""
""

LIGA 1: Uhvati Steauu, ako možeš!

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.07.13. | 15:09

U novom rumunskom prvenstvu nastupiće šest klubova koji u svojim vitrinama imaju šampionski pehar, ali i četiri koja će, pod sadašnjim nazivom, prvi put zaigrati u eliti. Liga je popunjena tek nedelju dana pred početak pošto je Rapid u vanrednom baražu savladao Konkordiju. Steaua brani titulu, prete Kluž, Dinamo, Petrolul...

Iako će 96. izdanje rumunskog nacionalnog šampionata biti zvanično otvoreno duelom Poli Temišvara i Dinama iz Bukurešta, uzbuđenja kod komšija su počela još prethodnog vikenda: prvo je Steaua u Superkupu pobedom nad Petrolulom (3:0) potvrdila dominaciju, a zatim je u baraž meču, tek posle produžetaka, bukureštanski Rapid savladao Konkordiju i obezbedio tako mesto u elitnoj diviziji.

Mnogo bure bilo je ovog leta na rumunskoj fudbalskoj sceni pre svega zbog toga što Kluž i Rapid, dva nekadašnja šampiona, nisu dobili licencu za takmičenje u eliti (baš kao i Sageata iz Konstance kojoj je to pošlo za rukom iz drugog pokušaja). Međutim, prvo je sud stao na stranu Kluža i potvrdio mu prvoligaški status, a onda je priliku dobio i Rapid, ali kroz baraž sa Konkordijom koja je prethodno trebalo da se pridruži Gloriji iz Bistrice, Turnu Severinu i Jašiju u nižem rangu. I u tih 120 minuta šampion iz 2003. godine je uspeo da sačuva mesto među najboljima i spreči da se posle šest decenija u prvoj ligi takmiče samo dva kluba iz prestonice (Steaua i Dinamo).

Izabrane vesti

Rumunska liga je trenutno 14. po kvalitetu na Starom kontinentu, ali je to ipak daleko od zlatnog doba od pre desetak godina kada su izgrađeni moderni stadioni, kada su klubovi imali jake sponzore, a timovi bili prepuni kvalitetnih „legionara“. Tako je šampionat prošle godine imao prosečnu posetu od 5.184 gledalaca po susretu, što je bolji rezultat nego 12 meseci ranije kada je zabeleženo 4.855, ali manje nego 2009. kada je bilo 6.044 ili pre jedne decenije kada je zabeležen rekord od 7.263.

U prethodnih 95 godina najviše uspeha imali su velikani iz Bukurešta: aktuelni prvak Steaua, evropski šampion iz 1984. godine, koja je trijumfovala 24 puta, te Dinamo sa 18 naslova. I opet je Steaua glavni favorit za odbranu titule u šampionatu koji traje sve do 21. maja naredne godine, a najveće rivale mogla bi da ima u Klužu, Petrolulu i već pomenutom Dinamu.

Elitna divizija zvanično, po sponzoru, nosi naziv Liga Bargenbijer, a njeni novi članovi od ove sezone su Botošani, Sageata, Korona Brašov i Poli Temišvar koji u sadašnjem obliku (Poli se ipak smatra za naslednika Politehnike) prvi put učestvuju u prvoligaškom društvu. Posebnu draž daće i čak četiri gradska derbija u novoj sezoni, u Bukureštu, Brašovu, Konstanci i Klužu, a najveći duel Dinama i Steaue na programu je već 12. avgusta.

Da je Steaua favorit broj jedan može se zakljućiti i po tome što ima tim vredan oko 42.000.000 evra, drugoplasirani u ovom društvu Kluž je „težak“ 28.000.000, a čak osam timova ispod 8.000.000. Bivši evropski prvak je bio i najaktivniji na letnjoj fudbalskoj pijaci pošto je zasad zabeležio rekordan transfer kada je Nikolu Stančijuja iz Vasluja platio 700.000 evra. Što mu i nije bio problem jer je prethodno od Sevilje za Raula Ruseskua dobio 2.500.000. Koliko-toliko je zaradio i Panduri prodajom Aleksandra Vladua ruskom Dnjepru (1.400.000), Dinamo pošto je za 1.600.000 poslao Konstantina Nicua u Atalantu, odnosno Kluž koji je za Bakarija Sarea, novog člana zagrebačkog Dinama, inkasirao 500.000 evropskih novčanica.

U predvečerje novog šampionata rumunski prvoligaši su imali prijavljenih skoro 120 internacionalaca, među kojima su najbrojniji Brazilci sa 17 i Portugalci sa 16 predstavnika, dok je srpska kolonija spala na sedam imena: Aleksandra Radovića, Žarka Markovića i Jasmina Trtovca u Gaz Metanu, Marka Momčilovića u Panduriju, Marka Marovića i Aleksandra Petrovića u Poli Temišvaru i Bojana Jovića u Čahlaulu, dok je neizvestan status Bratislava Punoševca u Ocelulu. 

I dok među igračkom snagom ima i predstavnika Gane, Tunisa, Zelenortskih ostrva, Zambije, Mozambika, Konga, Zimbabvea i Centralnoafričke Republike, dotle je svih 18 prvoligaških stručnjaka sa domaće scene. A između dve sezone promene su izvršene u osam klubova: Dinamu (Talnar – Multesku), Čahlaulu (Hizo – Mirijuca), Gaz Metanu (Multesku – Dulka), Ocelulu (Grigoras – Badea), Sageati (Guliju – Selimeš), Klužu (Trica – Rednik), Vasluju (Balint – Stan) i Koroni Brašov (Tikleanu – Manea).

Fudbaleri Kluža

SVI ŠAMPIONI

24 titule: Steaua
18 titula: Dinamo (B)
8 titula: Venus
6 titula: UTA (Arad), Činezul (T)
4 titule: Univerzitatea (K), Ripensia (T)
3 titule: Kluž, Rapid (B), Petrolul (P)
2 titule: Argeš (P), Kolentina, Olimpija (B)
1 titula: Oradea, Unirea (B), Unirea (U), CSM Resita, Žuventus (B), Koltea (B), Prahova (P), United (P), Ocelul, Romano Amerikana (B)

PROPOZICIJE

* Liga se sastoji od 18 ekipa, igraju se 34 kola po dvokružnom bod sistemu.
* Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona.
* Drugi i treći iz prvenstva, uz pobednika kupa, idu u kvalifikacije za Ligu Evrope.
* Iz lige direktno ispadaju četiri poslednjeplasirana tima.
* U slučaju bodovnog poravnanja odlučuju međusobni susret, gol-razlika, više postignutih golova...
* Liga se sastoji od 18 ekipa, igraju se 34 kola po dvokružnom bod sistemu.
* Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona.
* Drugi i treći iz prvenstva, uz pobednika kupa, idu u kvalifikacije za Ligu Evrope.
* Iz lige direktno ispadaju četiri poslednjeplasirana tima.
* U slučaju bodovnog poravnanja odlučuju međusobni susret, gol-razlika, više postignutih golova...

(FOTO: Action images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara