Crni Ibra rešeta, Borusija i Lemići trljaju ruke: Da li će odbiti i Barsu kao Real, Juve i Bajern?

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.04.19. | 16:11

Talenat je oživeo

Pre dve godine cela Evropa je poludela za „Crnim Ibrahimovićem“ koji se pojavio u Švedskoj.

Tada 17-godišnji Aleksander Isak je igrao za AIK i oduševio skaute evropskih velikana. Krenula je licitacija i trka za njegovim potpisom. Real je slao privatni avion po Isaka i njegovu porodicu, ugostio ih u Madridu, nagovarao ih da pređu... Zlatan Ibrahimović je alarmirao bivše klubove Juventus i PSŽ i rekao im sve najbolje o Isaku. Juve je baš bio zagrizao... U trku su ozbiljno uskočili i Bajern i Liverpul, Barsa je takođe bila zainteresovana. Odavno nije viđena takva pomama za nekim maloletnikom u Evropi.

Izabrane vesti

Real, Bajern i Juventus su predstavili konkretne ponude, a onda je Isak sve šokirao izborom kluba!

Odlučio je da pređe u Borusiju Dortmund za 9.000.000 evra što je bio rekordan transfer švedskog fudbala. Imao je samo 17 godina! Ključnu ulogu u transferu su odigrali srpski menadžeri Vlado i Zoran Lemić koji su zastupali Isaka i koji su na kraju inkasirali oko 20 odsto obeštećenja. Zbog toga se i FIFA bavila istragom transfera jer posrednicima nije dozvoljeno da naplaćuju komisije na transferima maloletnika.

Tada je procenjeno da će Isak u Dortmundu imati najviše prostora za napredak i da će napred izboriti minutažu. Na njegovu žalost, prognoza nije bila dobra... Odigrao je samo po jedan meč sa A i B tim Borusije, Tomas Tuhel mu nije davao šansu. U sledećoj sezoni kod Boša i Štegera je upisao 12 mečeva, ali uglavnom ulazeći sa klupe. Opet nije bio ozbiljna opcija. Prošlo je već godinu i po dana i stagnirao je. Mirisalo je na još jednu tinejdžersku senzaciju koja se gasi. Letos je rešio da igra za B tim pošto mu je Favr rekao da ne računa na njega. Tokom polusezone je pronašao formu i počeo da daje golove sa rezervistima.

U januaru je stigla prava ponuda. Koristeći svoje veze u Holandiji, Lemić je došao sa ponudom Viljema II i Borusija je pozajmila mladog Šveđanina holandskom prvoligašu. Eredivizija se u brojnim slučajevima pokazala kao idealno tlo za mlade igrače kojima fali igranja, golova i samopouzdanja. Isaku je bilo potrebno nekoliko utakmica da se adaptira, dao je gol na pet utakmica, a onda je počeo rafal!

Na poslednjih pet utakmica u prvenstvu Holandije je dao devet golova i zabeležio tri asistencije! Šest iz igre i het-trik sa bele tačke protiv Fortune. Nedavno je ušao sa klupe na kvalifikacionom meču Švedska – Norveška pri vođstvu protivniku od 2:0 i prema brojnim ocenama bio čovek preokreta. Iako nije dao gol ili asistenciju, imao je ključni uticaj na igru i preokret Šveđana na 3:2.

I reflektori fudbalske Evrope su se opet ustremili ka Aleksandru Isaku. Katalonski Mundo Deportivo danas javlja da je Barselona opet aktivirala interes za mladog Šveđanina. Prema pouzdanima izvorima iz kluba, Isak je jedan od opcija za špic Barse koja traži naslednika Luisa Suareza. Naš Luka Jović je bio glavni kandidat do pre nekoliko dana, ali zbog ulaska u trku ostalih klubova i skoka cene, Barsin interes za Srbina se hladi. Isakove šanse rastu.

Naravno, za sve se pita Borusija. Logičan potez bi bio da Borusija vrati Isaka na kraju sezone i pruži mu pravu šansu jer od klasičnih napadača ima samo Paka Alkasera. Međutim, postoje sumnje da će Borusiji pružiti priliku Šveđaninu.

Prema informacijama koje cure iz Dortmunda, direktor Cork i trener Favr i dalje ne vide Isaka kao igrača koji može da se uklopi u Borusijin stil igre. Razmišljaju da ga pozajme nekome jačem od Viljema u sledećoj sezoni ili da ga možda i prodaju na kraju ove sezone ako stigne ponuda koja se ne odbija.

Ta ponuda bi mogla da dođe iz Španije... Barsa je opet zagrizla, Isak je dve godine mlađi od Jovića i mnogo jeftiniji. Ali ne treba se čuditi ako i Real opet uskoči u trku. I Madriđani traže alternativu Benzemi, a Isakovi menadžeri Lemići u saradnji sa Peđom Mijatovićem imaju otvorena vrata u Madridu. Miriše na još jednu licitaciju na fudbalskoj pijaci...

(FOTO: reuters)


tagovi

Aleksander Isak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara