GRUPA B: Arsenal vratio velika očekivanja, PSV ima tim za osminu finala, Sevilja i Lans bi mogli da plate kasno paljenje

Vreme čitanja: 8min | sre. 20.09.23. | 09:17

Tri povratnika u elitno takmičenje i aktuelni osvajač Lige Evrope mogli bi da donesu veoma zanimljive okršaje u borbi za osminu finala

Grupa od 12 evropskih trofeja na prvi pogled obećava atraktivnost, efikasne mečeve, ali i nezvesnost po pitanju plasmana u osminu finala, mada se na osnovu forme u kojoj dočekuju elitno takmičenje - Arsenal i PSV Ajndhoven, makar u ovom trenutku, izdvajaju kao glavni favoriti za plasman u osminu finala elitnog takmičenja.

Sevilja i Lans su sezonu započeli ispod svih očekivanja, imaju problema sa uigravanjem ekipa, što se odrazilo na rezultate u domaćem prvenstu, a samim tim i na raspoloženje uoči starta Lige šampiona. Klub sa stadiona Ramon Sančez Pishuan se najbolje snalazi u Ligi Evrope, koju je osvajao rekordnih sedam puta, ali daleko od toga da će se aktuelni osvajač drugog po kvalitetu klupskog takmičenja na Starom kontinentu olako odreći plasmana među 16 najboljih u ovom takmičenju.

Izabrane vesti

ARSENAL: VRATILI SE DA DOKAŽU EVROPSKU KLASU

Tobdžije su uspele da vrate autoritet u engleskom fudbalu, gde su prošle sezone dugo iza sebe držale snažni Mančester Siti, ali nisu izdržale bitku za šampionsku titulu. Sada je trenutak da to učine i u elitnom takmičenju, gde ih nije bilo od sezone 2016/2017, kada su takmičenje okončale u osmini finala, teškim porazima od Bajerna (1:5, 1:5). To neće biti nimalo lagan posao, s obzirom da Arsenal u Ligi šampiona nije stigao do same završnice takmičenja više od jedne decenije. Između 2005. i 2010. godine, klub iz Londona je igrao jedno finale, jedno polufinale i dva četvrtfinala, ali su ta vremena i ovo sadašnje potpuno neuporedivi.

Arsenal sada ubira plodove višegodišnjeg poverenja Mikelu Arteti. Španac je imao slobodu u radu, razvijao je igrače i prepoznatljiv stil igre, pa je umalo sve to nagradio šampionskom titulom. Ipak, Siti je obejtkivno bio prejak, ali je osnovni cilj ostvaren povratkom u elitno takmičenje. Svi na Emirejtsu sada žele iskorak u odnosu na prošlu sezonu na svim frontovima, pa ostaje da se vidi da li će ovaj tim uspeti da iznese taj teret na svojim plećima. Utisak da se tim kvalitativno nadogradio sa Deklanom Rajsom i Kajom Havercom, iako Nemac još uvek pomalo luta u potrazi za pravom ulogom, ali se veruje da će Arteta uspeti da mu pronađe pravo mesto u ovom timu.

Koliko god može da deluje čudno, Arsenalu ozbiljno nedostaje iskustvo na ovom nivou takmičenja, pa bi moglo da bude problema na početku, ali ovaj tim po kvalitetu i nivou igre koju prezentuje, objektivno zaslužuje, ne samo da prođe dalje, već da bude prvoplasirani u grupi.

Deklan Rajs je već pokazao da bi mogao da bude jedan od lidera ovog tima. Letos ga je pola Evrope želelo u svojim redovima, ali je on bio odlučan da klasu potvrdi u Engleskoj. Već vrlo jasno deluje da se dobro uklopio sa novim saigračima, ali na Ostrvu veruju da će baš ove sezone pokazati da je jedan od najboljih veznih igrača u Evropi.

FORMACIJA 4-3-3: Remzdejl - Vajt, Saliba, Gabrijel, Zinčenko - Edegard, Rajs, Haverc - Saka, Žesus, Trosar.

SEVILJA: MOŽE LI “FAKTOR RAMOS” DA PREOKRENE ČITAVU SEZONU NA PISHUANU?

Sevilja je trofejom u Ligi Evrope uspela da zamaskira činjenicu da je prošlu sezonu u španskoj Primeri okončala na razočaravajućem 12. mestu na tabeli, što je ispod svih kriterijuma za klub iz Andaluzije, mada to i nije bio previše loš rezultat, s obzirom na to kako je ekipa sa stadiona Ramon Sančez Pishuan izgledala u jednom trenutku sezone. Ipak, Hose Luis Mendilibar je uspeo da zaustavi brod koji tone, pa je od ekipe koja je u jednom trenutku strepela čak i za opstanak u Primeri, stvorio sastav koji je došao do rekordnog sedmog trofeja u Ligi Evrope.

Sevilja ovog leta na tržištu nije izgledala kao tim koji se sprema za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona. Klub prolazi kroz poteškoće, početkom jula su bile najave da bi ceo tim mogao da se nađe na transfer listi, ali je na kraju samo golman Jasin Bono otišao u Saudijsku Arabiju. To je najviše odgovaralo Marku Dmitroviću, koji je konano postao standardan prvi golman.

Sezona je katastrofalno počela za sastav Hose Luisa Mendilibara, koji je prošlog vikenda, teškom mukom uspeo da ostvari prvu pobedu u prvenstvu, mada Las Palmas ne predstavlja neko objektivno merilo kvaliteta jedne ekipe. Vremena nema u dovoljnoj meri da bi se forma dovela na željeni nivo, ali bi eventualno slavlje nad Lansom moglo u potpunosti da primeni sezonu Andalužanima.

Španski tim je ove sezone najbolje izgledao u Superkupu Evrope protiv Mančester Sitija, bez obzira na to što je ostao bez trofeja, ali je nakon toga vezao tri poraza i suočio se sa velikim padom samopouzdanja. Ipak, veliki povratak Serhija Ramosa kao da je učino da se ovaj tim mobiliše na poseban način. Legendarni as je zaigrao protiv Las Palmasa i besprekorno komandovao poslednjom linijom tima, pa Mendilibarov tim prvi put ove sezone nije vadio loptu iz svoje mreže. Veruje se da bi faktor Ramos mogao da predstavlja ključ sigurnosti, ne samo odbrane, već i čitavog tima.

Ono što nije dobro Ramosovim povratkom, jeste činjenica da je njegovim ulaskom u tim Nemanja Gudelj izgubio mesto startera. Ipak, nema sumnje da će se borbeni srpski reprezentativac izboriti za svoju ulogu u ovoj sezoni, posebno što kvalitetno može da odgovori na više defanzivnih uloga u timu.

Sevilja je ostvarila samo po jednu pobedu u svoja prethodna dva učešća u Ligi šampiona, tako da je jasno da nema previše razloga da se smatra favoritom za prolaz u ovoj grupi. Ipak, ako se krene pobedom nad Lansom, sve bi mogli da se otvori u korist kluba sa Sančez Pishuana.

FORMACIJA 4-2-3-1: Dmitrović – Navas, Bade, Ramos, Pedrosa – Rakitić, Sou - Lamela – Lukebakio, Tores, Okampos – EN Nesiri

PSV: NAPADAČKA MAŠINERIJA IZ AJNDHOVENA SPREMNA DA PRIREDI SEZONU ZA PAMĆENJE

Zvuči gotovo neverovatno za tim sa takvim napadačkim potencijalom, da mu je ovo povratak u Ligu šampiona nakon četiri godine. Filipsovci su poslednji put u grupnoj fazi elitnog takmičenja bili u sezoni 2018/2019. Ipak, ovaj tim deluje sigurnije i stabilnije nego prethodnih sezona, što potvrđuje činjenica da su neporaženi na poslednjih 26 takmičarskih utakmica. Spremi su da iskoriste Ajaksov tranzicioni period i domognu se šampionske titule u Holandiji, ali i da se nađu u zavrđnici Ligi šampiona. Da li nečem ozboljnijem mogu da se nadaju u elitnom takmičenju, moglo bi da pokaže večerašnje gostovanje na Emirejtsu.

PSV se ovog leta pošteno odužio Rendžersu za činjenicu da ga je u plej-ofu prošle godine ostavio bez plasniranog učešća u Ligi šampiona. Ovoga puta, bilo je 7:3 u ukupnom rezultatu za giganta iz Ajndhovena, a u grupnoj fazi će biti u prilici da uzvrate Sevilji za eliminaciju iz nokaut faze Lige Evrope prošle sezone. Peter Boš ima problema sa povređenim Noom Langom, koji je meč sa NEC-om okončao već u 11. minutu utakmice. Ipak, tu je iskusni Irving Lozano, koji je zabeležio povratnički debi i mogao bi da bude jedan od glavnih aduta Filipsovaca u Londonu. Mnogo veće probleme, Boš će imati prilikom sastavljanja odbrane, koja je prilično rovita. Ofanzivna igra PSV-a najviše prija iskusnom Luku de Jongu, koji je na devet utakmica u dosadašnjem toku sezone postigao isto toliko golova, uz pet asistencija, po ko zna koji put potvrdivši vanserijsku napadačku klasu.

PSV-u će ovo biti 17. sezona u elitnom takmičenju, a na početku ove Filipsovci imaju osam pobeda i jedan remi. Noa Lang je drugi strelac tima, sa četiri pogotka, pa je jasno koliko će neodstajati ovom timu, mada se našao u avionu za London i mogao bi da se nađe na klupi za rezervne igrače. Ipak, PSV je prava napadačka mašina, u kojoj svi postižu golove, sve linije su vrlo dobro pokrivene, pa teško može da se desi da jedan igrač predstavlja nenadoknadiv izostanak.

Niko nema dileme da će Bošov tim igrati atraktivne i zanimljive mečeve za gledanje u ovoj sezoni, ali ovaj tim mora da napravi iskorak u odnosu na prethodni period i pokaže da je sposoban da igra ozbiljan takmičarski fudbal, osvaja trofeje i igra važnu ulogu na međuonarodnoj sceni.

Pametno su u Ajndhovenu pazarili ovog leta, pošto su pojačanja poput Langa i Jerdija Shautena predstavljala prava osveženja i za čitav tim, ali i donela nadogradnju u smislu kvaliteta. Isto to se očekuje i od Irvinga Lozana.

FORMACIJA 4-2-3-1: Benitez – Teze, Romaljo, Bela Kočap. Dest – Shauten, Ferman – Bakajoko, Saibari, Lozano – De Jong

LANS: ODLASCI NAJBOLJIH IGRAČA I PRIVIKAVANJE NA EVROPSKI FUDBAL MOGU SKUPO DA KOŠTAJU

Lans se vraća na evroscenu posle 16 godina, a u Ligi šampiona će igrati prvi put od sezone 2002/2003. i ovo će mu biti zvanično treće učešće u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu. U oba navrata su svoje učešće okončali u grupnoj fazi, a i sada im se daju najmanje šanse za prolaz u osminu finala. Treba imati na umu da je Lans prošlog vikenda doživeo tek drugi poraz na svom terenu u 2023. godini, te da bi kao domaćin mogao mnogima da pokvari konce, iako katastrofalan start sezone ne pokazuje da je ovaj tim spremno dočekao Ligu šampiona.

Odlasci najboljih igrača iz prošle sezone, Loisa Opende i Seka Fofane potpuno su poremetili ovaj tim. Tokom leta je došao veliki broj mladih igrača, što bi trebalo da donese rezultate u budućnosti, ali trenutno ovaj sastav pokazuje ogromne nedostatke. Frank Ez je čovek koji je za samo tri godine doveo ekipu od druge lige do drugog mesta na tabeli i plasmana u Ligu šampiona. Ipak, vrlo je jasno da nema čarobni štapić i da bi mogao da se nađe u ozbiljnim problemima ako njegova ekipa uskoro ne počne da pobeđuje. Mnogi će zaboraviti sve što je uspeo da postigne sa ovim timom i početi da govore o povratku u drugoligaški rang takmičenja, što bi bilo pogubno za ovaj klub.

Protiv pomenutog Meca, domaćin je imao čak 31 udarac ka protivničkom golu i 75 odsto loptu u svom posedu, ali izostanak realizacije počinje da brine sve u klubu. Mladi Eli Vai je doveden za 30.000.000 evra iz Monpeljea, nakon što je prošle sezone postigao 19 golova u Ligi jedan, ali od dolaska u Lans postio je na tri meča, pa se sada nalazi pod ogromnim pritiskom, kao i čitava njegova ekipa.

Argentinski defanzivac Fakundo Medina će se naći štoperskoj liniji zajedno sa Dansom i Gradijem, što će doneti sigurnost odbrani francuskom timu, ali Ez još uvek u navali traži dobitnu kombinaciju koja bi njegovom timu donela golove i konačno povukla ka nekom slavlju i konačno izvukla iz krize u kojoj se nalazi.

Svakako ih ne treba pre vremena otpisati, jer ovaj tim ima dosta odličnih igrača, koji su izneli ogroman teret prošle sezone. Odbrana ispred fantastičnog Brisa Sambe, čiji su bedem bili Medina, Gradi i Danso, još uvek je na okupu. Sali Abdul Samed još uvek komanduje veznim redom, a ne treba zaboraviti kvalitet koji su ovom timu donosili Sotoka i Frankovski, koji su još uvek tu i žele da dokažu kako poseduju ozbiljan kvalitet.  

FORMACIJA 3-4-2-1: Samba – Medina, Danso, Gradi – Frankovski, Abdul Samed, Tomason, Mačado – Fulini, Sotoka – Vai.


tagovi

Serhio RamosBukajo SakaLuk de Jong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara