Karlos Alkaras (Reuters)
Karlos Alkaras (Reuters)

Poslednja tinejdžerska titula: Alkaras je "otrov" za Cicipasa

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.04.23. | 18:44

Drugi teniser sveta odbranio tron u Barseloni

Za samo 12 dana Karlos Alkaras će proslaviti dvadeseti rođendan i iza sebe ostaviti tinejdžerske dane, jedne od najuspešnijih koje je svet tenisa video. Današnjom odbranom titule na ATP turniru iz serije 500 u Barseloni demantovao je sve priče oko toga da je povreda koju je doživeo u Majamiju pre tri sedmice uzela maha, pa čak i da je potencijalno upitan njegov nastup u kompletnoj sezoni na šljaci.

Svega 78 minuta bilo je dovoljno Alkarasu da u finalnom meču turnira u Kataloniji savlada petog tenisera sveta Stefanosa Cicipasa sa 2:0 (6:3, 6:4). Za prošlogodišnjeg osvajača Ju-Es Opena ovo je deveta titula na ATP turu, a već šesta na šljaci. Alkaras je još jednom pokazao da je nepremostiva prepreka za Grka pošto sada vodi sa 4:0 u međusobnom skoru. Zanimljivo je da je i prošle godine u Barseloni Cicipasa porazio današnji rival, tada u četvrtinalu. Ono što je danas viđeno u finalu Sabadelj Bank Opena, kako glasi zvaničan naziv turnira, može se smatrati svojevrsnom reprizom prošlogodišnjeg susreta na istom borilištu. 

Izabrane vesti

Početak meča u velikoj meri podsetio je na Alkarasov duel od pre tri dana protiv Roberta Bautiste Aguta. Nešto sporije paljenje najmlađeg svetskog broja jedan u istoriji muškog tenisa još jednom je rezultiralo gubitkom servisa u ranoj fazi prvog seta. Ipak da se Cicipas ni ovog puta neće mnogo pitati u duelu protiv drugog tenisera sveta bilo je jasno već u narednih nekoliko minuta. Mlađani Španac je u tim trenucima uspostavio potpunu inicijativu u razmenama i uspeo da ne samo nadoknadi brejk zaostatka već i potpuno preokrene. Ključni momenat prvog seta dogodio se u sedmom gemu pri rezultatu 4:3 za Alkarasa. U Cicipasovom servis gemu igralo se poen za poen sve do razlike kada je momak iz El Palmara vezao dva sjajna riterna i napravio presudni brejk. Bez ikakvih problema sačuvao je servis i rutinski dovršio set 6:3.

Cicipas sa svega 57 odsto ubačenog prvog servisa i generalno pasivnim pristupom igri na servis protivnika nije mogao da ugrozi Alkarasa, a to je bilo najuočljivije u drugom setu. Kada je pri rezultatu 2:2 izgubio servis kao da se potpuno oprostio od nade da bi do kraja meča uopšte i mogao do brejk lopti. Španac za čitav drugi set nije dozvolio ni jednu takvu šansu protivniku, imao fantastičnih 85 odsto prvog servisa, pa bi i bolje Cicipasovo izdanje od ovog današnjeg verovatno bilo nedovoljno da značajnije pripreti. Na kraju Alkaras je sjajnan nastup krunisao još jednim brejkom u poslednjem gemu meča.

Ljubitelji tenisa u Barseloni ostali su uskraćeni za zanimljiv meč, ali to sada već postaje neki vid standarda za finalne duele ovog turnira. Podsetimo, prošle godine Alkaras je na sličan način trijumfovao u završmnom meču protiv Pabla Karenjo Buste.

Osim 500 ATP poena Alkarasu sleduje i novčana nagrada od 477,795 evra. Cicipas je inkasirao 254,835 evra koliko dobija poraženi finalista.

Na sutrašnjoj ATP listi Španac će zadržati drugo mesto, s tim da će smanjiti zaostatak za prvoplasiranim Novakom Đokovićem sa 470 na 365 poena. Cicipas ostaje peti iza četvrtoplasiranog Kaspera Ruda.

Već od naredne sedmice Alkaras kreće u odbranu titule na mastersu u Madridu i novih 1000 poena. 


tagovi

Karlos AlkarasStefanos Cicipas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara