©Reuters
©Reuters

Jubilej Don Karla u Realovoj osvetničkoj misiji za 'ono što ne sme da se desi ove godine'

Vreme čitanja: 6min | uto. 09.04.24. | 11:13

Karlo Ančeloti u 200. utakmici u Ligi šampiona želi da se revanšira Mančester Sitiju za poniženje iz prošlosezonskog polufinala na Etihadu (4:0)

"Ovo je protivnik sa kojim, da budem iskren, nismo želeli da se suočimo", iskren je u razgovoru za Gardijan bio Rodrigo u najavi utakmice. Ali moraće da mu se suprotstave. Kralj Starog kontinenta udariće na aktuelnog branioca titule. I to već u četvrtfinalu. Rivalstvo koje polako, ali sigurno preti da preraste u moderan evropski klasik. Treći uzastopni put u isto toliko godina, a četvrti u poslednjih pet sezona Real Madrid i Mančester Siti sastaće se ovog utorka u nokaut fazi Lige šampiona (Santijago Bernabeu, 21.00).

Kao da je jedan Hari Poter, a drugi lord Voldemort, koji žive u skladu sa proročanstvom da 'jedan moram umreti od ruke drugog, jer nijedan ne može da živi dok drugi preživljava'. A, onaj ko preživi sasvim izvesno (p)ostaće favorit za podizanje trofeja. Tome nas je naučila i bliža istorija, koja podseća da onaj ko iz ovog dvomeča izađe kao pobednik, na kraju završi na krovu Evrope. Tako beše 2016. godine, tako beše i u prethodne dve sezone, koje su donele epske dvomeče što će u biblioteci UEFA stajati kao obavezna lektira u budućnosti.

Izabrane vesti

Pretprošla zbog onog preokreta što je stao 'u treptaj oka', kojim je Rodrigo u samo minut i po razmaka naglavačke okrenuo Mančester Siti u revanšu, prošla jer je donela poniženje kakvo madridski tim nije doživeo u Ligi šampiona otkako se ona igra pod tim imenom. Tim Pepa Gvardiole bio je na osvetničkoj misiji tog 17. maja. Misiji Realovog uništenja. I izveo ju toliko savršeno da će taj revanš polufinala ostati kao primer trenerima u nastajanju kao primer savršene izvedbe jednog tima. Posle madridskih 1:1 u kojem se tim Karla Ančelotija ravnopravno nosio sa Sitijem, Kraljevski klub je na Etihadu osam dana kasnije zaličio na tim iz donjeg dela premijerligaške tabele. Tako je i prošao.

Kvota da će Haland dati gol večeras je 2,40

"Kada Real Madrid izgubi, oni misle da je to zbog toga što su bili loši. Ali morali bi da pomisle da je drugi tim bio bolji. U toj utakmici mi smo bili bolji, i to ne zato što je Real Madrid bio loš", prisetio se na Pep Gvardiola na jučerašnjoj konferenciji verovatno najbolje partije koju je Etihad video od svog tima.

U uvodnih četvrt časa igre Ančelotijev tim beležio je u proseku manje od jednog pasa u minutu, prvo poluvreme završio je bez udarca u okvir Edersonovog gola, a utakmicu okončao sa četiri lopte u mreži. Ono što je uspeo da uradi na istom mestu godinu dana ranije, da utakmicu u kojoj je isto tako bio u podređenom položaju pretvori u haotičnu i u Madrid se vrati sa samo golom zaostatka (4:3), Siti mu ovog puta nije dozvolio.

"Ovo ne sme da se dogodi sledeće godine", izjavio je razočarani Vinisijus Žunior napuštajući Mančester pognute glave.

Ali dogodilo se. Ubrzo nakon toga i Barselonino krunisanje u LaLigi, ali uprkos kritikama madridske javnost - možda i u nedostatku boljih rešenja na tržištu - Florentino Perez zadržao je Karla Ančelotija na Santijago Bernabeuu, na kojem će 328 dana nakon jednog od najtežih poraza u karijeri baš protiv Mančester Sitija predvoditi svoj tim u jubilarnoj 200. utakmici u Ligi šampiona.

Don Karlo je ostao - i iskupio se trofejem u Kupu Kralja na koji je klub čekao od 2014. godine - ali je Real je u međuvremenu pretrpeo određene promene. Ne drastične, jer ne bi to bilo u njegovom maniru, mada je tim letos napustio Karim Benzema za kojeg Florentino Peres nije uspeo da pronađe dostojnu zamenu, profil igrača kakav je francuski napadač, koji bi u mečevima ovakvog tipa mogao da bude od presudnog značaja.

Opet, golovi nisu bili problem, Blankosi su najefikasniji tim Primere sa 66 golova, Džud Belingem već ih ima 20 u svim takmičenjima, Vinisijus Žunior je sa šest pogodaka u poslednje četiri utakmice u pravom trenutku podigao formu, Braim Dijas donosi potrebnu iskru sa klupe odakle vreba i džoker Hoselu - trese mreže na svaka 124 minuta u proseku - a baš uoči utakmice sa Sitijem i Rodrigo je prekinuo jednoipomesečni post pre devet dana protiv Bilbao.

Real u međuvremenu nije imao nije obaveze, te je imao priliku da se i fizički i psihički pripremi za prvi meč četvrtfinala Lige šampiona. Siti s druge strane taj luksuz nije imao, istog dana kad i madridski tim protiv Bilbaa sastao se sa Arsenalom, a onda odigrao još dve prvenstvene utakmice, protiv Aston Vile i Kristal Palasa, pa je upravo nedostatak empatije čelnih ljudi Premijer lige prema njegov klubovima predstavnicima u Evropi bio jedna od tema prethodnih dana...

"Posle današnjeg meča, igraćemo u sredu sa Aston Vilom u 20.15, pa u subotu sa Kristal Palasom u 12.30. U utorak ćemo putovati za Madrid. A, Real za to vreme će imati devet dana da se pripremi za naš duel. Devet! Oni igraju sad za vikend i neće imati nijednu utakmicu do susreta sa nama. Ukazao sam nadležnima na to, tražio da nam odobre još jedan dan odmora između mečeva, jer je razlika ogromna. Ali, nije bilo šansi", jadikovao je Pep pred derbi sa Arsenalom.

Kvota da će Belingem dati gol večeras je 3,25

Međutim, aktuelni prvak Engleske i Evrope nijednog trenutka nije odavao utisak kao da mu je odmor potreban. Sudeći na osnovu primera iz prethodnih sezona, deluje kao da je ovo Sitijevo doba godine. U aprilu, kada je pritisak na vrhuncu, i Siti je na vrhuncu. Ovog aprila već je na osam postignutih golova u dve utakmice. Bez Erlinga Halanda i Kevina de Brujnea rutinirao je Aston Vilu (4:1), bez Fila Fodena, fudbalera koji proživljava najbolje trenutke u karijeri, pregazio i Kristal Palas (4:2).

Svi oni sasvim je izvesno od prvog minuta će izaći na noge Realu. Ali biće i izostanaka, i te kako osetnih. Branilac trofeja će u prvom meču biti lišen Kajla Vokera - čoveka koji prethodnih godina bio jedan od retkih koji je brzinom uspeo da parira Vinisijusu Žunioru - i Nejtana Akea, prvih opcija na bočnim pozicijama.

"To je što je. Madrid je već dugo bez Kurtoe, Militaa i Alabe. Kajl se nažalost povredio na prijateljskoj utakmici (Engleska - Brazil, prim.aut). Voleli bismo da ga imamo na raspolaganju, ali šta mogu da kažem? Povrede su deo duge sezone, ali nažalost, u odlučujućem delu sezone mi imamo nekoliko povreda na istom delu terena i moraćemo da pronađemo rešenje", izjavio je Gvardiola.

"Ne možemo da dođemo ovde i da samo kontrolišemo utakmicu, moramo da pokušamo da im naštetimo, da ih kaznimo, da im damo do znanja da smo tu da postižemo golove. Govorimo o Realu i njegovoj sposobnosti da kontroliše mnoge aspekte igre. Moramo da nametnemo svoju igru. Već smo jednom to uradili (prošle sezone, prim.aut) i ako smo to uradili jednom, možemo da uradimo ponovo", jasan je bio španski stručnjak.

Pa, da vidimo da li će mu Real dozvoliti. Vinisijus još onda reče da neće...

REAL MADRID - MANČESTER SITI, 21.00

Madrid

Stadion: Santijago Bernabeu

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

REAL MADRID (4-3-1-2): Lunin - Karvahal, Ridiger, Čuameni, Mendi - Valverde, Kamavinga, Kros - Belingem - Rodrigo, Vinisijus

MAN. SITI (4-1-4-1): Ederson - Luis, Stons, Dijas, Akandži - Rodri - Foden, De Brujne, Silva, Griliš - Haland

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE, PRVI MEČEVI

Utorak

21.00: (1,80) Arsenal (3,80) Bajern (4,90)

21.00: (2,75) Real Madrid (3,40) Man. Siti (2,70)

Sreda

21.00: (1,85) Atl. Madrid (3,60) Dortmund (4,80)

21.00: (2,05) PSŽ (3,60) Barselona (3,80)

***kvote su podložne promene


tagovi

Mančester SitiReal MadridLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara