Barselona (©Reuters)
Barselona (©Reuters)

Barsa kao Roki, PSŽ kao Apolo: Pariz gledao Ćavijevu silu u nastajanju

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.04.24. | 22:52

Gigant iz Španije dobio spektakularan meč na “Parku prinčeva” – 3:2

Ako Barselona bude, recimo, došla do finala Lige šampiona – ne mora čak ni da osvoji trofej – odluka Ćavija Ernandesa da usred sezone najavi ostavku na leto ispostavila bi se kao čista genijalnost.

Jer, njegov tim je bukvalno počeo da igra pravi fudbal onog momenta kada je trener rekao da – odlazi. Sve kockice u igri Barselone skoro da su se potpuno složile kao u nekoj pazli, počele su da se ređaju pobeda za pobedom i to uz atraktivnu, brzu, tačnu i jasnu igru. Pariz se uverio večeras: Barselona, ovako poletna, prava je sila u nastajanju, iako nisu su svi baš golobradi, ima i onih iskusnih, prekaljenih igrača, koji znaju kako se osvajaju veliki trofeji.

Izabrane vesti

Osetio je tu narastajuću moć na svojoj koži Pari Sen Žermen, kojem se posle poraza na svom terenu u četvrtfinalu Lige šampiona smeši još jedna propala sezona – 2:3 (0:1).

Pričao je dan pre utakmice Luis Enrike, trener Svetaca, da je više on nego Ćavi slika i prilika Barsine fudbalske filozofije. Možda je i u pravu, jer su gosti iz Španije večeras igrali stilom koji se prilično razlikuje od onog što uče u “La Masiji”. Ili što su, makar, do skoro učili. Ova Barsa nije “davila” posedom, držala loptu dok svi ne popadaju u nesvest, kružila oko šesnaesterca kao da igra rukometni napad. Onako kako je igrala kada je Ćavi bio na terenu, a ne kraj njega. Ova Barsa je bila brza, kratka, jasna, kao prvi postulat novinarstva kako se piše osnovna forma - vest.

Imao je svoje veče trener Barselone, jer su mu izmene bile – zlatne. Pogađao je kao da ima vremensku mašinu, pa je znao koga i kada da pošalje na teren. Pedri samo što je zakoračio u igru lansirao je maestralni pas Rafinji za izjednačenje na 2:2, a Kristensen, u prvom kontaktu s loptom, je glavom posle kornera pogodio za pobedu – 3:2.

Parižanima ostaje da se češu po glavi i da se pitaju kako je moguće da im uz sve mane i svi sveci večeras okrenu leđa. Jer, tim Luisa Enrika posle lošeg prvog poluvremena je ekspresno napravio preokret, pa pogađao prečku i stativu, nije dokusurio Barsu kada je mogla da padne u nokaut. I sve mu se vratilo, tresnulo ga u glavu.

Probao je Pari Sen Žermen “munjevitim ratom” od prve sekunde, uz vetar u leđa sa tribina, da sabije goste u njihov šesnaesterac, da nekim brzim golom otvori meč. Imao je jednu pretnju u drugom minutu, a onda mu se umalo sve vratilo kao bumerang.

Rafinja je u 5. minutu dobio loptu i to direktno od golmana Ter Štegena, kojom je izbio pravo na Donarumu, koji je istrčao van šesnesterca. Probao je Brazilac da proturi fudbal ispod njega i istrči na prazan gol, ali mu taj pokušaj nije prošao. Kolosalna šansa, međutim, taj propust nimalo nije pokolebao Barsinog asa.

Petljao je PSŽ s loptom, tražio put do gola, no odbrana Barselone je dobro odrađivala posao u prvih 45 minuta. I opet su Katalonci bili ti koji su bili bliži pogotku: udarac Levandovskog glavom posle kornera u 20. minutu skinuo je Nuno Mendes sa gol-linije.

Jalovi PSŽ je držao loptu, a Barsa je “krala” svaki metar prostora iza njegovih leđa i direktnim fudbalom kucala na vrata pogotka. I uspela je u 37. minutu. Jamal je centrirao, večeras očajni Donaruma se bacio kao u bazen da preseče loptu, a Rafinja je pogodio praktično nebranjeni gol – 0:1.

Pa ni tu nije bio kraj, igralo se potpuno isto u nastavku, Barsa je bila sve opasnija, a Kanselo je u 41. minutu mogao mnogo bolje, manje sebično, od šuta sa ivice šesnaesterca u kontri tri na dva.

Na drugo poluvreme kao da su istrčala dva potpuno različita tima. Na semaforu je stajao 52. minut i pored njega rezultat – 2:1 za PSŽ! Prvo je Dembele servirao osvetu svom bivšem klubu, a onda Vitinja pocepao Barsu po desnom boku i pogodio za veleobrt. Četiri minuta kasnije Barkola je zatresao prečku. I kao što se lopta odbila od okvira, tako se i ta ofanziva francuskog kluba odbila unazad i tu završila.

Jer, nedugo zatim je Pedri jednim pasom rasparao po šavu zadnju liniju Svetaca, a Rafinji je samo ostalo da smesti fudbal u mrežu – 2:2.

Kao dvojica vrhunskih teškaša, dva velika šampiona, udarali su PSŽ i Barsa jedno drugo: direkt, pa kroše, poneki aperkat. Kao Roki i Apolo. Arauho je u poslednji čas sprečio gol Barkola, Dembele je pogodio stativu, Donaruma je odbranio projektil Feliksa. I onda – korner. Segment koji je retko kada bio oružje Katalonaca. Pogotovo u Ćavijevo igračko doba. Ali, centaršut Pedrija, odleteo je Donaruma u prazno, a Kristensen spustio glavom fudbal u mrežu – 2:3.

Svi Sveci na kolenima. Zaostatak je minimalan, sve je otvoreno i moguće u revanšu. Ali, Barsa je za korak bliža polufinalu, tamo gde je dugo nije bilo.

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE, PRVI MEČEVI

PARI SEN ŽERMEN - BARSELONA 2:3 (0:1)

/Dembele 48, Vitinja 50 - Rafinja 37, Rafinja 62, Kristensen 77/

Pariz

Stadion: Park prinčeva

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

PSŽ (4-3-3): Donaruma - Markinjos, Beraldo, Ernandez, Mendes - Vitinja, Ruis (od 86' Ramos), Li (od 61' Zair Emeri) - Dembele, Embape, Asensio (od 46' Barkola)

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo - Roberto (od 61' Pedri), De Jong (od 75' Kristensen), Gundogan (od 85' Fermin) - Jamal (od 61' Feliks), Levandovski, Rafinja (od 75' Tores)

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE

Sreda

Pari Sen Žermen - Barselona 2:3 (0:1)

/Dembele 48, Vitinja 50 - Rafinja 37, 62, Kristensen 77/

Atletiko Madrid - Borusija Dortmund 2:1 (2:0)

/De Pol 4, Lino 32 - Ale 81/


tagovi

BarselonaPari Sen ŽermenLiga šampiona

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara