Đoković (©Reuters)
Đoković (©Reuters)

Na pola puta do trona: Đoković protiv čoveka od kojeg nikad nije izgubio, Nadal protiv Nadala

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 08:20

Novak i Švarcman na terenu od 12.30

Tri prepreke je Novak Đoković pregazio na putu do odbrane šampionskog pehara na Rolan Garosu, još četiri su mu ostale. Ali, ono što ga od danas čeka su pravi, ozbiljni izazovi, sve teži jedan od drugoga, kao što je nogama i plućima sve napornije što su bliže Mont Everestu.

Na četvrtom stepeniku do trona Đokovića danas čeka Dijego Švarcman, 16. teniser sveta, specijalista za šljaku, polufinalista Rolan Garosa iz 2020. godine. Ali i redovna Novakova mušterija...

Izabrane vesti

Šest puta su se do sada sastajali Srbin i Argentinac i svih šest puta je slavio Novak. Igrali su i u Parizu, bila je to 2017. godina i njihov najneizvesniji meč, koji je Đoković dobio u pet setova.

Ono što pored tog trenda u međusobnim duelima može da hrabri i najboljeg tenisera sveta i njegove navijače je Đokovićeva forma, koja je impresivna u poslednjih mesec dana. Krenula je da se ubrzano penje od mastersa u Madridu, došla je do zavidnog nivoa u Rimu, već tada nedodirljiva za rivale sa kojima se sreo, a traje takva i na grend slemu u Gradu svetlosti. Dovoljno je reći da Novak na celom turniru u Italiji, gde je uzeo titulu, pa sada u Parizu nije izgubio ni set.

Švarcman nije baš lako dobio prva dva meča na turniru, ali je onda u trećem kolu pregazio ćudljivog Bugarina Dimitrova sa 3:0. Previše aduta u rukavu za okršaj sa Đokovićem baš i nema, međutim, daleko od toga da je momak iz Buenos Ajresa lak plen. Možda je baš ono što je potrebno Novaku da mu dodatno podigne puls pred spektakularni okršaj koji ceo svet čeka: sa Nadalom u četvrtfinalu.

Gledano na papiru, Nadala čeka još teži meč danas. Ne samo što će na drugoj strani terena da bude Feliks Ože-Alijasim, deveti igrač planete, nego će u boksu mladog Kanađanina biti čovek koji zna Rafu kako diše. Isto jedan Nadal. Rafin teniski otac - stric Toni.

Isto ono što se desilo Đokoviću pre nekoliko dana, kada je naspram njega bio Aleks Molčan, sa Marijanom Vajdom u boksu, danas će preživljavati Nadal.

Feliks se volšebno iščupao u prvom kolu, gubio je 2:0 u setovima protiv Peruanca Pabla Variljasa, ali je našao put do pobede. Posle toga se uozbiljio i dobio dva meča bez izgubljenog seta. Ali, za Pariz se zna. Iako je Novak branilac titule, Rolan Garos je Nadalovo igralište i biće na njemu najveći favorit dok god bude mogao da maše reketom.

Pribegao je Rafa ovog puta neobičnoj strategiji, da uporno priča kako je povređen i u bolovima, a sve je više i teniskih analitičara koji kažu da ne vide da njegovoj igri išta fali. Nije ni Bik sa Majorke do sada imao ozbiljnog rivala, koji bi testirao te njegove navodne probleme, ipak, Ože-Alijasim je u dobroj formi i mogao bi makar set da uzme, ako ne i više od toga, najboljem „šljakašu“ u istoriji tenisa.

Od Aleksandra Zvereva se ne očekuje drama u duelu sa Bernabeom Zapatom Miraljesom, 131. teniserom sveta, koji se probio kroz kvalifikacije i naređao trojicu Amerikanaca zaredom: Mmou u poslednjem krugu pred glavni žreb, a onda i dvojicu favorita Tejlora Frica i Džona Iznera. Ipak, Zverev se bolji od svih njih snalazi na šljaci i ne bi trebalo da upadne u dramu.

Dan će zatvoriti najveća teniska nada današnjice, Karlos Alkaras, koji će ukrstiti rekete sa Karenom Hačanovim. Mladi Španac važi za apsolutnog favorita, pokazao je u duelu sa Albertom Ramosom u drugom kolu da je mentalno jak da se izvuče iz gotovo izgubljene situacije. I za Alkarasa dolazi deo turnira na kojem će morati da crpi sve iz rezerve, jer ako savlada Hačanova, onda mu sledi, po kosturu, Zverev, pa Đoković ili Nadal... Da vidimo koliko je tinejdžer iz Mursije jak protiv najboljih na tri dobijena seta.


tagovi

Novak ĐokovićRolan GarosRafael NadalAleksander ZverevKarlos Alkaras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara