©Reuters
©Reuters

Bajern prepisuje Red Bulov model, Rangnik na korak od Alijanc Arene

Vreme čitanja: 2min | uto. 23.04.24. | 12:00

Iskusni Nemac ideja sportskog direktora Kristofa Frojnda, sa kojim je svojevremeno uspešno sarađivao na relaciji Lajpcig-Salcburg

Odbijanje Julijana Nagelsmana da se vrati u Bajern Minhen, godinu dana nakon što su mu na istom mestu pokazana izlazna vrata, jer nastavlja da radi u reprezentaciji Nemačke, naterala su čelnike bavarskog giganta da se okrenu alternativnim rešenjima, a čini se da je odluka veoma blizu. Kako javljaju tamošnji mediji, novi šef struke kluba sa Alijanc Arene biće Ralf Rangnik.

Ovaj potez izaziva čuđenje u ozbiljnom delu fudbalske javnosti, s obzirom na to kako se proveo u Mančester Junajtedu krajem 2021. i početkom 2022. godine. Međutim, s obzirom na ono što se od njega očekuje u Minhenu, ovakav potez ne mora da predstavlja baš toliko iznenađenje. U Minhenu spremaju rekonstrukciju tima, a čovek koji je postavio temelje u Red Bulovom fudbalskom sistemu smatra se savršenim čovekom za to. Rangnik bi trebalo da bude neko ko će napraviti temelje nove ekipe i utabati put nekom dugoročnijem rešenju, poput Roberta de Zerbija, Ćabija Alonsa ili možda baš Nagelsmana posle okončanja rada u Savezu.

Izabrane vesti

Iskusni stučnjak je ideja sportskog direktora Kristofa Frojnda, sa kojim je svojevremeno vrlo uspešno sarađivao na relaciji Lajpcig-Salcburg, a pristalica te ideje bio je i Karl Hajnc Rumenige. Ono što je ključ dogovora, Rangnik je navodno pristao na znatno blaži nivo kontrole od onog koju je imao u prethodnim sredinama.

Rangnik pred sobom ima Evropskom prevenstvo sa reprezentacijom Austrije, sa kojom bi mogao da se rastane ukoliko dođe do konačnog dogovora sa Bajernom. Navodno, sve bi moglo da bude rešeno već do kraja aktuelne nedelje.

"Želimo to da uradimo što je brže moguće, ali na što temeljniji način", rekao je pre nekoliko dana generalni direktor Bajerna Maks Eberl.

Dok sve ne bude rešeno sa Rangnikom, Roberto de Zerbi će predstavljati otvorenu opciju za Bavarce, ali procenjeno da bi Italijan, sa osmoricom ljudi iz svog stručnog štaba, koštao nemački klub 14.000.000 evra, što je prilično visoka cena čak i za Bajern. Rangnik bi sa sobom takođe doveo saradnike, ali ne u ovom obimu.

Ralf Rangnik je upravo u Red Bulovom sistemu stekao CV koji mu je dovoljan da zakuca na vrata svih velikih klubova na Starom kontinentu. Ovom sistemu se priključio 2012. godine kao direktor fudbala i postavio temelje kada je u pitanju skautiranje, selektiranje i razvoj mladih igrača. Postavio je skauting bazu po čitavoj planeti i napravio neverovatne rezultate. Dovoljno je samo pomenuti da je tržišna vrednost svih klubova pod Red Bulovom ingerencijom u trenutnu Rangnikovog dolaska iznosila 120 miliona evra, a na kraju njegovog mandata 2020. godine dostigla je cifru od 1,2 milijarde evra.

Međutim, da nije svuda moguće napraviti novi Lajpcig ili Salcburg pokazao je primer Mančester Junajteda, a da li će u Bajernu, to će pokazati vreme. Iza sebe ima odličan period u reprezentaciji Austrije, ali je jasno da ga posao u klupskom fudbalu mnogo više privlači.


tagovi

Ralf Rangnik

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara