Ekipa sa finala prošlosezonskog Kupa (©Reuters)
Ekipa sa finala prošlosezonskog Kupa (©Reuters)

Ako hoćeš da budeš milioner u fudbalu, prvo moraš da budeš milijarder van fudbala

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.08.23. | 13:02

Mihal Svjerčevski svake godine u Rakov upumpa oko 6.700.000 evra iz sopstvenog džepa, za trenera je postavio 32-godišnjeg početnika, za direktora isto mlađeg tipa… I Rakov se vinuo u visine

Dostojanstvo fudbalskih fanatika iz Poljske bilo je na udaru. Karabag ih je godinama terorisao. Visla Krakov, Pjast Gljivice, Legija, Leh… Svi oni su redom padali pred azerbejdžanskim timom. I onda se pojavio Rakov. 

Samo sedam godina nakon što je batrgao po trećoj ligi Poljske. Što uopšte nije bilo čudno, jer klub iz Čenstohove je pre toga samo četiri sezone proveo u Ekstraklasi. Ali grad čuven po manastiru Jasna Gora iz 14. veka negde u tom periodu doživljavao je još jednu renesansu. Kompanija x-com, poljski gigant u internet trgovini, vrtoglavo je rasla.

Izabrane vesti

A njen pedsednik Mihal Svjerčevski veliki je ljubitelj fudbala.

Svedočio je propadanju Rakova u ranim 90-im prošlog veka i rešio da ostvari dečački san i kupi sebi fudbalski klub. Tog dana, beše 2014. godina, Rakov je postao bitan faktor u poljskom fudbalu. Mada su samo retki još bili svesni. Ipak su još bili u trećoj ligi. Već 2021. uzeli su Kup i bili vicešampioni. Sledeće godine opet drugo mesto na tabeli. Prošle sezone prvi put i titula. Ovog leta izbacili su Karabag i obezbedili istorijski nastup u grupnoj fazi nekog Uefinog takmičenja. Nadaju se Ligi šampiona, garantovana im je bar Liga konferencije.

Zasluga prvenstveno mladog biznismena. Počeo je u maloj kompjuterskoj radnji, na vreme shvatio da je budućnost na internetu. U međuvremenu je postao jedan od najbogatijih ljudi Poljske. Njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 224.278.000 evra. Takav bogataš znao je kako da svoj poslovni model primeni u Rakovu. Iznad svega, bio je voljan da potroši svoj novac.

Zato se u Poljskoj šale i govore: “Kako da postaneš milioner u fudbalu? Prvo moraš da postaneš milijarder van fudbala”.

Godišnji budžet Rakova prema tvrdnjama uglednog portala Sportowe Fakty iznosi 70.000.000 zlota, odnosno oko 15.690.000 evra. Od Ekstraklase klub dobije oko 6.700.000 evra. Još toliko Svjerčevski izvuče iz svog džepa. I svake godine tako. Najbogatiji je vlasnik kluba u Ekstraklasi i najviše daje. Pa opet, budžet Rakova dvostruko je manji od onoga što ima Legija (140.000.000), Leh Poznanj ima oko 120.000.000 zlota na raspolaganju, čak i Pogon računa na 74.000.000 zlota.

Nije dakle samo do Svjerčevskog, već i do njegovih kadrova. Predsednik Nadzornog odbora kluba je postao Vojćeh Cigan, toliko uticajan da je sada već u Upranom odboru Fudbalskog saveza Poljske. Šuška se da je baš Cigan izlobirao da Savez ublaži pravilo o vremenu koje mladi igrači moraju da provedu na terenu. U Poljskoj ne morate da gurate klince, ali plaćate penale ako to ne činite. Zbog toga je Rakov, koji baš ne mari za promociju igrača pa u njegovom timu mladi imali najmanju minutažu, ove sezone platio kaznu od 2.000.000 zlota. Naredne će oko 1.000.000.

Cigan je doduše lepo plaćen za svoj posao. Treneri, direktori, svi imaju više novca nego u većini drugih klubova. A Svjerčevski bira eksperte, bez obzira na godine. Nema starih zasluga. Cigan je na funkciju došao sa 35 godina.  Predsednik je Pjotr Obidzinjsi, koga je doveo iz Visle Krakov u trenucima kada je bila pred finansijskim slomom. Ali Obidzinjski nije bio kriv za to. Samo je stigao kasno. On je trebalo da je spase. Pre toga je rekstruktuirao čeličane u Kazahastanu i gradio hotele po Zanzibaru. Njegov zadatak je da klub postavi na zdravim temeljima. Baš da se ne ponovi Visla.

Čudne izbore je vukao i sa trenerima. Prvo je postavio Mareka Papšuna, profesora istorije i trenera sa skromnom biografijom. Tad je Rakov još bio u drugoj ligi. Papšun ih je vratio elitu, osvojio pomenuti Kup i titulu i onda otišao s nadom da će pronaći angažman u inostranstvu. Čak se dovodio u vezu sa Brajtonom. Sada ipak radi kao konsultant na televiziji Kanal+. Njegovo mesto zauzeo je David Švarga, dotadašnji pomoćnik, momak od svega 32 godine. Nikada nije radio samostalno. Nema još ni Vikipedija stranicu. Nikada neki poljski tim nije imao mlađeg trenera u kvalifikacijama za Ligu šampiona. A svi su očekivali neko zvučno ime, možda čak i iz inostranstva.

Na mestu sportskog direktora je Robert Graf, koji je navikao da radi sa ograničenim sredstvima. Vartu je tako doveo do petog mesta na tabeli. U Rakovu je dobio više novca i rašio krila. Glavni skaut je Bartoš Barnas, radio je u Viljemu drugom.

Do pre pet godina Rakov je na igrače trošio maksimalno do 50.000 evra. Ovog leta je otišlo već 3.000.000. Svjerčevski je pričao da neće davati više od 500.000 po fudbaleru, a onda je iz Slaska za 1.500.000 doveo Džona Jebou, za Stratosa Svarnasa je AEK-u platio 800.000… Uspeo pride da, samo primera radi, privuče Srđana Plavšića kao slobodnog igrača.

Uspeo je klub i da zadrži najatraktivnije igrače. Pre svega golmana Vladana Kovačevića, koji se poslednjih dana dovodi u vezu sa Bajerom iz Leverkuzena i priča se o obetećenju od 7.000.000 evra što bi ga učinilo poljskim rekorderom kada govorimo o stranim igračima mreže (rekord sada drži Slovak Ondžej Duda koji je otišao u Hertu za 4.000.000). Oni već isluženi igrači imaju neočekivano važne uloge pa se u Poljskoj već priča o tome kako u Čenstohovoj postoji nekakav izvor mladosti. Marćin Ćebula, Zoran Arsenic,  Žan Karlos Silva? Sve prosečni fudbaleri, a opet neverovatno važni. Marijuš Kondak je zadužen za individuali razvoj igrača.

Jedini problem je povreda Ivija Lopeza.

I naravno da se niko sada ne zanosi da će Rakov da napravi nekakav bum u Evropi, ali nemojmo zaboraviti da su od Poljaka u 21. veku samo Visla, Leh i Legija igrali grupu fazu Uefinih takmičenja. Rakov je u tim trenucima uglavnom bio niželigaš. Liga šampiona? Ako dođe. Pamte još u Poljskoj moto Vislinih navijača u poslednjim kvalifikacijama za elitno takmičenje 2010. godine: “Liga šampiona ili smrt”. Ispostavilo se – smrt.

Svjerčevski se ne zaleće. Svjerčevski ima dugoročne planove. I ne obazire se na kritike kakvih je bilo kada je recimo Švargu postavljao za trenera.

Ne žuri sa uspehom. Ne žuri ni sa novim stadionom iako grupna faza neće moći da se igra u Čenstohovoj. Stadion u gradu sa više od 200.000 stanovnika može da primi samo 5.500 navijača. Grad nudi da pomogne sa renoviranjem, klub bi ipak da pravi sasvim nov stadion sa više od 10.000 mesta i svim pratećim objektima.

Prosto, Svjerčevski je bogatstvo gradio 20 godina. I zna da ni fudbalski klub ne može da napravi preko noći. Ali svakako je na dobrom putu.


tagovi

RakovPoljskaPoljska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara