©Reuters
©Reuters

Dobi i Arsenal po nosu! Emerijeva Vila očistila Sitiju put do titule

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.04.24. | 19:28

Blickrig birmingemskog tima za prvi ligaški poraz Tobdžija u 2024. godini

Kako se u fudbalu sve brzo okrene. Do juče Mančester Siti je gledao u leđa i Arsenalu i Liverpulu, a već danas predvodi šampionsku trku!

Sve posle popodneva kakvo trenutno može da isporuči jedino Premijer liga! Nepuna tri sata nakon što je Kristal Palas na Enfildu sapleo Liverpul, Aston Vila je u jednom od derbija 33. runde na Emiratima nokautirala dojučerašnjeg lidera Arsenal i otvorila aktuelnom braniocu titule put do odbrane trona - 2:0 (0:0).

Izabrane vesti

Važi Arsenalova odbrana za daleko najčvršću u Premijer ligi ove sezone - samo četiri primljena gola u 2024. do danas - u poslednje vreme često čak i neprobojnu, ali ono što u prethodne dve nedelje nisu uspeli Brajton, Luton i Mančester Siti, da pronađu put do mreže Davida Raje, uspela je Aston Vila. I to dva puta u samo dva minuta. Blickrigom u finišu meča u režiji Liona Bejlija i Olija Votkinsa ekipa Unaja Emerija nanela je prvi ligaški poraz izabranicima Mikela Artete posle kojeg mančesterski tim ima dva boda prednosti u odnosu na Liverpul i Arsenal.

Prednost koja je bez ikakve sumnje dostižna i u ligama manjeg kvaliteta od one koju mnogi nazivaju najboljom na svetu, međutim, primeri iz prethodnih sezona naučili su nas da kada Mančester Siti preuzme čelo kolone, više ga ne prepušta rivalima...

Arsenal jeste u šampionskoj trci, ali daleko od toga da je i ekipi Aston Vile manjkalo motiva. Unaj Emeri i Emilijano Martinez imali su jedan više od ostatka ekipe. Španski stručnjak da zbog nedostatka strpljena koje su čelnici londonskog kluba pokazali prema njemu do najsitnijeg detalja pripremi današnju utakmicu, a zvanično najbolji golman sveta da osujeti svaki pokušaj svog bivšeg kluba, jer u njemu nisu verovali da je sposoban za ulogu prvog čuvara mreže na Emiratima.

Utakmica na Emiratima, a posebno njeno prvo poluvreme, podsetilo je na ono koje su pre dve nedelje na Etihadu odigrali Mančester Siti i Arsenal, s tim da je ovog popodneva londonskom timu gol bio potrebniji. Više ga je i želeo, što delimično potvrđuje i broj udaraca u prvih 45 minuta (14:6), no, Vila mu je bila bliža.

Neposredno pred odlazak na odmor koncentracija kao da je pala fudbalerima domaćeg tima. Gabrijel je u začetku akcije u leđa pogodio Oleksandra Zinčenka u nameri da loptu pošalje u sredinu, a ona se odbila pravo do Olija Votkinsa. Drugi strelac lige bez mnogo oklevanja se okrenuo ka brazilskom defanzivcu, stvorio prostor za udarac i vrlo precizno gađao, ali nije imao sreće pošto je lopta pogodila unutrašnji deo stative i nekako završila u gol-autu.

Bio je to verovatno najuzbudljiviji period utakmice, jer samo minut kasnije Leandro Trosar se našao u stopostotnoj prilici. Gabrijel Žezus ga je kao sredinom nedelje protiv Bajerna poslužio kao na tacni, ali ovog puta belgijski fudbaler nije izrastao u heroja. Njegov udarac sa pet metara zaustavio je Dibu nogom.

Od tog trenutka Arsenalov tim više nije bio isti. U drugom poluvremenu uloge su se izmenile. Neznatno, ali jesu. Birmingemski tim je uvideo da je domaćin i te kako ranjiv i bio rešen da to i ostalima pokaže. Samo što je Arsenal ovog popodneva imao saveznika u vidu okvira gola, koji je ga je sredinom drugog poluvremena spasao još jednom. Zinčenko je komplikovao posle kornera gostujućeg tima, Juri Tilemans mu je oduzeo loptu, a onda Belgijanac još jednom podsetio kakvim udarcem raspolaže. Ipak, nije imao sreće pošto je lopta pogodila prvo prečku, pa zatim i stativu. I vratila se u teren...

Međutim, Tobdžijama 'nula' nije odgovarala, te je, kako je vreme odmicalo, sve više rizikovao, ni ne sluteći šta mu se sprema... Prvo gol rezerviste Bejlija posle centaršuta sa levog boka i lukave reakcije Paua Toresa, koja je zbunila čitavu odbranu Arsenala, a onda još jedan sa potpisom Votkinsa dva i po minuta kasnije. Žoržinjo je poslao neprecizan pas posle prekida, a Tilemans lansirao ga golu engleskog napadača, koji je lako izašao na kraj sa Emilom Smit Rouom i majstorski 'bocnuo' Raju i stavio tačku na meč. Neke pristalice Arsenala i pre vremena poslao ka izlazu.


PREMIJER LIGA – 33. KOLO

Subota

Njukasl - Totenhem 4:0 (2:0)

/Isak 30, 51, Gordon 32, Šer 87/

Brentford - Šefild Junajted 2:0 (0:0)

/Arblaster 64ag, Onjeka 90+3/

Barnli - Brajton 1:1 (0:0)

/Braunhil 74 - Murić 79ag/

Mančester Siti - Luton 5:1 (1:0)

/Hašioka 2ag, Kovačić 64, Haland 76pen, Doku 87, Gvardiol 90+3/

Notingem Forest - Vulverhempton 2:2 (1:1)

/Gibs-Vajt 45+1, Danilo 57 - Kunja 40, 62/

Bornmut - Mančester Junajted 2:2 (2:1)

/Solanki 16, Klajvert 36 - Fernandes 31, 65pen/

Nedelja

Liverpul - Kristal Palas 0:1 (0:1)

/Eze 14/

Vest Hem - Fulam 0:2 (0:1)

/Pereira 9, 72/

Arsenal - Aston Vila 0:2 (0:0)

/Bejli 84, Votkins 86/

Ponedeljak

21.00: (1,70) Čelsi (3,70) Everton (5,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Aston VilaPremijer ligaArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara