(©Reuters)
(©Reuters)

Najofanzivniji trener na svetu

Vreme čitanja: 8min | sub. 11.03.23. | 08:03

Arne Slot, sledeća „velika stvar“ iz Holandije

Za sada je još u senci starijeg i uspešnijeg kolege Erika ten Haga, koji je od Ajaksa napravio čudo prethodnih godina, a sada pokušava da rekonstruiše Mančester junajted i vrati ga na staze stare slave. Ali, Arne Slot je naredna „velika stvar“ iz Holandije, trener o kojem će se tek pričati, iako već sada ima fantastične rezultate i ozbiljna ostvarenja i na domaćoj i na međunarodnoj sceni.

Arne Slot je u trenerskoj karijeri koja ne traje tako dugo vodio samo dva kluba: sa AZ Alkmarom je umalo osvojio titulu u sezoni koja je prekinuta zbog korone, kada je bio bodovno poravnat sa Ajaksom na vrhu, a onda je sa Fajenordom došao do finala Lige konferencije. I sada je na prvom mestu šampionata Holandije. No, to je tek finale priče o treneru za kojeg mediji u zemlji kažu da je „Najofanzivniji trener na svetu“.

Izabrane vesti

Na papiru, tim može da igra i sa golmanom i deset špiceva, nije da svojevremeno Slobodan Santrač kao selektor Jugoslavije nije nešto slično probao protiv Malte. Ali, u realnosti, sa timom normalne konstrukcije i balansa između linija, kako kažu stručnjaci, ne može da se igra ofanzivnije nego što to čini Fajenord sada ili prethodno AZ Alkmar.

U četvrtak veče crveno-beli iz Roterdama su bili gosti Šahtjora u prvom meču osmine finala Lige Evrope. Znamo kako igra ukrajinski Rudar dve decenije unazad: brzo, sa kratkim pasovima, sa posedom, napadajući sa svih strana kao roj osica. Meč je završen rezutatom 1:1, a odnos šuteva na gol je bio 21:5. Za Fajenord. Tako nešto se Šahtjoru nije desilo ni u Ligi šampiona kada ga je sa 4:0 pregazio Lajpcig (7:1 šutevi) ili kada je izgubio 2:1 od moćnijeg Real Madrida (13:3 šutevi).

(©Reuters)(©Reuters)

Prosto, Fajenord se tako nametnuo usred Poljske, gde Ukrajinci silom prilika igraju kao domaćini, da je izbombardovao gol Šahtjora, ali nije uspeo da postigne više od jednog gola.

Još neverovatniji primer je utakmica Kupa Holandije između Fajenorda i NEC Najmehena. Rezultat na kraju je bio 2:2, tim Arnea Slota je prošao dalje na penale, a tokom 90 minuta igre je uputio tačno 50 udaraca na gol rivala! U proseku, šut na svaka dva minuta. Hajde još malo: veliki derbi odigran 5. februara, Fajenord je dočekao PSV Ajndhoven. Na kraju 2:2, gosti su vodili 2:0, sastav iz Roterdama je uspeo da se izvuče na kraju. Odnos šuteva na gol – 35:7!

Za razliku od trenera tradicionalne holandske škole, Slot ne voli da igra na spori posed, na seriju kratkih pasova i lagano osvajanje prostora. Ako Jirgen Klop za sebe kaže da njegovi timovi igraju „hevi metal fudbal“, onda ćelavi stručnjak iz Roterdama forsira – spid metal. Gotovo isključivo u formaciji 4-2-3-1. Lopta leti po terenu, bekovi postaju krila, idu do protivničkog gola sa oba boka, golman ulazi između štopera da igra trećeg centarhalfa... A, brojke sve to pokazuju kao na dlanu.

Nedelja, 20.00: (1,15) Fajenord (8,50) Volendam (15,0)

Možda će neko reći da statistika nije sve u fudbalu i da ne govori uvek dovoljno. I to nije netačno. Ali, u ovom slučaju jasno crta Slotovu fudbalsku filozofiju, da se uvek ide napred i po svaku cenu. Odbrana nije zapostavljena, samo što se igra na gol više. I za sada to donosi sjajne rezultate Fajenordu.

A, počelo je u Alkmaru. Arne Slot, nekada prosečni fudbaler sredine terena, koji je celu karijeru proveo po klubovima sredine tabele prvenstva Holandije (Sparta, Zvole, NAC Breda) kada je okačio kopačke o klin zaposlio se kao trener mlađih kategorija Zvolea 2013. godine. Nešto je očigledno tu dobro radio, jer je godinu kasnije postao pomoćni trener u Kamburu.

Šta je to radio sa decom od 12-13 godina u Zvoleu pa je zapao za oko drugima u samo godinu dana? To što je terao te klince da igraju kao – Barselona. Dečaci koji su primali po devet komada od Ajaksa i sedam od AZ Alkmara nakon pola godine taktičkog usavršavanja pod motivisanim Slotom postali su vicešampioni Holandije. Pravilo, ne i zakon, u mlađim kategorijama u toj zemlji je da svi igrači ulaze u igru na utakmici. Svaki rezervista dobije po nekoliko minuta. Ali, kod Arnea se i to promenilo. U jednoj od ključnih utakmica četvoricu dečaka nije pustio na teren. Sve za pobedu!

„Sećam se toga kao da je bilo juče. Ti dečaci su plakali u autobusu kada smo išli kući“, prisećao se Maks Liflang, koji je bio kapiten te generacije.

I drugim trenerima je mladi stručnjak tada zapao za oko.

Bio je taktički daleko napredniji od svih koji su radili sa decom tog uzrasta“, kaže Aleksander Paland.

Posle tri godine u Kamburu Slot postaje asistent trenera Džona van den Broma u AZ Alkmaru. Dve sezone kasnije Van den Brom odlazi u Utreht, a čelnici kluba odlučuju da tim u ruke daju Slotu. I tu cela priča počinje...

AZ Alkmar je klub koji je uvek pri vrhu tabele holandskog prvenstva, gotovo redovno igra Evropu, ali je po trofejima daleko od vodeće trojke Ajaks, PSV, Fajenord. Klub iz Alkmara ima u trofejnoj sali dve titule prvaka i četiri Kupa. Dakle, pehar u rukama je za njih retki izuzetak pre nego pravilo.

(©Starsport)(©Starsport)

Arne Slot je od AZ-a napravio mašinu. Dovoljno je reći da je osvojio prosečno 2,11 bodova po utakmici što je najveći učinak koji je neki trener crveno-belih ostvario u istoriji kluba! Sezona 2019/20 je imala, u neku ruku, tragičan kraj za njegov tim: posle 25 kola prvenstvo je prekinuto zbog izbijanja pandemije korona virusa. U tom momentu Ajaks i AZ su imali isti broj bodova – po 56. S tim što je sastav iz Amsterdama imao bolju gol-razliku. Ali u međusobnim duelu je tim iz Alkmara bio bolji, jer je tukao Kopljanike i kod kuće (1:0) i na strani (2:0). Solomonsko rešenje čelnika Fudbalskog saveza Holandije je bilo da se prvenstvo neće nastavljati, da šampion neće biti proglašen, ali da će Ajaks ići u Ligu šampiona, kao vodeći na tabeli u tom trenutku.

Bila je to ujedno sezona kada su Partizan i srpska fudbalska javnost upoznali Arnea Slota. Holandski stručnjak bez frizure je u Ligi Evrope dva puta igrao protiv Sava Miloševića i crno-belih, bili su to kultni mečevi, samo za one sa jakim živcima. U Beogradu je Partizan vodio 2:1, imao igrača više celo poluvreme, pa je AZ uspeo da izjednači i odbrani se do kraja. U Holandiji je bilo još drastičnije: Imali su crno-beli 2:0, pa pred kraj igrača više i završilo se 2:2. I te dve utakmice pokazale su znak raspoznavanja holandskih crveno-belih i njihovog trenera: lopta ide samo napred i nema predaje nikada, ni pod kojim uslovima.

AZ je rastao iz meča u meč, kalio se na evropskoj sceni i u trci za titulu sa Ajaksom. Ali, naredna sezona donela je – rastanak. Alkmar nije dobio počeo sezonu, imao je četiri pobede i šest remija posle deset kola, kada je uprava kluba objavila da je Arne Slot dobio otkaz. Loši rezultati? Ne, glave su mu došli pregovori sa Fajenordom. Tada je Dik Advokat objavio da će na kraju sezone otići sa klupe kluba iz Roterdama i dok se javnost zabavljala licitacijama ko će biti naredni trener, Slot je sve dogovorio sa upravom Fajenorda. To je došlo do rukovodstva Alkmara, koji je takav potez ocenio kao izdaju i rastanak je bio momentalan:

„Želimo sve najbolje Arneu Slotu i zahvaljujemo mu se na sve što je uradio za klub u prethodnom periodu, ali nama je potreban trener koji je sto odsto posvećen i veran samo AZ-u“, stajalo je u saopštenju kluba.

Narednih šest meseci mladi trener je proveo u pripremama za preuzimanje Fajenorda i na leto je stupio na dužnost. Sezonu pre nego što ga je Slot uzeo, Fajenord je završio kao peti na tabeli, sa 29 bodova manje od šampiona Ajaksa. Gledao je u leđa i PSV Ajndhovenu i AZ Alkmaru i Viteseu.

Naredna sezona donela je ogroman pomak u igri Fajenorda. Igralo se maksimalno ofanzivno, što je na svojoj koži osetio ponovo i – Partizan. Još jednom su se sreli na evropskoj sceni Arne Slot i crno-beli, samo što je ovog puta bilo drastično drugačije. Njegov tim je usred Beograda deklasirao srpski tim sa 5:2, potvrdivši taj trijumf i kod kuće sa 3:1. Ekipa iz Roterdama je u velikoj formi došla do finala Lige konferencije, ukazala joj se šansa za prvi međunarodni trofej, ali je Roma bila jača. U domaćem prvenstvu tim je završio na trećem mestu.

(©Reuters)(©Reuters)

Leto je donelo mnogo bure u Roterdamu. Gotovo sve što vredi Fajenord je prodao: Luis Sinistera je za 25.000.000 evra otišao u Lids, Markos Senesi za 15.000.000 u Bornmut, a za istu sumu i Tajrel Malasija u Mančester junajted. Benfika je kupila Fredrika Aursnesa za 13.000.000, a pozajmice su istekle Gusu Tilu, Risu Nelsonu i Sirilu Desersu, koji su bili nezamenjivi u prvom timu. Dakle, bez sedmorice igrača iz prve postave Slot je krenuo u novu sezonu. Na sva pojačanja potrošeno je manje od pola zarađene sume: stigli su Kventin Timber iz Utrehta (7,4 miliona), David Hancko iz Sparte Prag (6.000.000), Igor Pajšao iz Kuritibe (5.000.000), Žavairo Dilrosun iz Herte (4.000.000), Santijago Himenez iz Kruz Azula (4.000.000), kao slobodni igrači došli su Danilo iz Ajaksa, Mohamed Tabuni iz AZ Alkmara...

Sve kada se sabere, silom prilika je napravljena ozbiljna rekonstrukcija tima. Klub je mnogo zaradio, ali je bilo pitanje kako će to uticati na rezultate na terenu. Koliko će biti potrebno vremena kompletno novom sastavu da se uigra, da se „skopča“ sa trenerom. Da li će uopšte sve to profunkcionisati. Ispostavilo se da je Fajenord – eksplodirao. Igra bolje nego ikad.

Na današnji dan crveno-beli iz Roterdama su lideri prvenstva Holandije. Smeši im se i četvrtfinale Lige Evrope. Ali čeka ih narednog vikenda utakmica koja bi mogla da reši sva pitanja oko prvaka, jer idu u goste Ajaksu.

Moglo je da se desi da Arne Slot ne dočeka taj meč, jer je tokom decembra i januara imao na stolu ponudu Lidsa, kada je bilo izvesno da je Džesi Marš završio misiju na Eland roudu. Svi su očekivali da će Holanđanin prihvatiti ponudu koja se ne odbija, da karijeru nastavi u Premijer ligi, ali on se zahvalio i rešio da ostane u Roterdamu.

Tačno je da ostajem u Fajenordu, to mogu da potvrdim. To je potpuno jasno i navijači ne moraju da brinu oko toga. Za mene je kompliment što se klub kao što je Lids interesovao za mene, ali stvarano nešto veliko sa Fajenordom. U sjajnoj smo poziciji na svim frontovima“, objasnio je Slot.

Možda je prosto do toga što Lids ne može ono što može Fajenord – da se bori za trofeje. A, najofanzivniji trener na svetu ne može baš od svake „bake“ da napravi devojku.

Od crveno-belih iz Roterdama je napravio surovu, ali fudbalski fantastično zabavnu mašinu. Sad, da li će to biti dovoljno da Fajenord dođe do titule, pitaće se nešto i Dušan Tadić...

EREDIVIZIJA - 25. KOLO

Subota

16.30: (1,85) Emen (3,60) Ekscelzior (4,30)

18.45: (3,60) Fortuna Sitard (3,45) Tvente (2,05)

20.00: (1,35) AZ Alkmar (5,00) Groningen (9,00)

21.00: (2,45) Sparta (3,25) Vitese (2,95)

Nedelja

12.15: (2,45) NEC (3,35) Utreht (2,90)

14.30: (7,00) Herenven (4,50) Ajaks (1,45)

14.30: (1,15) PSV (7,75) Kambur (19,0)

20.00: (1,15) Fajenord (8,50) Volendam (15,0)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Go Ahed Igls - RKC



tagovi

Arne SlotFajenordHolandija 1Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara