Pitso Mosimane (©Reuters)
Pitso Mosimane (©Reuters)

"Afrički Real Madrid“ opet otpušta trenera? Mnogo zavisi od ishoda "reprize finala Lige šampiona"

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.05.21. | 13:36

Al Ahli i Zamalek u ponedeljak od 21.30 igraju Derbi Kaira, jednu od najvećih utakmica na kontinentu

Prvenstvo Egipta je tek prešlo polovinu, ima još mnogo utakmica do kraja. Ipak, šampionska trka bi praktično mogla da bude rešena ovog ponedeljka od 21.30, kada se u čuvenom Derbiju Kaira sastaju Al Ahli i Zamalek, prošlogodišnji finalisti Lige šampiona.

Ovaj susret zatiče Zamalek na liderskoj poziciji na tabeli, sa četiri boda više, ali uz napomenu da Al Ahli ima dva odigrana meča manje. Iako su bodovno „orlovi“ praktično u boljoj situaciji, pošto bi uz ta dva zaostala meča mogli da preuzmu vrh tabele, uveliko se u Egiptu priča o tome da bi trener Pitso Mosimane mogao da dobije otkaz ukoliko ne trijumfuje večeras!

Izabrane vesti

21.30: (2,60) Al Ahli (2,90) Zamalek (2,85)

Zašto? To vam je Al Ahli… Jedan od najtrofejnijih klubova na svetu nije poznat po tome da čuva svoje trenere, već ih zameni čim igra nije na najvišem nivou. Rukovodstvo „afričkog Real Madrida“ smatra da klub takve veličine ne sme nikad da gubi i čim se desi neki nepredviđeni rezultat, šef stručnog štaba prvi ispašta.

Tako je bilo i prošle sezone, Mosimane je preuzeo ekipu u oktobru, kada je titula praktično već osvojena. Južnoafrikanac je seo na klupu, overio osvajanje trona, a zatim uveo Al Ahli u finale Lige šampiona, gde je pobedio upravo Zamalek golom Magdija Kafše u 86. minutu za konačnih 2:1.

Medeni mesec u Kairu je kratko trajao. Rezultati ove sezone nisu bili baš idealni, Orlovi su bili drugi u grupi sa Simbom iz Tanzanije, Vita Klubom i Al Mereikom. Zbog toga ih u naredna dva vikenda očekuje težak dvomeč u osmini finala, protiv prvaka Južne Afrike Memelodi Sandaunsa. Uz to, u prvenstvu je u razmaku od nekoliko nedelja izgubio od Smuhe i Gazla, a igrao nerešeno sa El Gunom.

Detalj sa prethodnog duela Al Ahlija i Zamaleka (©Reuters)Detalj sa prethodnog duela Al Ahlija i Zamaleka (©Reuters)

Ako ne pobedi Zamalek i ispadne iz Lige šampiona, Mosimane će sigurno morati da pronađe novi posao. Ako pobedi, ali igra ne bude na visokom nivou, možda i onda dobije otkaz.

Od novembra 2010. godine do sada Al Ahli je otpustio čak 17 trenera. Imajte na umu da je u tom periodu osvojio tri puta Ligu šampiona, igrao finale u još dva navrata, a osam puta je bio prvak Egipta! Šta bi bilo da je beležio lošije rezultate?!

Sa tim pritiskom na leđima Mosimane mora da spremi ekipu za 121. prvenstveni Derbi Kaira. Na svom terenu Al Ahli juri 47. prvenstvenu pobedu nad večitim rivalom. Uz to, 48 mečeva je završeno bez pobednika, dok je Zamalek trijumfovao 27 puta.

Računajući sva takmičenja, Orlovi su trijumfovali na šest od poslednjih 10 gradskih derbija. Zamalek je slavio u tri navrata, jednom posle penala u Superkupu Egipta, a jednom je bilo 0:0. Golovi su u poslednje vreme nešto češći na njihovim orkšajima, pa je tako na poslednja tri susreta viđena igra GG&3+.

21.30: (2,60) Al Ahli (2,90) Zamalek (2,85)

Mosimanea je pred utakmicu kritikovao javno nekadašnji napadač Al Ahlija Mohamed Fadl.

Mosimane je srećan trener, koji ume da vodi samo velike utakmice. Navijači se sećaju kako je Al Ahli igrao u vreme ere Renea Veilera i kakve je uspehe imao sa Manuelom Hozeom. Mosimane još nije shvatio kakva mu je čast ukazana što je na toj klupi. Loše vodi ekipu, videli smo da su Gazl i Al Masri potpuno dominirali nad Al Ahlijem“, rekao je Fadl.

Zato, u Zamaleku vlada ogroman optimizam pred gostovanje velikom rivalu. Trener Belih vitezova Patris Karteron najavljuje da će njegov tim da ide na pobedu.

Jedina loša stvar u ovih nekoliko meseci koliko sam u klubu bio je poraz od Zamaleka. Ne smemo da gubimo takve utakmice. Žalim zbog toga što smo morali da osvojimo tu makar bod, nismo zaslužili da izgubimo. Na papiru je ostalo još mnogo utakmica do kraja prvenstva. Međutim, rezultat iz ove utakmice će imati ogromnu ulogu u tome ko će na kraju da osvoji titulu. Uostalom, pobednik će dobiti ogromnu injekciju samopouzdanja“, istakao je Karteron.

EGIPAT 1 – 21. KOLO

Subota

Arab Kontraktors – El Entag El Harbi 1:1 (0:0)

Nedelja

El Gaiš – Gazl 3:1 (2:1)

El Masri – Misr Lel Makasa 0:0

Enpi – Al Itihad 0:0

Piramids – Keramika Kleopatra 2:4 (1:2)

Ponedeljak

21.30: (2,60) Al Ahli (2,90) Zamalek (2,85)

21.30: (1,80) El Guna (3,30) Asvan (4,50)

21.30: (2,90) NB Egipat (2,85) El Ismaili (2,60)

21.30: (2,30) Smuha (2,95) Vadi Degla (3,25)



tagovi

Egipat 1Al Ahli KairoZamalek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara