Asijer Viljalibre (AFP)
Asijer Viljalibre (AFP)

Bilbao melje, Bradonja kao Pikaso u kupu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 23:14

Nova pobeda u baskijskom derbiju i plasman u četvrtfinale Kupa kralja

Pet finala Kupa kralja je u ovom veku izgubio Atletik Bilbao. Dodajmo tu i jedan poraz u finalu Lige Evrope i shvatićete kakva je patnja među odanom publikom baskijskog velikana željnom uspeha. Da stvari budu gore, lokalni rival Real Sosijedad beleži bolje rezultate u poslednje vreme, ostavio je i sjajan utisak u Ligi šampiona gde Atletika nema već 10 godina.

E pa ove sezone bi stvari mogle da se promene! I što se tiče lige i što se tiče trofeja…

Izabrane vesti

Ne pamti se kada je Atletik Bilbao bolje igrao. Možda u onom mandatu Marsela Bijelse. Baskijski crveno-beli blistaju ove zime na svim frontovima. Skoro tri meseca ne znaju za poraz, a na poslednjih 14 mečeva u svim takmičenjima imaju 11 pobeda i tri remija. Večeras su vezali peti uzastopni trijumf pošto su savladali lokalnog rivala Alaves 2:0 i plasirali se u četvrtfinale Kupa kralja.

Krcate tribine Katedrale večeras protiv komšija iz Vitorije su najbolje govorile kakva je euforija u Bilbau. A junak večeri je bio momak koji je ovaj momenat čekao ceo život. Asijer Viljalibre je momak rođen u obližnjem gradiću Gernika, poznatom po jednom od najvećih remek dela u istoriji slikarstva. Od 14. godine je u Bilbau, dete je kluba, ali nije uspevao da se nametne u prvom timu… Stažirao je u filijalama Baskoniji i B timu, mučio se po pozajmicama u Numasniji, Valjadolidu i Lorki, nije iskoristio šansu na San Mamesu kada ju je dobio pre nekoliko godina i delovalo je da nećče ostaviti traga u crveno-belom dresu Atletika. Prošlu sezonu je proveo na pozajmici u Alavesu i obezbedio novu šansu kod Ernesta Valverdea.

U prvenstvu dobija šansu sa klupe, ali zato u Kupu kralja teroriše protivničke odbrane. Bilbaov bradonja je bio junak pobeda u prethodne dve runde kada je dao po dva gola u pobedama nad Kajonom i Eibarom, a i večeras je dva puta zatresao mrežu Alavesa. Četiri utakmice – šest golova u Kupu kralja!

Prvi je bio remek delo. Ako je Pikaso prosalvio Gerniku čuvenom slikom, Viljalibre je večeras pokazao da i fudbaleri mogu biti umetnici. Baš to je bio njegov gol za vođstvo posle skoro pola sata igre. Promešao je odbranu Alavesa i zakucao projektil pod prečku. Drugi je došao nakon sat vremena igre i centaršuta legendarnog De Markosa. Viljlibre se samo poklonio za 2:0.

Pre toga je Omorodion propustio dve dobre šanse za goste i, ispostavilo se, poslednji voz da se vrate u meč. Bilbao je rutinski kontrolisao utakmicu posle drugog gola i bez problema overio plasman u četvrtfinale. Miriše na dobru sezonu…


tagovi

Asijer Viljalibre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara