Endi Mari (Reuters)
Endi Mari (Reuters)

Srce želi, telo ne može da isprati: Mari izgubio maraton sa Cicipasom jer nije tražio čelendž

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.07.23. | 19:53

Scenario koji je možda i bolji iz vizure Lasla Đerea koji će se za plasman u osminu finala boriti protiv Grka

Mogli ste da ga volite ili da ga ne volite dok je tokom prošle decenije u svom teniskom zenitu vojevao bitke sa Novakom Đokovićem, Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, ali deset godina od prvog osvajanja Vimbldona, u vreme kada i sa veštačkim kukom uspeva da igra i bude konkurentan u maratonskim grend slem mečevima sa top 10 teniserima, Endiju Marija možete samo beskrajno da poštujete i da vam se otme: "Svaka čast, majstore".

Izgubio je 36-godišnji Škotlanđanin duel protiv Stefanosa Cicipasa u drugom kolu Vimbldona, meč koji je trajao dva dana, preciznije četiri sata i 40 minuta i u kojem su viđena dva preokreta i tri taj-brejka - 2:3 (6:7, 7:6, 6:4, 6:7, 4:6). Na taj način Laslo Đere saznao je svog rivala u trećem kolu, a iz vizure srpskog tenisera možda je i bolje što će preko puta imati petog tenisera sveta koji de fakto nije specijalista za travnatu podlogu.

Izabrane vesti

Elem, Cicipas i Mari počeli su svoju borbu sinoć - njihov duel bio je poslednji na centralnom terenu, a Endi je uprkos izgubljenom setu i vrlo teškom padu u trećem setu, odnosno povredi zadnje lože uspeo da napravi preokret i povede sa 2:1 pre nego što je meč nešto pre 23.00 po lokalnom vremenu prekinut.

Okršaj je nastavljen ovog popodneva, sve je kuvalo u izrazito neizvensom četvrtom setu, koji je mogao da dobije potpuno drugačiji epilog da je Škotlanđanim u devetom gemu izgovorio samo jednu reč - "čelendž". Isterao je jednu lopticu činilo se u aut, sudije su se oglasije, a Mari nakon konsultacije sa svojom ložom odlučio da ipak ne zatraži proveru. Međutim, snimak koji je reditelj prenosa plasirao na male ekrane pokazao je da je loptica liznula liniju. Da je Mari tražio proveru sokolovog oka, došao bi do brejk šanse koja bi imala težinu meč lopte jer bi u narednom gemu servirao za meč. I sigurno mu neće biti lako kada bude saznao kakav je propust napravio.

Cicipas se kroz taj-brejk domogao petog, odlučujućeg seta, a tamo je svežina 12 godina mlađeg grčkog tenisera došla do izražaja, a kao posledica umora, Mari je prestao da pogađa vinere u velikom broju i odnos neodbranjivih udaraca i grešaka mu se maltene izjednačio (8:7), a tokom čitavog meča je poslovično bio u ozbiljnom plusu.

Srce je želelo, to se jasno videlo po govoru tela legendarnog britanskog tenisa, ali telo nije moglo da isprati. Koliko je Britanac želeo da ostane na grend slemu koji je osvajao dva puta videlo se i po onom karakterističnom gunđanju i nervozi koja ga je krasila kroz čitavu karijeru.

Cicipasov brejk iz trećeg gema bio je nenadoknadiv, a Mari do kraja petog seta nije uspeo da stigne do brejk šanse.


tagovi

Endi MariVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara