samo dvojica grend slem osvajača - Novak Đoković i Endi Mari!

U prvom kolu nije bilo Bog zna koliko senzacionalnih iznenađenja, da bi već na drugom stepeniku Novaku Đokoviću ozbiljno počeo da se čiti put do 10. titule na Australijan openu. Pao je branilac trofeja Rafa Nadal - zaustavili su ga Mekenzi Mekdonald i povreda zbog koje će morati da pauzira šest do osam nedelja. Dan kasnije Melburn je napustio i drugi nosilac Kasper Rud (poražen od 39. na svetu Džensona Bruksbija), čovek koji je potencijalno mogao da namuči Novaka u polufinalu.

Ali to nije sve, eliminisane su još dve potencijalne mine za Novaka. Osmi nosilac Tejlor Fric pao je u duelu sa domaćim teniserom Aleksanderom Popirinom, inače 113. igračem ATP liste što je priliku da igra na prvom grend slemu sezone dobio zahvaljujući specijalnoj pozivnici. Obrukao se propisno i Aleksander Zverev. Njega je kući poslao 110. na svetu, laki luzer Majkl Mo.

Ajde što se Novaku očistio njegov deo žreba i što će mu najteži put do finala (ukoliko eliminiše Gigora Dimitrova u trećem kolu) u perspektivi biti preko Aleksa De Minora, Andreja Rubljova i Roberta Bautiste Aguta. Ne, nije greška. Ako dogura do četvrtfinala, a čini se da jedino problem sa povredom zadnje lože može da ga zaustavi, te eliminiše petog nosica Rubljova, najteži mogući rival u polufinalu biće mu Agut, 25. teniser na planeti. Zanimljivo, od potencijalne osmorice koji bi mogli Novaku na megdan predvorju finala, dvojica nisu ni među prvih sto (Popirin i Mo), Tomi Pol (35.) i Dženson Bruksbi (39.) su uz Aguta jedini u prvih 40, dok su u opticaju još Ben Šelton (89.), Džej Džej Vulf (66) i Endi Mari (66) koji sutra igra upravo protiv Aguta,

Novaku se dobrano očistio i gornji deo žreba. Posle Nadala, u trećoj rundi ispao je Danil Medvedev (počistio ga Amerikanac Korda), ispao je i 11. nosilar Kameron Nori, kao i 16 favorit za osvajanje turnira Frensis Tijafo.

Da podvučemo crtu, posle nekompletirane treće runde koju tek treba da odigraju svi teniseri iz donjeg dela žreba, u Melburnu je ostalo samo 14 od 32 nosioca. A Novak? Njemu bi ubeljivo najteži protivnik u finalu mogao da bude Stefanos Cicipas, a posle Grka, hijerarhijski gledano Ože Aljasim, Hubert Hurkač, odnosno Janik Siner. Ne deluje zastrašujuće, zar ne?


tagovi

Tejlor FricDanil MedvedevRafael NadalKasper RudnosiociAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara