"Idealnih 11 Čempionšipa"
"Idealnih 11 Čempionšipa"

Idealnih 11 Čempionšipa za 18,15 miliona evra

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.05.14. | 19:26

Samo za ljubitelje ostrvskog fudbala. Samo KPR sa dvojicom predstavnika

Idealnih 11 Čempionšipa

Fantastične sezone Lester Sitija i Barnlija, te dramatična završnica u kojoj je Birmingem Siti sačuvao status drugoligaša u sudijskoj nadoknadi, a Brajton izborio mesto u baražu za promociju obeležile su sezonu u Čempionšipu. Tačnije, barem njen regularni deo pošto ćemo do njenog definitivnog kraja posmatrati još i borbu Brajtona, Derbija, Vigana i Kvins Park Rendžersa za jedno preostalo upražnjeno mesto u Premijer ligi.

Izabrane vesti

Ali, iako je u fudbalu kolektivni rezultat najbitniji, ni individualni učinak ne treba zanemariti. Partije u ovoj sezoni možda će najuticajnijim ličnostima na terenu doneti unosniji angažman na leto. A specijalizovani portal za statistiku WhoScored.com potrudio se da nam otkrije ko je to zaslužio pohvale. Odnosno, da nam pojasni izgledao najbolji tim druge lige Engleske.

U formaciji 4-4-2.

Na golu 24-godišnji Aleks Mekarti iz Redinga, najvećeg tragičara sezone, koji je u tom poslednjem kolu mesto u baražu za promociju prepustio Brajtonu. Mekarti je branio na 44 od 46 utakmica Redinga, primio je 54 gola, a 12 puta je uspeo da sačuva mrežu netaknutom. Međutim, ocena portala WhoScored.com je očigledno takva da su za silne lopte u Mekartijevoj mreži najveći krivci defanzivci kluba sa stadiona Madejski.

Najbolja odbrana (samo 37 primljenih golova) krasila je Barnli, a u njoj je standardni desni bek bio 23-godišnji Kijeron Tripije, proizvod škole Mančester Sitija, koji se isticao i u ofanzivnom delu terena pošto je postigao jedan gol, ali je namestio čak 12 pritom zaradivši samo jedan žuti karton za 3.677 minuta na terenu.

Posebno je interesantan izbor desnog štopera. Na toj poziciji našao se 22-godišnji Šejn Dafi, uprkos tome što je njegov Jeovil imao drugu najgoru odbranu u ligi, primio 75 golova (77 lopti je završilo u mreži Barnslija) i sezonu završio kao najgori u sezoni. Slagali bismo kada bismo tvrdili da znamo koliko je od tih golova išlo na dušu 22-godišnjeg štopera visokog 1,93 metra, ali su urednici portala WhoScored.com baš Dafija označili kao najbolje ocenjenog defanzivca u Čempionšipu. Izgleda da je mladi reprezentativac Severne Irske, koji je pod ugovorom sa Evertonom, bio ostavljen na vetrometini.

Mesto uz Dafijevo rame zauzeo je škotski reprezentativac francuskog porekla Kristof Bera (29) iz Ipsviča, koji je sa pet golova upisanih uz svoje ime jedan od najefikasnijih defanzivaca lige, a pritom i lak plen za bogatije klubove, jer mu ugovor ističe za 12 meseci. Levu stranu bi u idealnih 11 pokrivao veteran Kvins Park Rendžersa Klint Hil (35), koji je, za razliku od Tripijea, poznatiji po tome što odlično ispunjava odbambene zadatke.

Prvi na spisku u veznom redu je mladi reprezentativac Škotske Tomas Kerni (23), koji je ove sezone stigao na pozajmicu iz Hala, postigao pet golova, namestio osam golova i primorao upravu Blekburna da otkupi njegov ugovor. Potom i jedno dobro poznato lice u vidu Džoija Bartona, svakako najpoznatijeg igrača na listi, lidera Kvins Park Rendžersa i čoveka o kojem ne treba trošiti previše reči.

Kreg BrisonMnogo veća misterija za one kojima Čempionšip nije baš u vrhu liste prioriteta jeste Kreg Brison, 27-godišnji centralni vezni koji je ove sezone zablistao, postigao sjajnih 16 golova, uključujući tu i dva het-trika (jedan protiv lokalnih rivala iz Notingema), uz to imao i 14 asistencija i sasvim zasluženo odneo titulu najboljeg igrača Derbija.

Možda i transfer u neki veći klub jer je njegova cena, prema specijalizovanom portalu Transfermarkt, 2.300.000 evra, a statistika kaže da vredi mnogo više?

Srednji red je kompletiran 31-godišnjim Endijem Ridom, standardnim prvotimcem Notingem Foresta i reprezentacije Irske uz čije ime stoje brojke od devet postignutih i 13 nameštenih golova. Rid je nedavno produžio ugovor sa Šumarima do 2016.

U špic sa dvojicom, a prvi je 25-godišnji Troj Dini, koji je ove sezone mreže tresao na svakih 165 minuta i zaustavio se na koti 24 što je bilo dovoljno "samo" za treće mesto na listi najboljih strelaca u Čempionšipu.

Napadački tandem popunio bi i Barnlijev Sem Vouks (24), koji je postigao 20 golova, a bio je i glavni "krivac" za još pet, iako je šansu u prvom timu dobio tek kada je pred početak sezone Čarli Ostin otišao u KPR.

Zašto portal WhoScored.com u napad nije uvrstio dvojicu najefikasnija golgetera Rosa Mekormaka iz Lidsa (28 golova i 10 asistencija uz prosek od 147 minuta po pogotku) i Džordana Roudsa iz Blekburna (25 golova)? Zato što pri ocenjivanju igrača koristi složenu mešavinu svega što je određeni fudbaler učinio na terenu, računajući tu i broj dobijenih duela, driblinga, uspešnih pasova... Moraćemo da mu verujemo, iako svi znamo za onu staru o statistici i bikiniju.

Najbolji tim Čempionšipa i cene igrača izražene u evrima:
Aleks Mekarti - 2.000.000;
Kijeron Tripije - 2.100.000;
Šejn Dafi – 750.000;
Kristof Bera – 800.000;
Klint Hil – 500.000;
Tomas Kerni – 1.200.000;
Džoi Barton – 2.500.000;
Kreg Brison – 2.300.000;
Endi Rid – 1.500.000;
Troj Dini – 2.500.000;
Sem Vouks – 2.000.000.

(FOTO: Action Images, WhoScored.com)


tagovi

votfordTroj DiniSem VouksTomas KerniŠejn DafiRedingNotingem ForestKvins Park RendžersKristof BeraKreg BrisonKlint HilKiran TripijeEvropaEngleskaEndi RidDžoi BartonDerbi kauntiČempionšipBarnliAleks Mekarti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara