"Agasi i Đoković"
"Agasi i Đoković"

Sampras, Agasi i Federer: Ekipa koja bi uskoro mogla da kaska za Novakom (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.03.15. | 14:12

Ovo su jedini igrači u istoriji koji su uspeli da osvoje prva tri velika turnira u godini, pre početka sezone na šljaci

Agasi i ĐokovićPosle Pita Samprasa, Andrea Agasija i Rodžera Federera, Novak Đoković je jedini teniser koji je uspeo da osvoji prva tri velika turnira u godini (Australijan Open, Indijan Vels i Majami), a ukoliko to ponovi i ove godine, postaće jedini kome je to pošlo za rukom dva puta. U leđa će mu gledati tri teniske legende...

Novak je 2011. odigrao sezonu života. Pored toga što je osvojio drugu grend slem titulu u Melburnu, uspeo je da za celu sezonu bude poražen samo šest puta i to prvenstveno zbog povrede leđa, koja ga je mučila u završnici.
"Ovo je jedna od najboljih godina u tenisu od kada se igra. Možda nije najbolja statistički, ali je Novak pobedio i Federera i Nadala, pobedio je sve koji su mu se suprotstavili na najvećim svetskim turnirima", rekao je tada njegov sadašnji trener Boris Beker.

Izabrane vesti

Ta godina je promenila mnogo toga, a upisala je i Srbiju velikim slovima na svetsku tenisku mapu. Niko od legendi nije mogao da ostane ravnodušan prema uspesima sadašnjeg broja jedan.
"Ovo je jedno od najvećih dostignuća u svim sportovima", istakao je Pit Sampras, kada je gledao Noleta te 2011. godine. 

Amerikanac grčkog porekla je prvi u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji prva tri velika turnira pre početka sezone na šljaci. To mu je pošlo za rukom 1994. godine. U Melburnu je stradao Tod Martin sa 3:0, u Indijan Velsu posle ogromne borbe Petr Korda (3:2), da bi u Majamiju pao najveći rival Andre Agasi sa 2:1.

Taman kada se Sampras navikao na to da je najbolji, teniser koji mu je tokom cele karijere bio noćna mora, uspeo je da mu ponovi njegov podvig. Počelo je kada je Agasi 2001. godine pobedio Arnoa Klemona u finalu Australijan opena, iskoristivši to što je imao lakši raspored jer se pre toga susreo sa umornim i grčevima izmučenim Patrikom Rafterom. Posle toga je u odlučujućem meču na Indijan Velsu pobedio upravo Pita Samprasa i tako nagovestio poravnanje njegovog uspeha od pre osam godina. Na kraju je u završnici Majamija uništio sunarodnika Džana Majkla Gembila sa 3:0 u setovima i rezervisao svoje mesto u istoriji.

A, onda je počela era Rodžera Federera. On je na nekoliko velikih turnira mučio upravo Samprasa i Agasija i nagovestio da biti bude sledeći koji će se popeti na tron belog sporta. Prvi grend slem je osvojio 2003. godine, kada je u finalu Vimbldona savladao Marka Filipusisa.

U finalu Australijan opena 2006. je pobedio senzaciju Markosa Bagdatisa, iako je gubio sa 0:1 u setovima. Od tog momenta, postao je neprikosnoven. Osvojio je čak 12 titula u sezoni, pa su mu dodeljivani raznorazni epiteti. U Indijan Velsu se prošetao pored Džejmsa Blejka u finalu sa 3:0, da bi u Majamiju posle toga u neverovatno uzbudljivom meču bio bolji od Ivana Ljubičića posle tri taj-brejka - 3:0.

A onda, ona za sve nas nezaboravna 2011. godina, dani kada se Srbija pretvorila u veliki teniski stadion, dani kada je u polufinalu Australijan opena pao Rodžer Federer, a u finalu posle velike drame i fantastičnih poteza Endi Marej. Posle januara u Melburnu, izjednačio je fantastičan rezultat koji su uspela da ostvare samo trojica pre njega. I u Kaliforniji i na Floridi je u preslikanim mečevima "stradao" Rafa Nadal. Španac je oba puta vodio, da bi posle preokreta bio poražen sa 1:2. Novak se tada po prvi put našao u istom košu sa ovom trojicom legendarnih predhodnika, a verovatno ni sam nije mogao da sanja šta će se desiti u naredne četiri sezone.

Uživajte u najinteresantnijim detaljima sa ta dva istorijska meča između Srbina i Španca.

Ove godine je Nole već osvojio Australiju i Kaliforniju, dok ga je žreb na Floridi pogledao i u donji deo turnira bacio i Stana Vavrinku i Endija Marija i Rafu Nadala.

Nadajmo se da će Novak i Rafael da dođu do finala, kako bi Đoković jubilarnom 20. pobedom nad velikim rivalom iz Španije uspeo da se izdvoji kao prvi u istoriji kome je za rukom pošlo da dva puta osvoji prva tri velika turnira u godini.

(FOTO: Action images)


tagovi

Žo Vilfred CongaŠvajcarska 1SrbijaRodžer FedererRafael NadalPit SamprasNovak ĐokovićAustralijan openATP MajamiATP Indijan VelsatpAndre Agasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara