(Reuters)
(Reuters)

Bitka za dodatna mesta u Ligi šampiona: Italijani sigurni, Nemcima skočile akcije protiv Engleza

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.04.24. | 10:47

Loša nedelja za premijerligaše

Ako Atalanta prođe Liverpul, a Fiorentina izbaci Viktoriju Plzenj, italijanska Serija A će već sledeće nedelje i matematički obezbediti dodatno mesto u Ligi šampiona i petoplasirani tim iz ove sezone će imati zagarantovano učešće u elitnom takmičenju. Možda čak ni takvi rezultati Atalante i Viole neće biti neophodni, u zavisnosti šta urade engleski i nemački klubovi. Suštinski, Italijani su to već rešili... A mogli bi čak i do šest direktnih predtsvanika u Ligi šampiona ako Roma ili Atalanta osvoje Ligu Evrope a ne budu među pet najbolje plasiranih u prvenstvu.

Dakle, jedno od dva dodatna mesta za Ligu šampiona po sezonskom nacionalnom koeficijentu je već kaparisano. Ali zato ostaje još jedno i žestoka trka koja se neočekivano zakomplikovala. Nemci i dalje odolevaju Englezima. Sezonski koeficijent nemačkih klubova posle evropskih mečeva tokom nedelje je skočio na 16,786, dok su Englezi ostali iza sa koeficijentom 16,750.

Izabrane vesti

Iako se pretpostavljalo da će Nemačka teško da se odbrani pred najezdom Engleza u četvrtfinalnim okršajima, za sada uspeva. Čak bi mogla i da izdrži do kraja.

Veliku stvar je napravio Bajer Leverkuzen pobedom u direktnom okršaju sa Vest Hemom. A veliki udarac za engleske ambicije je težak poraz i skoro izvesna eliminacija Liverpula od Atalante. Engleska je pred gubitkom oba predstavnika u Ligi Evrope dok je Leverkuzen na pravom putu da ode do samog kraja. Teško da će Farmaceuti prokockati dva gola prednosti u revanšu...

Dosta toga bi mogao da reši još jedan direktan duel. Ako Bajern u revanšu u Minhenu savlada Arsenal i izbaci ga, Engelskoj preti da u polufinalima evrokupova ostane samo sa dva predstavnika. I tu bi ceo teret spao na Mančester Siti i Aston Vilu koja gura dobro u Ligi konferencija. Bajern i Bajer sa jedne, Siti i Vila sa druge strane, pa ko više dogura do kraja. S tim što Nemcima i dalje tinja nada da bi u polufinale Lige šampiona mogla da prođe i Borusija Dortmund jer gol deficita iz Madrida protiv Atletika nije nenadoknadiv u revanšu. Nemačke šanse su mnogo bolje nego pre sedam dana... Revanš u Minhenu bi mogao da prelomi na jednu stranu.

Bitna promena od sinoć je i smena na poziciji broj 10 u ukupnom nacionalnom koeficijentu. Češka je zahvaljujući „nuli“ Viktorije Plzenj protiv Fiorentine preskočila Škotsku i od sezone 2025/26 će njen prvak direktno u Ligu šampiona, dok oba predstavnika Škotske idu u kvalifikacije...


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

Bajern
Arsenal
Milan
Liverpul
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara