©Reuters
©Reuters

Dan rezervisan za rolerkostere: Gana ispustila plus dva, ali izbegla sudbinu Orlova

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.11.22. | 16:03

Sjajni Kudus potpisao dragocenu pobedu Crnih zvezda (3:2)

Deveti dan Svetskog prvenstva u Kataru očigledno je rezervisan za fudbalske goleade i emocionalne rolerkostere. Posle uzbudljivog duela Grupe G, u kojem je Srbija režirala preokret, a potom ispustila plus dva i morala da se zadovolji samo remijem (3:3) protiv Kameruna, uzbudljivu fudbalsku predstavu režirale su i reprezentacije Gane i Južne Koreje - 3:2.

Iako je azijski predstavnik idealno ušao u susret i primorao rivala da se u uvodnih 20 minuta bori za dah, neiskorišćena inicijativa došla je na naplatu u 24. minutu kada je Gana prektično iz prve pretnje načela mrežu rivala. Slobodan udarac za Ganu na levom boku predstavljao je povod da se većina aktera preseli pred gol Kim Seung Gjua, a najspretniji u gužvi u petercu rivala posle centaršuta Džordana Ajua bio je Mohamed Salisu. Štoper Sautemptona uspeo je da odbijenu loptu pošalje u gol, a hladan tuš afričke selekcije ostavio je bez reakcije rivala.

Izabrane vesti

Činjenicu da je Koreja potpuno izgubila koncept posle gola Gane deset minuta kasnije umeo je da iskoristi Mohamed Kudus i udvostruči prednost. Novi centaršut Ajua sa levog krila ofanzivac Ajaksa je glavom prosledio u dalji ugao i tako nagovestio rutinski put do prvih bodova Crnih zvezda u Kataru. Ipak, ono što je usledilo u nastavku predstavljalo je sve osim lakog puta do pobede, a neizvesnost je sa dva gola u tri minuta vratio Čo Gju Sung. Devetka Južne Koreje, na početku drugog dela igre stavila je na ozbiljne muke Ati Zigija, posle akcije po levom boku napadač je Glavom gađao u bliži ugao, ali je prvu pretnju napadača golman Gane uspeo da zaustavi i sačuva prednost.

Znatno precizniji iz gotovo preslikane akcije Čo je bio na asistenciju Lija u 58. minutu kada je prepolovio zaostatak. Po receptu rivala, Gana je iskoristila šok protivnika i već iz naredne pretnje, tri minuta kasnije, ponovo postigla gol. I ovaj put koban po Ati Zigija bio je Čo, ali sada na asistenciju Kim Jin Sua.

Drugim golom fudbaler Jeonbuka je restartovao protivnika i rezultat, ali i ispisao istoriju kao prvi dvostruki strelac za koreju na svetskim prvenstvima.

Radost azijskog predstavnika međutim trajala je samo sedam minuta, a pokvario je Kudus na dodavanje Injakija Vilijamsa. Drugim pogotkom junak Gane je stao rame uz rame sa Čoom kao prvi igrač svoje reprezentacije koji je dva puta pogodio mrežu na jednoj utakmici svetskog prvenstva.

Ispušten remi bio je povod za novu ofanzivu Korejaca, te su u nastavku odlične šanse imali Jin Su Kim i Čo Gju Sung, ali je rezultat ostao nepromenjen, te je Gana znatno popravila poziciju u Grupi H posle poraza od Portugalije (2:0) i drži sudbinu u svojim rukama uoči poslednjeg kola i utakmice sa Urugvajem.

Sa druge strane, Koreja je ostala na bodu iz duela sa Urugvajem i ima imperativ pobede protiv Portugalije, iako joj ni tri boda ne garantuju plasman u narednu fazu.

JUŽNA KOREJA - GANA 2:3 (0:2)

/Čo 58, 61 - Salisu 24, Kudus 35, 68/

Al Rajan.

Stadion: Edukejšn siti.

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska).

Žuti kartoni: Vu Jang (Južna Koreja), Amarti (Gana)

Južna Koreja (4-2-3-1): Kim Seungju - Kim Đinsu, Kim Min Dže (od 90+2 Kvon), Kim Mun Hvan - Jung (od 78. Hvang) - Hvan - Kvon, Jeong (od 46. Sang Ho), Son - Čo.

Gana (4-1-2-3): Ati Zigi - Lampti (od 78. Odoi), Amarti, Salisu, Mensa (od 88. Baba) - Abdul Samed - Parti, Kudus (od 83. Điku) - Dž. Aju (od 78. Sulemana), Vilijams, A. Aju (od 78. Kjere)

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU (H GRUPA) – 2. KOLO

Ponedeljak

Južna Koreja - Gana 2:3 (0:2)

/Čo 58, 61 - Salisu 24, Kudus 34, 68/

20.00: (2,10) Portugalija (3,25) Urugvaj (4,10)

***Kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara