Gabrijel Žezus (©Reuters)
Gabrijel Žezus (©Reuters)

Gabrijel Žezus majstorijama pokazao Arsenalu put ka prvom mestu, Gudelj ublažio poraz Sevilje (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.10.23. | 22:56

Srpski reprezentativac pogotkom uneo nemir u redove engleskog kluba, ali je ekipa Mikela Artete preživela pakao Ramon Sančes Pishuana; PSV ispustio pobedu u Lansu i priliku da dodatno zakuva situaciju u Grupi B

Označena posle žreba kao jedna od najujednačenijih, Grupa B Lige šampiona u potpunosti opravdava očekivanja i na pola puta do kraja iste teško je naslutiti ko će otići u nokaut fazu. Arsenal je u trećem kolu slavio na vrućem gostovanju u Sevilji (2:1) i preuzeo lidersku poziciju, drugoplasirani Lans je s druge strane na severu Francuske uštopovao PSV (1:1) i zadržao ga na dnu tabele, ali daleko od toga da je bilo šta rešeno u ovoj grupi.

Ipak, neke stvari se posle treće runde mogu konstatovati. Jedna od njih je da su šanse Arsenala i Lansa da se plasiraju među 16 najboljih timova Starog kontinenta značajno porasle. Francuski predstavnik jer je i posle trećeg kola neporažen i sa pet bodova drži drugu poziciju, a vicešampion Engleske pošto predvodi kolonu i na dobrom je putu da posle sedam godina ponovo zaigra u nokaut fazu.

Izabrane vesti

Londonski tim na tome može da zahvali prvenstveno Gabrijelu Žezusu. Zameraju Brazilcu na Ostrvu što nije bogzna koliko efikasan, ali nekadašnji napadač u Ligi šampiona opravdava poverenje koje mu ukazuje Mikel Arteta. Pogodio je u prvom kolu protiv PSV Ajndhovena, načeo i Lans početkom oktobra, a večeras uz postignuti gol dopisao i asistenciju i tako zaokružio svoju najbolju partiju od starta sezone.

Žezus je već na samom startu pokazao koliko je raspoložen za igru kada je sunarodniku i imenjaku Martineliju namestio stopostotnu šansu, koju ovaj nije uspeo da iskoristi. Da jeste, utakmica bi se vrlo verovatno otvorila. Ovako Orjan Nilan mu je odbranio udarac i sprečio da njegov tim praktično iz svlačionice izađe sa golom zaostatka, a obazriviji pristup oba tima od tog trenutka doneo je ne preterano interesantnu utakmicu u većem delu prvog poluvremena.

Zapravo, sve do pred sam odlazak na odmor kada su obe ekipe imale priliku da dođu do vođstva. Sevilja pak svoju nije iskoristila, Jusef En Nesiri je iskosa sa leve strane šutirao malo pored gola Davida Raje, ali je zato na drugoj strani Martineli ovog puta bio neumoljiv. Još jednom na dodavanje Žezusa. I to kakvo...

Zapravo je dribling bio taj kojim je Brazilac odradio najveći deo posla. Prihvatio je ispucanu loptu Gabrijela Magaljaesa na sredini terena, jednim potezom izbacio iz igre Bubakarija Sumarea i Nemanju Gudelja, a onda spojio sa golom Martinelija, koji je zaobišao Nilana i ubacio loptu u praznu mrežu. Na isti način na koji je zatvorio prvo, Arsenal je započeo i drugo poluvreme - golom. Igrao se 53. minut kada je Žezus duplirao vođstvo gostiju iz Londona, s tim da je ovog puta sav posao odradio sam. Primio je loptu na levom boku od Deklana Rajsa, prelako se otarasio Hesusa Navasa i zatim neodbranjivo gađao u dalji ugao.

Ako je pred protivničkim golom bio neumoljiv, Žezus je pred svojim zatajio, jer upravo je ispred njega utrčao Nemanja Gudelj pet minuta kasnije i posle ubačene lopte iz kornera sa peterca glavom smanjio zaostatak Andalužana (gol Nemanje Gudelja pogledajte OVDE). Gol srpskog reprezentativca, njegov drugi u elitnom evropskom takmičenju ove sezone (pogodio i u drugom kolu u Ajndhovenu) aktivirao je vulkan na Ramon Sančes Pishuanu. Nošeni hukom sa tribina, fudbaleri španskog tima su sredinom drugog poluvremena izvršili ozbiljan pritisak na gostujuću ekipu želeći da spreče drugi poraz u grupi. I u par navrata bio vrlo blizu. Najopasniji je u tim trenucima bio rezervista Marijano Dijaz, koji je uzdrmao stativu volej udarcem (dosuđeno igranje rukom pri prijemu), a zatim akrobatskim pokušajem pogodio En Nesirija pred golom Arsenala.

Završnica meča protekla je u jalovoj inicijativi andaluške ekipe koja se u određenoj meri može pripisati odluci trenera domaćih Dijegu Alonsu zbog odluke da ne iskoristi poslednje dve izmene i osveži napadačku liniju kojoj kao da je ponestalo goriva u finišu.

U drugom meču PSV je propustio priliku da eventualnom pobedom dodatno zakuva situaciju u Grupi B. Od 55. minuta ju je i imao u rukama pošto je Johan Bakajoko sjajno pogodio dalji ugao sa ivice šensaesterca (pogodak Bakajoka pogledajte OVDE), ali je radost gostiju trajala vrlo kratko, svega deset minuta. Već u 65. minutu Elje Vai je izjednačio rezultat. Daleko najskuplje pojačanje u istoriji francuskog kluba u potpunosti opravdava odluku uprave da letos uloži 30.000.000 evra u njegov dolazak. U drugom kolu je režirao preokret protiv Arsenala (gol i asistencija), a večeras je snalažljivom reakcijom na centaršut Pžemislava Frankovskog sprečio prvi poraz Lansa u grupi i približio ga istorijskom plasmanu u nokaut fazu.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

GRUPA B

LANS – PSV 1:1 (0:0)

/Vai 65 - Bakajoko 55/

SEVILJA – ARSENAL 1:2 (0:1)

/Gudelj 58 - Martineli 45+4, Žesus 53/



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara