(©fknapredak)
(©fknapredak)

Kada se veruje timu, nagrada je 7/9

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.02.24. | 08:58

Kruševljani sa pojačanim sastavom i istim stručnim štabom skoro idealno krenuli u nastavak Mozzart Bet Superlige

Nikada mirniji prelazni rok pod Bagdalom, bez ijednog odlaska prvotimca iz rostera Napretka, a dolazak dvojice proverenih igrača trebalo je u Kruševac da donese stabilnost. Sportski direktor Čarapana Mladen Dodić je uoči nastavka sezone kao jednog od glavnih aduta apostrofirao ostanak gotovo kompletnog tima. Ispostaviće se, tri kola kasnije, sa punim pravom, jer Napredak je u februaru upisao dve pobede i remi.

Vratimo se nešto ranije, u novembar, jer tamo je začetak kvalitetnije igre Čarapana ove sezone. Do dolaska Vladimira Gaćinovića pod Bagdalu upisao je Napredak tek dve pobede u deset rundi elite, uz njegove savete došao do pobede u Ivanjici (2:1), no nakon nje, a na premijeri Gaćinovića na klupi kruševačkog tima, doživeo fijasko protiv IMT-a na svom terenu (0:4). I moglo je tada samo da se veruje. Novi šef struke u igrače, fudbaleri u njega. A u sve njih uprava kluba čije strpljenje ipak nije bilo na vagi.

Izabrane vesti

Napredak je već nekoliko dana kasnije slavio u Surdulici (2:1), vezavši tu pobedu sa trijumfom kod kuće protiv Čukaričkog (1:0). Nisu Kruševljani izgubili motiv ni posle tri neuspeha zaredom, u zadnje dve runde jeseni, iz duela u Lučanima i u Bačkoj Topoli dodali još četiri boda na račun. Onda je na red došlo svođenje računa: pauza u prvenstvu.

Kao nikada ranije Napredak je bio rešen da neizmenjenom sastavu kupi dodatne nedelje za unapređenje igre kroz nove pripreme, prve sa Vladimirom Gaćinovićem, čiji ostanak u Lazarevom gradu takođe nije bio dovođen u pitanje. Posle ko zna koliko prelaznih rokova niko od predvodnika na terenu nije napustio Kruševac, štaviše, Čarapani su u januaru ostali tek bez nekolicine igrača koji jesenas skoro da nisu dobili minute na stadionu Mladost. Napredak je, uz sve to, zažmurio na prodaju Nemanje Đekovića, mladog reprezentativca naše zemlje, rešen da do kraja veruje potpuno istim snagama. Čak i u izboru novajlija klub je tražio sigurnost. Pod Bagdalu su stigli Andrija Majdevac i Saša Marjanović, obojica bivši fudbaleri Napretka, provereni kroz minuli rad u Mozzart Bet Superlige.

Kao i očekivano, premijera proleća u Kruševcu nije mogla da da odgovore na sva pitanja. Napredak je protiv Spartaka izgledao solidno u prvom delu igre, dok se u drugom činilo i da sam želi da zadrži vrapca u ruci, te je upisan bod protiv Subotičana mogao da bude korektan rezultat (1:1). Mnoge razrešilice usledile su u dve naredne runde.

Nije Napredak na Krovu odigrao nezapamćenu rolu, ali je, čini se, na iskustvo i znanje postavke linija upisao vredna tri boda. Praktično je tim iz Kruševca pojačavao ritam kad god bi bilo potrebno i pored većeg poseda lopte za Voždovac, bio mnogo bliži pobedi (2:1). Ali, prava renesansa u igri čekala je novo kolo i novi meč pod Bagdalom.

Malo ko je mogao da pretpostavi da će Napredak uspeti da kvalitetom toliko nadmaši jednog od pretendenata za evropsku vizu ove sezone. Plesao je Napredak na terenu u prvih 45 minuta protiv Novog Pazara, postigao tri gola i već kaparisao pobedu, da bi u nastavku igre na mudar način čuvao zasluženu prednost iz prvog dela (3:1). Bez sumnje bila je to najbolja partija za Čarapane do sada, naznaka da možda od Napretka možemo tek očekivati prava izdanja, a slede za njega ozbiljni testovi protiv Čukaričkog, TSC-a i Partizana.

Ni pehovi Kruševljane nisu uspeli da poremete u putu do ritma, a već je jasno da su ostali bez Damira Sadikovića i Nemanje Đekovića na duži period. Izlazak na teren Jovana Marinkovića sa polomljenim prstom i prema njegovoj želji najbolja je potvrda reči Vladimira Gaćinovića sa kraja meča protiv Pazara da "nikada nije trenirao ekipu sa većim karakterom". Kada takvoj ekipi poklonite vreme za uigravanje, ničeg nema neočekivanog u pet vezanih mečeva bez poraza i tri pobede u njima.

Kruševačka publika je, izgleda, na vreme osetila kada će pod Bagdalu stići gotova perfektna predstava njihovog ljubimca i više nego ikad ove sezone popunila tribine stadiona protiv Novog Pazara. Kao primarni cilj na dolasku u klub Gaćinović je postavio povratak publike pod Bagdalu. Posle više meseci u Kruševcu se sa tribina orilo Napredak, Napredak.

Bio bi to, nakon sve bolje atmosfere na Čika Dači, još jedan sjajan detalj i za srpski fudbal u celini. I možda tas na vagi koji će Napredak pogurati ka zoni plej-ofa, kojoj je sve bliže, a o čemu nije mogao ni da sanja na startu šampionata.


tagovi

Napredak KruševacVladimir GaćinovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara