Danijele De Rosi (Reuters)
Danijele De Rosi (Reuters)

Ave Danijele, Rim ti se klanja! Roma raznela Brajton, Liverpul se u Pragu raspucao pred derbi

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.03.24. | 20:48

Vučica i Redsi rešili pitanje plasmana u četvrtfinale Lige Evrope

Moglo se očekivati da Liverpul trijumfalno prođe kroz Prag, čak i da bude ubedljiv protiv Sparte, ali malo ko je mogao da pretpostavi da će Roma razneti Brajton u paramparčad. Povratak Roberta De Zerbija u domovinu se završio neslavno...

Roma i Liverpul su već u prvim mečevima osmine Lige Evrope praktično rešili plasman u narednu rundu. Vučica je na Olimpiku do nogu potukla Brajton sa 4:0, dok je Liverpul razbio Spartu u Češkoj sa 5:1. Revanši će biti puke formalnosti.

Izabrane vesti

Osim što je jednom nogom zakoračila u četvrtfinale Lige Evrope, Roma je napravila i veliku stvar za italijanski fudbal. Poznato je da dve zemlje čiji klubovi ove sezone ostvare najbolje rezultate u Evropi dobijaju po dodatno mesto u Ligi šampiona. Italijani vode u toj trci, Englezi su im direktni konkurenti i Roma je ovom pobedom napravila veliku razliku. Samo treba da u revanšu potvrdi prolaz.

Vučica je preporođena od dolaska Danijela De Rosija na klupu umesto Žozea Murinja, rezultati su sve bolji, a i igra je postala lepršavija, atraktivnija i efikasnija. Sa bivšim kapitenom na klupi Roma ima osam pobeda na 10 mečeva u svim takmičenjima. A ova protiv Brajtona je najveća i najubedljivija. Minulog vikenda je dala Monci u gostima četiri komada, a večeras mnogo jačem rivalu isto toliko s tim što je i sačuvala mrežu mirnom zahvaljujući sjajnom Miletu Svilaru. Srpski golman je jedan od De Rosijevih najvećih dobitaka. I večeras je imao dve fantastične intervencije. Teško Piksiju s ovim "mukama"...

De Rosi i Roma su do sada pobeđivali objektivno slabije rivale, izgubili jedinu veliku utakmicu od Intera i zato je dolazak Brajtona trebalo da bude pravi pokazatelj da li je tim zaista napravio iskorak. Ekipa Roberta De Zerbija je već dugo hit na Ostrvu i u Evropi, igra sjajan fudbal i pogotovo ume da bude nagazna mina za favorite. Ipak, perspektivni Iitalijanski stručnjak je večeras u domovini upao u De Rosijevu zamku. Italija dobija još jednog trenera za budućnost.

Iako su Brajtonu falili pojedini bitni igrači poput Pedra, Mitome ili Milnera, opravdanja za ovakav debakl nema. Jedino objašnjenje je - strašna Roma!

Već posle dva minuta igre je Brajtonov golman vadio loptu ispod prečke posle Lukakuovog šuta glavom. Gosti su potom pogodili stativu da bi Paulo Dibala u 13. minutu otvorio veliko veče na Olimpiku koji je bio krcat. Argentinac je izbegao ofsajd na pas zemljaka Paredesa, zaobišao golmana Stila i pogodio praznu mrežu.

Potom je Mile Svilar nogama skinuo zicer Daniju Velbeku i dao Romi dodatni vetar u leđa. El Šaravi i Pelegrini su imali šanse koje nisu iskoristili ali zato jeste Romelu Lukaku na isteku poluvremena. Luis Dank se uspavao i Lukaku je to iskoristo da duplira vođstvo na pas Paredesa. Usledila je još jedna spektakularna Svilarova odbrana Velbeku i Roma je na pauzu otišla sa sjajnih 2:0 koje je duplirala u drugom poluvremenu.


Nakon sat vremena igre, Manćini je povisio na 3:0 nakon što gosti nisu dobro očistili korner, da bi Kristante glavom povisio na 4:0 posle prodora i asistencije odličnog El Šaravija.

Roma je do kraja spustila gas i na Ostrvo donosi četiri gola prednosti što je nenadoknadivo čak i za ekipe poput Brajtona koje umeju da se raspucaju i uhvate protivnika u mašinu kada mu nije dan. Vučica može da se sprema za četvrtfinale i da sanja o ponavaljanju prošlosezonskog rezultata kada se borila za trofej.

Podjednako ubedljiv u Pragu je bio Liverpul. Jirgen Klop je promešao karte jer ga u nedelju čeka derbi sezone protiv Mančester Sitija, ali i ovaj kombinovani tim je bio dovoljan da se deklasira češki tim koji je do sada bio prijatno iznenađenje. Ipak, Liverpul je i sa šarenim sastavom posebna galaksija za Spartu. Klop je ostavio na klupi Van Dajka, Salaha, Soboslaja, nedostajala mu je gomila povređenih igrača a posebno može da ga raduje izdanje Darvina Nunjeza. Toliko kritikovani Urugvajac je minulog vikenda postigao zlata vredan gol u 98. minutu za pobedu nad Notingemom, a očigledno da mu je on doneo samopouzdanje pa je večeras zasijao u Pragu.

Posle samo šest minuta igre, Aleksis Makalister je golom iz penala otvorio vrata pobede, da bi potom usledio najlepši momenat večeri. Darvin je majstorijom sa 25 metara postigao evrogol za 2:0. Bio je to 1.000 gol za Liverpul u trenerskoj eri Jirgena Klopa.

Imala je Sparta do kraja poluvremena pregršt šansi da se vrati u meč a najbolju je propustio Veljko Birmnačević koji je sa 10 metara promašio prazan gol. Darvin je novi majstoriju sačuvao za sam kraj poluvremena i prelepim udarcem povisio na 3:0. Drugo poluvreme je otvoreno autogolom gostiju, ali su Luis Dijaz i rezervista Dominik Soboslaj dodali po gol i zaokružili ubedljiv trijumf Redsa. Jedina mrlja u pobedi gostiju je povreda Ibrahime Konatea koji bi mogao da propusti derbi u nedelju. Ali raduju eksplozija Darvina Nunjeza i Salahov povratak na teren.


LIGA EVROPE

OSMINA FINALA (prvi mečevi)

Sreda

Sporting – Atalanta 1:1 (1:1)

/Paulinjo 17 – Skamaka 39/

Četvrtak

Karabag - Bajer Leverkuzen 2:2 (2:0)

/Benzija 26, Žuninjo 45+2 - Virc 70, Šik 90+2/

Roma - Brajton 4:0 (2:0)

/Dibala 13, Lukaku 43, Manćini 64, Kristante 68/

Sparta Prag - Liverpul 1:5

/Bredli 46 autogol - Makalister 6 penal, Nunjez 25, 45+3, Dijas 53, Soboslaj 90+4/

21.00: (1,55) Benfika (4,10) Rendžers (6,00)

21.00: (2,80) Frajburg (3,15) Vest Hem (2,65)

21.00: (1,45) Milan (4,40) Slavija Prag (7,50)

21.00: (1,90) Marselj (3,50) Viljareal (4,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Danijele De RosiPaulo DibalaMile SvilarRomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara