Florinel Koman (Reuters)
Florinel Koman (Reuters)

Derbi u Rumuniji: Atomska krila Man i Koman na Krajovinu granitnu odbranu

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.12.20. | 10:48

Duel dva najsupešnija tima dosadašnjeg toka prvenstva

Juče Dinamo iz Bukurešta i branilac trofeja Kluž, danas, ipak u glavnom derbiju 14. runde rumunskog šampionata, Univerzitatea Krajova i FCSB. Dinamo nije uspeo da odoli šampionskom Klužu koji ga je slomio u prvih 45. minuta, ali na stadionu Ion Oblemenko trebalo bi očekivati znatno neizvesniji okršaj 14. kola jer se sastaju lider i prvi pratilac.

Studenti imaju 31. bod, nekadašnja Steaua jedan manje i kakav god ishod da bude, šampion se u ovom kolu postarao za to da se prbliži bar jednom od timova za kojima zaostaje. Naravno, Železničari se nadaju nerešenom ishodu. Bodovni saldo večerašnjih rivala govori da će ove sezone, jače nego u prethodnih pet otkada se promenio sistem i igra se plej-of, napasti šampionski naslov. Ni Univerzitatea, ni FCSB nisu ga osvajale u pomenutom periodu – šampioni su bili Astra, Vitorul i u tri navrata Kluž, a zanimljivo da je vicešampion uvek bio jedan od aktera večerašnjeg meča.

Izabrane vesti

Čini se da bi ove godine neki od pomenuta dva tima mogao da napravi iskorak i prekine trogodišnju dominaciju Železničara iz Transilvanije. Jer prvi put u poslednjih pet sezona i Krajova i FCSB dogurale su ili prebacile brojku od 30 bodova. To je detalj koji nesumnjivo deluje zabrinjavajuće za Kluž.

Međutim, večeras se neće razmišljati o Klužu, već samo o pobedi koja domaćinu garantuje ostanak na prvoj poziciji, a gostu njeno preuzimanje. Univerzitatea je sa 19 od mogućeg 21 boda najubedljiviji gost u prvenstu, velikan iz Bukurešta ima maksimalnih šest od šest kao domaćin i neverovatnu gol razliku 21:3. Šteta je samo što se duel ne igra u Bukureštu, već u Krajovi gde je Univerzitatea domaćin.

Studenti su slavili na prethodna dva prvenstvena meča, tri u svim takmičenjima i ukoliko ćemo suditi po onome što je u njima viđeno, izabranici Antona Petrea trebalo bi najviše da se paze Aleksandrua Ćikaldaua, odnosno Redžija Ofosua. Ofosu je bio strelac na prethodne tri utakmice, plejmejker Ćikaldau na poslednje dve, a sa šest golova ujedno je i najubitačniji fudbaler Krajove u prvenstvu ove sezone.

Ako ste bili uz Mozzart sport pre par meseci kada je domaći TSC igrao nezaboravu utakmicu u Senti protiv rumunskog velikana, jasno vam je od koga preti najveća opasnost. Po krilima bi od prvog minuta domaćina trebalo da napadnu Denis Man i Florinel Koman, dvojica momaka za koje je pitanje vremena kada će prerasti fudbalske prilike u Rumuniji i otisnuti se dalje, na neki viši stepenik evropskog fudbala. Man je prvi strelac prvenstva sa deset pogodaka, pride može da se pohvali sa još četiri pripremljena. Komana su od starta sezone unazadile povreda članka, zatim i korona virus, ali je po povratku na teren pre desetak dana nagovestio da će odbrane u Rumuniji strahovati. Protiv Ute Arad bilo mu je dovoljno 22. minuta sa klupe da se upiše u strelce. Tu je i raspucani vezista Florin Tanase koji kaska za Manom samo jedan gol... Dakle, neće gosti smeti da svu pažnju preusmere samo na jednog igrača.

Nekadašnja Steaua je pre manje od nedelju dana poražena od Kluža, ali loša uvertira je malo zamaskirana činjenicom da je pre toga vezala osam trijumfa. Protiv večerašnjeg rivala i te kako prednjači u međusobnim duelima poslednjih godina. U minulih 11, FCSB ima devet pobeda, a dva puta je slavila Krajova. Golova ima i uvek će ih biti kada se sastaju ova dva tima. Na tri od poslednjih sedam okršaja padalo ih je tačno pet, a najubedljivije je bilo krajem oktobra 2017. kada je gost deklasirao domaćina u Krajovi 5:2. Nadamo se još jednom efikasnom spektaklu, jer ipak se sastaju lider i njemu najbliži. Mada, crevo iz kojeg bi trebalo da izviru golovi mogla bi da zapuši Krajovina granitna odbrana koja je primila samo sedam pogodaka.

RUMUNIJA 1 - 14. KOLO

Utorak

Vitrolul Konstanca - Botošani 1:2 (0:1)

Astra - Gaz metan 3:0 (3:0)

Sreda

Poli Iasi - Akademika 0:0

Arges - Hermanštat 2:2 (0:1)

Voluntari - Čindija 0:2 (0:0)

Četvrtak

Sepsi – UTA Arad 3:0 (1:0)

/Safranko 32, 81, Golofka 85/

Dinamo Bukurešt – Kluž 0:2 (0:2)

/Debeljuh 14, Paun 44 penal/

Petak

19.30: (2,80) U. Krajova (3,20) FCSB (2,60)

***Kvote su podložne promenama***



tagovi

Florinel KomanDenis ManUniverzitatea KrajovaFCSBSteaua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara