Fudbaleri Briža (©Reuters)
Fudbaleri Briža (©Reuters)

Klub Briž pred promocijom, moguće slavlje na terenu ljutog rivala

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.05.21. | 10:27

Branilac krune ima pet bodova više od Genka, dva kola pre kraja Župiler lige. Prva meč lopta danas protiv Anderlehta. Gostima dovoljan bod za odbranu trona u Belgiji. Promo kvota na pobedu plavo-crnih u Briselu - 2,25. Nigerijac iz Genka Pol Onuaču trese mreže kao od šale

Da li danas dobijamo novog šampiona Belgije? Briž je tokom većeg dela sezone bio ubedljiv, imao i dvocifrenu prednost u odnosu na konkurente, ali je lošim igrama u finišu prvog dela sezone i na startu plej-ofa doveo u pitanje odbranu krune. Genk je pretio šampionu. Pobedom u prošlom kolu na svom terenu protiv Antverpena sa 2:1, plavo-crni su opet na pet bodova više od Genka, dva kola pre kraja.

Računica je jasna. Brižu treba bod u narednih 180 minuta šampionata Belgije za matemetičku krunu. Šampin večeras (21.00) može da reši pitanje titule na terenu najvećeg rivala Anderlehta u Briselu. Briž bi mogao do krune i ako Genk u prvom meču petog kola plej-ofa za šampiona u Župiler ligi, danas (18.30) na svom terenu ne pobedi Antverpen. U tom slučaju, Briž bi i matematički stigao do 17. krune, a druge uzastopne, odnosno šeste u ovom milenijumu.

Izabrane vesti

21.00: (3,30) Anderleht (3,00) Klub Briž (2,25)

Propozicije u Belgiji su takve da u slučaju istog broja bodova u plej-ofu prednost ima onaj tim koji je imao više bodova u prvom delu šampionata. Briž je posle 30 kola bio najbolji tim u Belgiji.

Anderleht nije bez motiva jer se bori sa treću poziciju sa Antverpenom koja vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, dok će najslabiji tim u plej-ofu za šampiona, odnosno četvrtoplasirana ekipa, da igra treće kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu, premjerno takmičenje UEFA koje startuje ovog leta.

Velikan iz Brisela je imao odličan finiš prvog dela sezone, uspeo je da se probije u plej-of, ali u njemu nema pobedu u četiri kola (tri remija i poraz). Početkom maja u duelu Briža i Anderlehta na stadionu Jan Brejdel nije bilo pobednika – 2:2. Iskusni Holanđanin Bas Dost, zimsko pojačanje iz Ajntraha, minut pre kraja spasio je Briž poraza.

Za Anderleht, koji s klupe predvodi nekadašnji as Mančester Sitija Vensan Kompani, zbog povreda ne mogu da igraju Lisens i Van Kromburg. Kod gostiju iz Briža van stroja je Marokanac Dirar. Kada igra dva belgijska velikani mreže se često tresu. Na četiri poslednje utakmice timova iz Brisela i Briža bilo je tri ili više pogodaka. Anderleht je pobedio Briž na svom terenu pre mesec i po u prvom delu sezone sa 2:1 i prekinuo crni niz u prestonici Belgije u duelima sa ljutim rivalom. Imao je četiri vezana poraza.

18.30: (1,95) Genk (3,45) Antvepren (3,60)

Genk je ubedljivo najbolji tim u plej-ofu. Sakupio je 10 bodova u četiri kola, ali kasno su popularni Štrumfovi upalili motore. Loš prvi deo sezone verovatno će Genk da košta borbe za titulu. Bod mu nedostaje kvalfikacije za Ligu šampiona. Antvepren je takođe u padu u plej-ofu. Bez pobede je u četiri kola završnog dela Župiler lige. Početkom meseca, Genk je dobio Antverpen u gostima sa 3:2. U fantastičnoj formi je Nigerijac Pol Onuaču, ubedljivo najefikasniji strelac šampionata Belgije sa 31 golom. Nema sumnje da će napadač Genka ovog leta da bude na slatkim mukama, kao i uprava ovog tima. Onuču je postigao golove na sve četiri utakmice u ovom plej-ofu. Na tri međusobna meča ove sezone, Genk je dva puta slavio, a Antverpen jednom, a na sve tri utakmice bilo je pet ili više golova.

BELGIJA 1, PLEJ-OF ZA ŠAMPIONA – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

18.30: (1,95) Genk (3,45) Antvepren (3,60)

21.00: (3,30) Anderleht (3,00) Klub Briž (2,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Župiler Pro ligaBelgijaBelgija 1Klub BrižAnderlehtVensan KompaniBas Dost

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara