(©Reuters)
(©Reuters)

Novakova 2023: Da se vrati oteto

Vreme čitanja: 6min | uto. 03.01.23. | 10:01

Đokovićevi ciljevi su rekord po broju grend slemova i prvo mesto na ATP listi

Pre godinu dana u ovo vreme, na početku nove 2022. godine, licitiralo se oko toga šta će biti ciljevi Novaka Đokovića. Imao je u tom trenutku 20 grend slem trofeja, isto koliko i Rafael Nadal i Rodžer Federer. Očekivala se žestoka borba za zvanje Najvećeg, a prvi veliki turnir u sezoni, Australijan open, bio je Novakovo igralište.

Bilo je i tada „klimavo“ da li će moći da učestvuje na Australijan openu, ali niko nije mogao ni u košmarima da zamisli scenu koja je usledila po dolasku u Melburn: maltretiranje, ponižavanje, pritvor i na kraju deportacija sa trogodišnjom zabranom dolaska na taj kontinent.

Izabrane vesti

Ni ostatak 2022. godine nije bio bajan. Novak nije mogao da igra na američkim mastersima u prvoj polovini godine, a onda ni u drugoj, niti na US openu. Za trijumf na Vimbldonu nije dobio bodove. Sve kada se sabere, bila je to jedna od najtežih sezona srpskog teniskog genija otkako je uzeo reket u ruke, a opet je uspeo i pored svega toga da učini da mu se na kraju sezone svi poklone kao najboljem na svetu, iako ATP lista govori drugačije.

Zato je u 2023. godinu Novak Đoković ušao sa motivom velikim kako kuća: da vrati ono što mu je oteto!

MELBURN

Prvi cilj je Australijan open. Da se stanje na tom turniru, početnom grend slemu u sezonu, vrati u redovni poredak. Novak je devetostruki šampion Melburna, rekorder je, tamo se oseća kao u svojoj kući. Ili se bar osećao do prošlog januara. Niko ni sad nije sto odsto siguran kako će ga dočekati gro domaće publike, ali nije to ni toliko važno, jer sigurno neće uticati na Đokovića, koji je navikao da igra sa vetrom u prsima.

Rafael Nadal je iskoristio Novakovo odsustvo da prošle godine tek drugi put u karijeri osvoji Australijan open i sada stiže u Melburn kao branilac titule. A, opet nije prvi favorit. Zna i on da bi morao dvesta odsto snage da uloži da pobedi Đokovića na njegovom omiljenom terenu. Bilo je u prošlosti i nekih teških poraza za Španca od Srbina usred Australije...

(©Reuters)(©Reuters)

Novakov trijumf bi smirio zvezde na teniskom nebu, ponovo bi se poravnale kako je potrebno, a napravio bi fantastičnu uvertiru za nastavak godine, jer bi on i Nadal imali po 22 grend slem pehara. Trka za Najvećeg svih vremena je spala na dva slova, jer su Federerovi rekordi gotovo svi porušeni, njegovi fanovi osim čuvene "elegancije na terenu", nemaju više za šta da se uhvate u toj polemici.

Prvi je favorit Đoković pred Australijan open, ali nije jedini. Nadala nikada ne treba otpisivati, tu je i novi mladi lav Karlos Alkaras, ATP prvi igrač sveta, kojem se prognoziraju velike stvari u karijeri koja je tek počela. Danil Medvedev ima dva izgubljena finala u Melburnu, samo što je Rus tip igrača, karakter, koji kad sačuva hladnokrvnost, opasan je kao kaćuša.

Splet okolnosti, doduše ne baš tako lako, matematički daje šansu i govori da bi Novak Đoković sa osvojenim trofejom u Australiji mogao odmah da se vrati na prvo mesto ATP liste. Nije to više prioritet srpskom asu, jer je broj nedelja na tronu dogurao do brojke 373, što je ubedljivo najviše u istoriji tenisa i neće se taj rekord tako lako dostići. Mada, ako mu bude usput da ga dodatno poveća – što da ne.

ENIGMA SAD

Posle Australije ponovo se otvara pitanje da li će Novak moći u SAD, na masterse u Indijan Velsu i Majamiju. Razlog je što je za ulazak u Severnu Ameriku i dalje obavezna vakcina, a kao što znamo, Đoković svoj stav o tome nije u međuvremenu promenio. Da li će Amerikanci promeniti svoj stav, to će se videti u narednih dva meseca, ali je realna mogućnost da Novak silom prilika ponovo ne vidi SAD. I time dodatno umanji sebi šanse, ako ne uspe u Melburnu, da se vrati na tron.

Ukoliko Đoković podigne trofej na Australijan openu, onda će Rolan Garos imati do sada neviđenu specifičnu težinu, jer će on i Nadal doći na turnir sa po 22 osvojena grend slem pehara. Rafa bi svakako bio favorit na njegovom omiljenom igralištu, ali umeo je Novak da ga tu pobedi češće nego ijedan teniser u istoriji.

Posle Pariza sledi Vimbldon, na koji Novak ide kao apsolutni favorit. I to možda još veći nego u Melburnu. Prosto, od svih aktivnih igrača, malo ko ume da igra na travi, a pogotovo da igra na nivou srpskog velemajstora. Tu će čekati Đokovića još jedan rekord. Još jedan Federerov rekord. Švajcarac je osam puta podizao pehar u Londonu, a srpskog asa čeka još jedan da ga dostigne.

Kvota da će Novak Đoković osvojiti dva ili više grend slemova - 2,00

Novak je četiri puta uzastopno osvajao Vimbldon, od 2017. ne zna za poraz na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije, a i tada je predao meč Tomašu Berdihu u drugom setu zbog povrede lakta.

Bilo je teških mečeva, pogled porazu u lice kada je Federer u finalu 2019. imao dve meč lopte. Nije bilo lako ni prošle godine kada je Kirjos igrao sjajno i osvojio prvi set, ali svim tim izazovima Đoković je znao da odgovori, da im doskoči i da na kraju podigne trofej.

RASPLET NA US OPENU

Ako bi se gledalo po tome ko je favorit na kojem turniru, papir kaže da bi posle Vimbldona skor trebalo da bude 23:23 između Đokovića i Nadala. I onda bi odluka o tome ko će biti grend slem rekorder padala na US openu. Na turniru koji se igra na betonu, ali na kojem je, nekim čudnim spletom okolnosti, Španac uspešniji od našeg asa. Čudnovate su se stvari dešavale Novaku u Njujorku, nešto mu Velika jabuka ne leži kako bi trebalo, po logici stvari.

(©Reuters)(©Reuters)

Između grend slemova je pregršt mastersa, koji više i nisu toliko interesantni Đokoviću. On sam kaže da su mu prioritet grend slemovi, ali naravno da želi da osvoji svaki turnir na kojem se prijavi da igra.

MOTIV

Bez obzira na sve nedaće koje je imao u 2022. ili možda baš uprkos njima, Novak Đoković je ostao čvrst kao monolit. Ono što bi drugog sportistu slomilo, mentalno ga smrvilo, srpskog giganta je samo malkice u prvi mah zaljuljalo, a onda mu je raspalilo želju da odbrani sve što mu dozvole da može.

I pored svega, propuštenog US opena kada je bio u punoj snazi nakon Vimbldona, Đoković je došao na masters u Parizu, pa na završni masters i odigrao sjajno. Pokazao je još jednom da je mentalna gromada i ozbiljno zabrinuo konkurente, kojima je ostalo da se pitaju šta može da uzdrma tog čoveka, kada nije uspelo sve ono što je van terena izdržao tokom 2022. godine.

Gladan kao vuk stiže Đoković u Melburn da vrati ono što mu pripada.

KONKURENCIJA

Osim onih starih rivala, kojima se Novak davno podvukao pod kožu i manje-više ih redovno dobija, pojavili su se i neki novi, koji će tražiti da odmere snage sa najboljim na svetu.

Prvi među njima je Karlos Alkaras, koji sada sedi na teniskom tronu. Samo jednom su odmerili snage, u polufinalu mastersa u Madridu, a Španac je tada slavio u taj-brejku trećeg seta. Ipak, grend slemovi su neka druga priča i tu će se videti koliko je novi kralj belog sporta bolji ili slabiji od kralja koji je privremenu skinuo krunu.

(©Reuters)(©Reuters)

Mladi Danac Holger Rune može da se pohvali da je pobedio Novaka u finalu mastersa u Parizu i da ima 1:1 u međusobnom skoru, dok je svoje mesto pod suncem prvih 10 našao i Norvežanin Kasper Rud, samo što on u četiri dosadašnja meča nije uspeo ni set da uzme srpskom teniseru.

Najbolju sezonu u karijeri je imao i Feliks Ože-Alijasim, koji je pod trenerskom palicom Tonija Nadala najzad uspeo da veliki talenat pretvori i u opipljiv rezultat. U jedinom takmičarskom meču Kanađanin je u Rimu doživeo tesan poraz od Novaka, tako da i on računa da može da stane u gard i izazove Đokovića.

SVE OČI, IPAK, U DVOJICU

Iz velike trojke jedan je, Federer, položio reket i završio karijeru. Ostala su još dvojica da se preganjaju sa mladim lavovima i još više između sebe, ko će na kraju, kada obojica polože reket, stajati na vrhu teniske piramide.

Sezona 2023. polako kreće, čast Alkarasu, Medvedevu, Cicipasu i ekipi, ali sve oči i svetlosti reflektora i ovog puta biti uperene u neverovatne gladijatore svetskog sporta Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalKarlos AlkarasRodžer FedererAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara