Dvoboj Šerifa na Marakani i predsednik koji umesto odela i cipela nosi dres i kopačke

Vreme čitanja: 7min | sre. 10.04.24. | 11:58

OFK Vršac motivisan čeka utakmicu karijere iz perspektive većine igrača

Tim koji je pre sedam sezona igrao četvrti rang takmičenja, a pre dve godine postao deo Mozzart Bet Prve lige, žrebom za četvrtfinale Kupa Srbije stekao je svojevrsnu nagradu za dosadašnji uspon te će danas, od 19 časova izaći na megdan aktuelnom šampionu Srbije. Utakmica u gostima Crvenoj zvezdi predstavljaće istorijski trenutak za OFK Vršac, klub koji se vrlo brzo afirmisao kao zdrava sredina u kojoj, uprkos napretku, principi nisu promenjeni na putu od amaterskog fudbala do najsvetlije pozornice.

Čak i po prelasku u profesionalni rang Vrščani su zadržali sistem funkcionisanja poput velike porodice, što je na najbolji način oslikano kroz ulogu Aleksandra Lazevskog. Kapiten prvoligaša, ujedno i najzvučnije ime u timu, osim funkcije na terenu preuzeo je i odgovornost rukovodioca sa željom da klubu pomogne i van terena. Defanzivac bogate karijere bio je deo Partizana na putu do šest titula, a povratak na teren večitom rivalu probudio je lepa sećanja.

Izabrane vesti

"Prvenstvo se zahuktava, u fokusu nam je borba za što bolji plasman pred plej-aut i završnicu sezone, te sam saigračima u hodu pričao šta mogu da očekuju što se tiče utakmice sa Zvezdom i samog izlaska na teren. Nagovestio sam im šta ih čeka, neće biti lako. U neku ruku je možda i dobro po nas što šampionu Srbije gostuje 'neki tamo' Vršac, ne tako atraktivan protivnik, pa neće biti pun stadion, jer bi u suprotnom morao da se više posvetim mentalnoj pripremi saigrača", počeo je razgovor za Mozzart Sport Lazevski, kapiten ali i predsednik OFK Vršca koji je potom dodao:

"Sećam se derbija koji je bio moja treća utakmica u debitantskoj sezoni. Igrali smo 2:2. Pamtim generalno svaki derbi, ali taj mi je ostao u posebnom sećanju. Bio je dobar fudbal. Naigrao sam se utakmica protiv Zvezde, a jedan od susreta koji su mi takođe ostali u sećanju je gostovanje u okviru dvomeča u Kupu Srbije. Imao sam šansu za izjednačenje... Zvezda je povela 1:0 golom Andrije Kaluđerovića, a ja sam mogao sredinom drugog poluvremena da postignem gol. Kako ne učestvujem često u gol šansama, ostala mi je posebna žal što tu nisam iskoristio".

19.00 (1,02) Crvena zvezda (14,00) OFK Vršac (35,00)

Uprkos činjenici da je šampion Srbije apsolutni favorit, Vrščani ne dolaze u Ljutce Bogdana bez ambicija.

"Uvek može da se napravi neki plan, pripremi utakmica i osmisli taktika. Kad krene meč, drugačije je, ne gleda se ko je rival i fokus je na igri. Zvezda je skup ozbiljnih pojedinaca, odličnih igrača, veoma brzih i neće biti lako zaustaviti ih. Navikao sam ceo život da igram napadački fudbal, to mi je u krvi iako sam odbrambeni igrač. I protiv Zvezde ćemo ići sa ciljem da postignemo gol. Druga je stvar koliko će nam protivnik dozvoliti. Izvesno je da neće biti lako. Kada smo se već izborili da izađemo na megdan šampionu, nećemo doći sa ciljem da samo sedimo u svom šesnaestercu, iako postoje velike šanse da nas protivnik primora na to".

Ekipa sačinjena mahom od mladih igrača protiv Crvene zvezde nema šta da izgubi, a kada govori o načinu na koji on i saigrači mogu da iznenade protivnika, Lazevski u šali kaže da je samo iznenađenje što će im izaći na megdan i ističe da je dobio sijaset poruka podrške. Na pitanje da li je neka od njih stigla iz Humske ipak ima negativan odgovor.

"Niko iz Partizana me nije zvao, koncentrisani su na svoju bitku, imaju oni svoju utakmicu protiv Voždovca... Što se tiče pristupa protiv Zvezde, nema mnogo opcija da iznenadite takvog protivnika. Tražićemo šansu posle prekida. Mnogi prijatelji i bivši saigrači iz Partizana su mi poslali poruke. Pitaju kako ćemo, šta ćemo, da li možemo da napravimo iznenađenje i kako ćemo se trkati sa Bukarijem... Nemamo specijalnu taktiku za igrače Zvezde, jer su realno kvalitetniji od nas, ali ćemo igrati čvrsto, srčano, pa šta bude. Izvesno je da ćemo dati sve od sebe, a za šta će to biti dovoljno - znaćemo oko 21 čas".

Osim uloge na terenu, Lazevski je aktivan i u obavezama oko funkcionisanja kluba, te balansira između obaveza igrača i predsednika.

"Grad Vršac je glavni sponzor, ali ima i prijatelja kluba voljnih da pomognu. Tako premošćavamo i to je najbolji izraz. Sezonu po sezonu. O pojačanjima i drugim važnim temama uvek se odlučuje kroz dogovor nas više. Ima nas pet ili šest koji se zajedno sve dogovaramo oko funkcionisanja kluba. Grupa mala, ali odabrana".

Činjenica da za razliku od drugih predsednika on umesto odela i cipela on još nosi dres i kopačke ne smeta iskusnom beku.

"Ne smeta mi što sam za razliku od drugih predsednika klubova ja na terenu, a ne u odelu. Dokle god mogu da igram ja ću da igram. Svi su mi govorili, Saša Ilić najviše - dokle god možeš samo trči, nemoj da prekidaš. Prija mi i ne razmišljam o penziji. Dok je predsednička uloga moj način da pomognem. Mnogi se iznenade kada čuju da sam predsednik, ne znaju, a meni je bitnije da pružim doprinos nego da se priča o funkciji. Završio sam trenersku B licencu i planiram da upišem A. Nadam se da ću ostati ovde, da li kao trener ili sportski direktor, predsednik... Vršac je moj grad i klub gledam kao svoju kuću. Kada nešto gledaš kao svoje, onda radiš sve".

Kapiten Vršca sa osmehom je odgovorio na pitanje da li zloupotrebljava funkciju da vrši pritisak na trenera.

"Ne zloupotrebljavam funkciju. Svi smo ovde zajedno i kada gledaš na klub kao svoj želja ti je da bude što bolji, te se ne mešam u posao drugih. Trener najbolje zna ko treba da igra. Ja sam čak uvek pre za to da šansu dobiju mlađi umesto da ja sa 36 godina jurim bilo koga. Ukoliko neko dete ima kvalitet, neka igra, smatram da je to suština. Zadovoljstvo mi je kada mladi igrači uspeju da privuku pažnju. Ne znam ko će igrati danas, ali se nadam da mogu da zablistaju Milivojević, Čejić i Rikelme, Brazilac", rekao je Lazrevski.

Rikelme, Brazilac koji je iz rodne zemlje stigao letos, nije jedini stranac u vojvođanskom prvoligašu, te će iz te perspektive pažnja biti usmerena na još jednog aktera - Šerifa Dijufa, senegalskog štopera kojem će zadatak biti da zaustavi sunarodnika i imenjaka Šerifa Endijaea.

"Uzbuđeni smo i motivisani. Dugo razmišljamo o ovoj utakmici i sada je vreme da pokažemo šta možemo. Znamo da nas očekuje jedinstveno iskustvo, izlazak na megdan šampionu Srbije i svesni smo da je Zvezda apsolutni favorit, ali imamo svoje snove i potrudićemo se da kroz taktiku koju smo osmislili ostvarimo što bolji razultat. Gledali smo Zvezdine utakmice, analizirali igru rivala i probaćemo da se odbranimo pred crveno-belima", rekao je za Mozzart Sport Dijuf i potom prokomentarisao potencijalnu borbu sa sunarodnikom:

"Ispratio sam neke utakmice Šerifa Endijaea. Nismo prijatelji, ne poznajemo se, ali znam ko je. Veoma je dobar, ali ću se potruditi da ga zaustavim. Biće mi drago da porazgovaramo pre i posle utakmice. Lepo je sresti sunarodnika tako daleko od svoje zemlje. Ipak, na terenu neće biti sentimentalnosti. Znamo da čak i većina superligaša ima problem da zaustavi Zvezdu i ofanzivu šampiona, ali smo isto tako svesni šta mi možemo. Dobili smo smernice od trenera kojih je potrebno da se pridržavamo i ukoliko budemo igrali kako smo zabislili, sve će biti dobro".

Senegalski štoper je istakao da veruje da rival, kao poznatiji klub, ima više pristalica u njegovoj domovini, ali da će danas i Vrščani imati podršku iz Afrike. Govoreći o srpskom fudbalu Dijuf ističe da ni sam nije mnogo znao o istom pre dolaska.

"Nisam znao mnogo o Srbiji pre dolaska. Jedino mi je bila poznata Zvezda zbog igranja u Ligi šampiona. Jednog dana mi je menadžer predložio da pređem u Srbiju i prihvatio sam. Bio sam na probi u Voždovcu, ali sam odatle došao u Vršac. Srbija je ispunila moja očekivanja, čak je fudbal na višem nivou nego što sam očekivao. Utakmica protiv Zvezde je najveća u mom životu, a verujem da je tako i iz perspektive mnogih mojih saigrača. Igraćemo protiv ekipe koja je učesnik Lige šampiona. Nisam mogao ni da zamislim da ću igrati na Marakani, na stadionu na kojem je gost pre nekoliko meseci bio Mančester Siti, šampion Evrope. Nadam se da ćemo iskoristiti šansu da privučemo pažnju. Motivisan sam da se dokažem, da potvrdim da mogu da igram i u Superligi ili na višem nivou", rekao je štoper OFK Vršca.

KUP SRBIJE, ČETVRTFINALE

Sreda

15.00 (1,35) Partizan (4,80) Voždovac (7,80)

17.00 (2,15) Čukarički (3,35) Vojvodina (3,45)

19.00 (1,02) Crvena zvezda (14,00) OFK Vršac (35,00)

Četvrtak

16.00 (2,30) Radnčki 1923 (3,20) Novi Pazar (3,00)


tagovi

Kup SrbijeOFK VršacFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara