Navijači bi se najviše obradovali odlasku Glejzerovih (©Reuters)
Navijači bi se najviše obradovali odlasku Glejzerovih (©Reuters)

Dan D za kupce Mančester junajteda: Pada svetski rekord, očekuje se šest ponuda

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.03.23. | 11:35

Glavni kandidati su šeik iz Katara i drugi najbogatiji Britanac

Prodaja Mančester junajteda ulazi u drugu fazu, a zaključno sa sredom do 22 časa po srednjoevropskom vremenu svi potencijalni kupci mogu da dostave svoje zvanične ponude.

Jedna od glavnih sportskih tema na Ostrvu, pa i širom Evrope je prodaja velikana iz Mančestera i moguća promena vlasnnika, porodice Glejzer koja 18 godina već vedri i oblači na Old Trafordu.

Izabrane vesti

Američki milijarderi spremni su da prodaju svoj vlasnički udeo, što je 69 odsto, a otvoreni su i za dolazak manjinskih kupaca koji bi postali investitori. Ipak, u ovom trenutku jasno je da u obzir dolazi samo prodaja kluba i zato se do kraja dana očekuje da pristigne šest zvaničnih ponuda. No, već se spekuliše o tome da Glejzerovi neće prodati Junajted, ako dostavljene ponude ne budu bile odgovarajuće. Podsetimo, oni traže oko sedam milijardi evra!

Katarski milijarder Džasim bin Hamad al Tani i treći sin Emira od Katara, Hamada bin Kalife al Tanija, te milijarder i drugi najbogatiji Britanac Džim Retklif iskaču kao najozbiljniji kandidati za kupovinu Mančester junajteda. Iako je porodica Glejzer postavila cenu od gotovo sedam milijardi evra, zasad se ne očekuju toliko visoke ponude iako je prebogati šeik navodno spreman i da preplati klub samo kako bi se dokopao vlasništva. Stručnjaci ipak procenjuju da će svakako pasti svetski rekord za akviziciju jednog sportskog tima, koji trenutno iznosi oko četiri i po milijarde evra, koliko je Volton - Pener grupa platila za NFL tim Denver Bronkos. Prema sadašnjim analizama, realno je da za Mančester junajted bude plaćeno više od šest milijardi evra i takve ponude se očekuju sa pomenute dve adrese.

Retklifova prva ponuda bila je u rangu od pet milijardi evra, a za drugu se očekuje da dođe na oko šest milijardi. Šeik Džasim je spreman da otkupi svih 100 odsto vlasništva Junajteda, dakle i od manjinskih vlasnika, a navodno je obećao da će očistiti kompletan klupski dug koji sada iznosi oko pola milijarde evra.

Ukupno je osam grupacija zainteresovanih kupaca dobilo mogućnost da razgovara sa čelnicima Junajteda u prethodnom periodu. Katarski šeik je sa svojom delegacijom proveo 10 sati u sastancima posle kojih je izašao prezadovoljan onim što je čuo i još više postao zainteresovan da otkupi klub od Glejzerovih, sličan tretman dobio je i Retklif, dok je među ostalim grupacijama bio i američki investicioni fond Eliot koji upravlja Milanom. Eliot je takođe bio zainteresovan da bude investitor.

Ako bi Glejzerovi odlučili da dalje razgovaraju sa potencijalnim kupcima, težilo bi se ka tome da Junajted bude prodat pre početka letnjeg prelaznog roka, kako bi novi vlasnici mogli da ulože svoj kapital u dalji razvoj tima.


tagovi

Šeik Džasim bin Hamad Al TaniDžim RetklifMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara