Slot, Tadić i Bergvajn, Himenez, Sangare (AFP)
Slot, Tadić i Bergvajn, Himenez, Sangare (AFP)

Ima li Tadićevog naslednika u avionu? Ako ne, Slot sprema novi džekpot

Vreme čitanja: 11min | sub. 12.08.23. | 08:39

Holandska Eredivizija je počela, Ajaks je samo po kvotama prvi favorit za titulu, jer mu je tim daleko od kompletiranog, PSV iz prikrajka, sa trenerom koji ne garantuje trofeje, vreba prvu titulu posle šest godina čekanja

Fabrička traka što svake godine od avgusta do maja štancuje talente za Lige petice je upaljena. Eredivizija je počela sinoć okršajem Folendama i Vitesea, a vikend je rezervisan za duele onih koji su od 1965. godine samo tri puta dozvolili nekom drugom da ponese lentu šampiona Holandije. Dakle, knjiga će kao i decenijama unazad, uz izuzetke koje su 1981. i 2009. napravili AZ Alkmar, a 2010. Tvente, opet spasti na tri slova – Ajaks, Fajenord i PSV.

Samo za razliku od prethodnih sezona, amsterdamski velikan u aktuelnu ne ulazi kao branilac krune. Skinuo mu ju je Fajenord trenutno najperspektivnijeg holandskog trenera Arnea Slota, prekinuvši Ajaksovu seriju od tri vezana šampionska naslova od 2019. godine. Podsetimo i da 2020. titula nije dodeljena zbog pandemije korona virusa, a prvenstvo je prekinuto u 25. kolu. Šta bi bilo kada bi bilo, tek i da pomenemo da je AZ tada junački trčao trku sa Ajaksom i da su klubovi bili bodovno poravnati u trenutku prinudnog završetka sezone.

Izabrane vesti

Posle dominantno osvojene titule Fajenorda, pomalo paradoksalno deluje što kvote za osvajanje Eredivizije značajno favorizuju Ajaks (2,10), a roterdamskom timu (3,30) i PSV-u (3,50) daju gotovo identične šanse. Da, Ajaks je bez premca najveći, najmoćniji i najslavniji holandski klub, ali dočekuje sezonu sa novim, neafirmisanim trenerom kojem će Johan Krojf arena biti daleko najveći izazov dosadašnje karijere.

"Moris Stajn, trener Ajaksa. Zvuči sjajno! Ali, trudiću se da ostanem ono što jesam. Naravno, ovde me čeka mnogo veći pritisak. Pogledajte samo oko sebe, toliko novinara i kamera je novost za mene... Metak je ispaljen, idem na odmor par dana, ali čeka nas mnogo posla u pripremi predstojeće sezone. Biće razočaranja, nećemo uvek pobeđivati, ali nadam se da ćemo ostvariti vezu sa navijačima. I da će, čak i ako nekada ne bude išlo kao što smo zamislili, moći da uvide da smo pružili maksimum", rekao je sredinom juna na predstavljanju čovek koji je prethodno vodio Ado Den Hag, Venlo, Al Vahdu iz Abu Dabija, Bredu, a onda i tek nešto više od godinu dana roterdamsku Spartu.

KVOTE ZA ŠAMPIONE EREDIVIZIJE

AJAKS - KAKO POSLE TADIĆA?

Možda trener i neće biti najveći “problem” Ajaksa ove sezone. Isto su Kopljanici, kao što sada, posle Stajnovih odličnih predstava i visokih pozicija na tabeli sa Spartom, verovali i Eriku Ten Hagu kada su mu 2017. godine nakon što je Utrehtu donosi Evropu poverili kormilo tima. Ten Hag je bio pun pogodak, Stajn tek mora da se dokazuje. A prvi izazov biće mu činjenica da mu je pred duel 1. Kola Eredivizije protiv Heraklesa tim daleko od formiranog.

Ajaksovi problem počeli su prošle godine nakon što je genijalnom sportskom direktoru Marku Overmarsu zbog seksualnog uznemiravanja koleginica u klubu uručen otkaz, te pošto je Ten Haga na klupi zamenio Alfred Šrojder. Isprodavana je okosnica tima u vidu Antonija, Lisandra Martineza, Sebastijana Alea i Rajana Gravenberha, a nisu dovedene adekvatne zamene. Već tada je Ajaksova alfa i omega Dušan Tadić negodovao zbog sklapanja nekonkurentnog tima za odbranu titule, pritom je Šrojder otežavao kapitenu dirigovanje timom menjavši mu poziciju. MVP Eredivizije iz 2021. je i pored sporijeg starta sezone i čestih kritika isporučio svoje karakteristične brojke i brutalan dabl-dabl učinak, ali Ajaks nije mogao da drži korak sa Fajenordom.

Maja meseca na čelo Ajaksovog sportskog sektora stigao je Sven Mislintat, Tadić nije bio uveren da će se u Amsterdamu skrojiti tim kadar da povrati titulu, te je napustio klub u kojem je od 2018. godine na 241 utakmici isporučio 105 golova i 112 asistencija vodivši ga tako do tri titule državnog prvaka i onog, nesrećno izgubljenog polufinala Lige šampiona 2019. I zato je ovog leta reprezentativac Srbije napustio Amsterdam, krenuo put Istanbula, a na Johan Krojf areni ostavi ogromnu prazninu i pitanje – kako ili ko posle Dušana Tadića.

“Tačno je, nedostaje mi. Dušan je bio naš lider. Nije me to iznenadilo što je otišao. Tadić je došao u Ajaks da bi bio šampion svake godine ili makar da se bori za trofeje do kraja. Ako nema takvu situaciju, znao sam da će poželeti da ode. Ne vidim sebe kao novog Dušana, mada sam i ja tu da pomognem pogotovo novajlijama iz Afrike ili Južne Amerike”, rekao je nedavno Ajaksov vezista i Tadićev prijatelj Stiven Berghujs.

Dok Ajaks ne dovede neko bombastično pojačanje, a pitanje je hoće li takvog biti, u Tadićeve cipele lidera moraće da uskoči jedan drugi Stiven, Stiven Bergvajn. Mislintat, čovek koji u cv-ju ima sportski sektor Borusije iz Dortmunda uverava da će Ajaks do kraja prelaznog roka značajno pojačati tim, ali ne treba zaboraviti da su Kopljanici već prodali vedete iz odbrane i veznog reda Jurijena Timbera, Kalvina Basija i Edsona Alvareza. Veliki znak pitanja stoji kod sudbine jednog od ubitačnijih ofanzivaca Mohameda Kudusa koji nakon što je Ajaks dogovorio sa Brajtonom prodaju u visini od 40.000.000 evra, odugovlači sa odlaskom na jug Engleske.

TITULE HOLANDSKE VELIKE TROJKE

36 - Ajaks

24 - PSV

16 - Fajenord

Ipak, Ajaks u novu sezonu ulazi osvežen dvojicom fudbalera od kojih se poprilično mnogo očekuje. Branko Van Den Bumen došao je iz Tuluza bez obeštećenja. Centralni vezista je godinama unazad u francuskoj Ligi 2 beležio tadićevske brojke, a u minuloj sezoni Lige 1 imao je i više nego pristojnih pet golova i osam asistencija na 38 duela.

Druga Ajaksova velika stvar mogao bi da bude Karlos Boržes, 19-godišnjak kupljen direktno od Mančester Sitija. Nije omaleni Portugalac još dobacio do prvog tima Građana, a Ajaks ga je platio 14.000.000 evra… Jer veruje. Veruje da bi 169 centimetara visoko levo krilo moglo da pravi dar-mar po holandsim igralištima kao što je to prošle sezone činilo u mladom timu Sitija sa 29 golova i 18 asistencija na 33 duela!

U Holandiji se prelazni rok završava 31. avgusta, a do tada će Mislintat morati da ispotpisuje još brdo papirologije kako bi Kopljanici imali tim konkurentan za titulu. Očekuje se dovođenje Dinamovog skupocenog štopera Josipa Šutala, a kao meta za špic napada u ovom trenutku figurira najbolji strelac prošlogodišnje Čempionšipa Čuba Akpom. Mada i posle novih dolazaka, trener Stajn će imati paklen posao da posloži kockice i od Ajaksa napravi satić kakav je sa Tadićem kao dirigentom u dve od tri sezone kada je osvojena titula postizao preko 100 golova!

FAJENORD - SLOT MAŠINA ZNA ŠTA RADI

Ajaks kreće u pohod na 37. Titulu državnog prvaka, a Fajenord će pohitati ka 17. s punim pravom da veruje da će prvi proći kroz cilj. Najveći posao roterdamski velikan je uradio krajem maja meseca kada je uprkos želji Totenhema da ugrabi “najofanzivnijeg trenera na svetu” produžio ugovor sa Arneom Slotom do 2026. godine.

„Nisam ovde završio posao. Imali smo predivnu sezonu sa Fajenordom, osvojili smo titulu kao najlepšu nagradu za veliki trud koji smo uložili i samo želim da ovde nastavim da stvaram. Posle leta čeka nas avantura zvana Liga šampiona, pa odbrana titule. Dovoljno da gledam u budućnost i sa ponosom ostanem da vodim Fajenord u nove pobede“, rekao je Slot posle potpisivanja novog ugovora.

KVOTA DA FAJENORD ZAVRŠAVA SEZONU OD 1. DO 3. MESTA - 1,22

Igranje u Ligi šampiona koja crpi ogroman fokus i energiju svakog tima moglo bi da predstavlja mač sa dve oštrice za Fajenord, te da oteža pohod na novu titulu. A Roterdamersi nisu uspeli da odbrane šampionski naslov od sezona 1960/61 i 1961/62. Ako bi Slot sa svojim pulenima još jednom obgrlio pehar i Ponos juga učinio najponosnijim, mirne duše bio mogao da napusti De Kajp te se, poput Ten Haga zaputi ka nekom od velikana iz pet najjačih liga.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Slotova prednost u odnosu na Stajna jeste činjenica da zna kako mu ekipa diše. Jeste popularni Tiganj napustila žila kucavica na sredini terena Orkun Kokču (prodat Benfici za 25.000.000 evra), međutim u Fajenord su između ostalih stigla tri značajna pojačanja – Japanac Ajase Ueda kao jedan od najproduktivnijih golgetera belgijeske elite, Ramiz Zeruki sa epitetom pouzdanog defanzivnog veziste Tventea i momka koji sjajno poznaje Erediviziju, te Kalvin Stengs čija je karijera poslednjih godina (od transfera u Nicu) zamrla, ali čiju bi fudbalsku uspavanku mogao da prekine upravo Slot, trener pod čijom je komandom u AZ Alkmaru ofanzivni vezista pružao najbolje partije. Takođe, jedan od najboljih poteza uprave Fajenorda jeste blindiranje, odnosno novi ugovor za golgetera Santijaga Himeneza. Slot u sezonu ulazi miran jer će mu špic napada predvoditi sjajni Meksikanac, autor 23 gola na 45 utakmica prošle takmičarske godine.

Ako je nakon što je klub prošlog leta rasprodao veći deo standardnih prvotimaca (Luis Sinistera, Tajrel Malasija, Markos Senesi, Frederik Aursnes...) mogao dominantno do titule, zašto Arneova slot mašina ne bi ubola još jedan džekt pot?

Fajenord je prošlosezonsku titulu osvojio sa sedam bodova prednosti u odnosu na PSV, a čak 13 više od Ajaksa, a Roterdamersi su u sprint krenuli nakon 20. kola. Tada su takođe držali čelo tabele, ali su AZ Alkmar, Ajaks i PSV bili ušuškani u maksimalno četiri boda zaostatka. A onda je Fajenord vezao veza 13 pobeda i konkurencija je morala da mu se pokloni.

Možda Roterdamersi u novu sezonu ne ulaze kao prvi favoriti za pehar, ali posle dugo vremena epitet najskupljeg igračkog kadra Holandije pripada njima. Nakon odlaska Edsona Alvareza u Vest Hem, Ajaks je izgubio primat pa Fajenord gospodari ovom, istina, vrlo promenljivom kategorijom. Specijalizovani Transfermarkt vrednost igračkog kadara branioca holandske titule procenjuje na 205.900.000 evra.

PSV - BOŠ NIJE GARANCIJA TROFEJA

Menjao je Ajakas trenera, menjao ga je i PSV. Samo što je kod Kopljanika to bilo očekivano nakon što titula nije odbranjena, dok su se Filipsovci kao grom iz vedra neba rastali sa Rudom van Nistelrojem, čovekom koji je doneo pehar u kupu i u svom prvom samostalnom angažmanu u holandskoj eliti obezbedio zvanje vicešampiona. Međutim, legendarni napadač Lala bio je razočaran odnosom klupskog rukovodstva i planovima uoči letnjeg prelaznog roka i to su prema navodima tamošnjih medija bili razlozi za rastanak.

Rukovodstvo velikana iz Ajndhovena odlučilo je da šansu da Peteru Bošu, čoveku koji nikako nije garancija trofeja budući da u dosadašnjoj karijeri nije osvojio nijedan. Pardon, probio je led upravo u prvoj takmičarskoj utakmici na klupi PSV-a, a Noa Lang doneo je Superkup Holandije Filipsovcima jedinim pogotkom u utakmici protiv Fajenorda.

Dobar deo prošlogodišnjeg vicešampionskog tima ostao je na okupu, ali je otišao je najperspektivniji i najubitačnjiji Ćavi Simons. Biće veliki izazov nadoknaditi njegovih 19 prvenstvenih golova i devet asistencija, ali nije da se PSV nije potrudio da dovede adekvatne zamene. Potpisao je pomenutog Langa iz Klub Briža, te angažovao Rikarda Pepija koji je prošle sezone karijeru oživeo baš u Erediviziji postigavši 12 golova za Groningen. Dakle spoj mladosti i iskustva u špicu sa kapitenom Lukom de Jongom i Pepijem, te leteća krila Lang i Johan Bakajoko koji je uprkos značajnom interesovanju inostranih klubova javno govorio o tome da će ostati u PSV-u. Ne bi bilo dobro da do kraja letnje pijace PSV pusti Ibrahima Sangarea izvesno najkvalitetnijeg defanzivnog vezistu Eredivizije, mada se za momka iz Obale Slonovače raspituje Bajern. A baš sa Alijanc arene stigao je ofanzivni vezista Malik Tilman koji po poziciji najviše liči na Simonsovu zamenu.

Kakve su šanse da sa Bošom na kormilu PSV do poslednjeg kola bude konkurentan za 25. titulu u klupskoj istoriji, prvu od 2018. godine teško je prognozirati, mada početak 59-godišnjeg Holanđanina bio je vrlo prijatan za navijače. Pehar Superkupa, pa lekcija austrijskom Šturmu u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Rastavili su Luk de Jong i Bakajoko ekipu iz Graca na proste činioce i pobedom 4:1 praktično i pre revanša obezbedili plej-of za grupnu fazu evropske elite. Ukoliko se u njoj nađu budžet za aktuelnu sezonu biće im oko 110.000.000 evra koliko ima i Fajenord. Ako pak završe u Ligi Evrope budžet će ostati 100.000.000 evra.

U tom finansijskom segmentu, Ajaks debelo šiša konkurenciju i ove godine, a pritom ne igra Ligu šampiona, raspolaže sa 160.000.000 evra. Nije ni čudo što je velika trojka maltene privatizovala titule u Holandiji kada se zna da Tvente na godišnjem nivou raspolaže sa 35.000.000 evra, dok AZ Alkmar ima 1.000.000 evra manje. Mada je tim iz Alkmara jedini uz Ajaks, Fajenord i PSV čija vrednost premašuje 100.000.000 evra. Samim tim, nemojte se iznanaditi ako izabranici Paskala Jansena koji vodi AZ od decembra 2020. godine ponovo pokušaju da se umešaju među veliku trojku. Mada prekjučerašnje izdanje na Malti protiv Santa Kolome u kvalifikacijama za Ligu konferencije bilo je poprilično bledo i mršavo, uz jedva izvojevanu minimalnu pobedu.

Kako sada stvari stoje Tvente bi aktuelnu sezonu mogao da završi niže od prošlogodišnje kada je bio peti. Otišla su mu dvojica senatora – Zeruki kao stub u veznom redu i češko desno krilo Vaclav Černi koji je blistao sa 13 golova i 11 asistencija. Za sada nije stigla nijedna adekvatna zamena. Ipak, uzda se ekipa iz Entšedea u svog Sema Stajna, 21-godišnjaka koji bi mogao da eksplodira u dolazećoj sezoni. Porede ga sa Donijem Van De Bekom i Dejvijem Klasenom, devet puta je bio strelac u prijateljskim mečevima ovog leta, a tresao je mreže u oba duela kvalifikacija za Ligu Konferencije protiv Hamarbija.

Emen, Kambur i Groningen ustupili su mesta Heraklesu, Zvoleu i Almereu, novopridošlicama u Erediviziju, a ono što su prikazivali u drugom rangu sugeriše da bi s pravom mogli da se nadaju opstanku u eliti. Oba tima osvojila su po 85 bodova, Herkalses je postigao 103, a Zvole 99 golova na 38 utakmica. Almere je put do najkvalitetnije holandske lige pronašao kroz plej-of, ali sa ponajmanjim budžetom u Holandiji od 11.000.000 evra, jo-jo efektom mogao bi nazad u Erste diviziju. Mada nadu uliva činjenica da je Ekscelzior sa najmanjim budžetom u zemlji lala i vetrenjača (9.500.000 evra) uspeo da preživi.

Kako u Holandiji prvih osam timova na tabeli na kraju sezone ide u Evropu, kvalifikacijama za Ligu Konferencije za takmičarsku 2024/25 mogli bi da se nadaju ekipe poput Herenvena, Vitesea i Sparte, mada je tim iz Roterdama ostao bez trenera Morisa Stajna koji kreće u avanturu sa Ajaksom.

RKC je prošle sezone bio prvi ispod crte za Evropu (nedostajalo mu pet bodova), a ove sezone pomenuti klub će pokušati da oživi karijeru Filipa Stevanovića jedinog Srbina u Erediviziji. Pojačao se tim iz Valvajka i iskusnim štoperom Džefrijem Brumom (31) i možda bi upravo čovek sa 25 utakmica za reprezentaciju Holandije mogao da zategne jednu od najlošijih odbrana lige iz prošle sezone.

EREDIVIZIJA - 1. KOLO

Petak

Volendam - Vitese 1:2 (1:0)

/Muren 10 - Tilemans 60, Van Ginkel 86/

Subota

16.30: (1,37) PSV (5,10) Utreht (7,75)

18.45: (1,80) Herenven (3,70) RKC (4,40)

20.00: (1,20) Ajaks (7,25) Herakles (12,0)

21.00: (2,55) Zvole (3,35) Sparta (2,75)

Nedelja

12.15: (1,58) NEC (4,10) Ekscelzior (5,70)

14.30: (1,18) Fajenord (7,75) Fortuna Sitard (13,0)

14.30: (1,35) AZ Alkmar (5,00) Go Ahed (9,00)

16.45: (5,20) Almere (4,00) Tvente (1,65)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaDušan TadićAjaksPSV AjndhovenFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara