Hrvati kao bosi po trnju: Odavno nekoga kuglice nisu toliko 'mrzele'

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.08.23. | 15:31

Dinamo najgore prošao, nisu se usrećili ni Osijek, Rijeka

Sjajno je krenula ova evropska sezona za hrvatske klubove. Tri su dosada izašla na scenu (Dinamo, Rijeka i Osijeka), odigrali po dve utakmice u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu konferencije, ostvarivši maksimalnih šest pobeda.

Dinamo protiv Astane 4:0 i 2:0; Osijek protiv Zelegeršega 1:0 i 2:1, Rijeka protiv Dukađinija 1:0 i 6:1.

Izabrane vesti

Prevedeno u Uefine koeficijente to je ukupno šest bodova (6,000), odnosno 1,500 za nacionalni, kada se tih šest podeli sa četiri, koliko Hrvati imaju učesnika u Evropi ove sezone.

I sve je to izgledalo prilično bajno do skoro, međutim, raspoloženje su značajno pokvarile kuglice. One što se vrte u Evropskoj kući fudbala u Nionu. Prvo nisu naročito obradovale komšije kada su u pitanju bila izvlačenja za treću rundu kvalifikacija, a evo nisu ni danas. Štaviše.

Podsetimo, Dinamo je izvukao maltene najjačeg rivala od svih ponuđenih u žrebu za treću rundu - atinski AEK, da bi ga danas gospoda iz Niona prosto urnisala. Ako i prođu Grke, Modri će morati na još jednu najgoru opciju koja je bila 'u ponudi' - na belgijski Antverpen.

Ni tu međutim nije kraj lošoj sreći zagrebačkog kluba. Kako su odmah određeni i potencijalni parovi plej-ofa za Ligu Evrope, četa Igora Bišćana saznala je da će u slučaju eliminacije od AEK-a morati na megdan Kopenhagenu ili praškoj Sparti?!

Zaista, ne pamti se da je u skorije vreme neki klub iz regiona imao lošiju sreću na žrebu. I to klub koji ima najbolji klupski koeficijent (43,500 trenutno) na prostoru bivše Jugoslavije i zauzima visoko 38. mesto na Uefinoj rang listi.

Jedina uteha Modrima može biti činjenica da u džepu imaju grupnu fazu Lige konferencije...

Kada govorimo o Rijeci ona teško da je mogla gore da prođe danas, izvukla je jedan od najboljih francuskih timova - Lil, dok je Osijek uspeo da izbegne Aston Vilu, ali će ga, ukoliko izbaci tursku Adanu u trećem kolu, 'iza ugla sačekati' poraženi iz okršaja Genk - Olimpijakos.

Pa kada sve to dodamo da je Hajduku još na prethodnom žrebanju u trećoj rundi zapao PAOK - sve je valjda jasno. Doduše, ukoliko bi uspeli da prirede iznenađenje i eliminišu Solunce, Bili bi imali daleko lakši posao protiv boljeg iz okršaja Rozenborg - Harts.

Ali iz ove perspektive, daleko je plej-of...

Hrvatska je trenutno 19. zemlja na Uefinoj rang listi koeficijenata, preskočila je Grčku. Od 15. pozicije koja donosi dva mesta u Ligi šampiona i pet u Evropi, a gde je trenutno Norveška, deli je 3,600 bodova.

Podsetimo, Srbija se još nije 'upisala' za ovu sezonu (ne računajući bonus bodove što je doneo Zvezdin direktan plasman u grupe Lige šampiona), pošto je Vojvodina dva puta poražena od kiparskog Apoela. Pitanje je koliko možemo da očekujemo od Čukaričkog i TSC-a, tako da će ponovo sve oči biti uprte u Crvenu zvezdu i Partizan.

Možda čak više u crno-bele, koji će imati veću i lakšu prohodnost do bodova ukoliko uđu u Ligu konferencije...


tagovi

Liga šampionaLiga EvropeLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara