FOTO: Brajan Saragosa (AFP)
FOTO: Brajan Saragosa (AFP)

Ko je "Ulični" fudbaler kog su Barsini igrači molili da prestane da trči?

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.10.23. | 18:29

Omaleni krilni napadač Granade nagrađen za nestvarnu partiju protiv Barselone pozivom španskog selektora Luisa De La Fuentea

"Na kraju krajava, ja sam uličan igrač. Tamo sam igrao kada sam bio mali, po komšiluku. Sada sve radim na isti način. Uvek sam voleo fudbal i igram ga zato što uživam u njemu", svakom izgovorenom rečenicom odisao je skromnošću novi superheroj španskog fudbala Brajan Saragosa obraćajući se medijima nakon nesvakidašnji odigrane utakmice protiv Blaugrane u nedelju uveče.

Zadivio je 22-godišnjak čitav fudbalski svet u susretu devetog kola Primere protiv aktuelnog šampiona. Suština impresionariosti svega 164 centimetra visokim Saragosom ne leži toliko u pukoj statističkoj činjenici da je postigao dva gola protiv elitne ekipe kakva je Barsa, već u maestralnom načinu na koji je to uradio i što je bez imalo pompe, potpuno neplanirano izbio u prvi plan medija širom Pirineja za samo 29 minuta, koliko mu je bilo dovoljno da svom timu donese vođstvo od 2:0. Prvi pogodak dao je u 17. sekundi, što je najbrže primljen gol Barse u 21. veku, a najbrži dat Granade u istoriji, bar kada se radi o domaćem prvenstvu. Ono što je učinio prilikom drugog prepričavaće se godinama. Slomio je kičmu Žilu Kundeu i Ter Štegenu, i u maniru svetskog velemajstora savladao Nemca.

Izabrane vesti

Novinari su ga upitali da kaže šta je najviše upamtio s utakmice života? Nije imao mnogo nedoumica.

"Igrači Barselone su mi čestitali na sjajnoj utakmici, ali su me prethodno usred meča molili da prestanem da trčim", ushićeno će Saragosa.

Ostala je na kraju Granada bez trijumfa, ponovo je Barsa pokazala da ima devet života i u poslednjim minutima izvukla bod za konačnih 2:2. Nije se Saragosi posrećilo da dobaci do još neslućenih visina za jednog igrača autsajdera, kada je u 87. minutu pogodio stativu Ter Štegenovog gola. Het trik mu jeste izmakao, ali naknadni poziv selektora Španije Luisa De La Fuentea nije.

U 00:34 po lokalnom vremenu uvršten je na spisak Crvene Furije za mečeve protiv Škotske i Norveške u kvalifikacijama za EURO 2024, umesto povređenog Jeremija Pina. Toliko je čitava Španija bila zadivljena onim što je uradio sinoć na travi Los Karmenesa da jednostavno ni De La Fuente nije mogao da ostane imun i ne pozove mladića za kog su pre ove sezone čuli isključivo pasionirani poznavaoci Segunde. Na ovaj način postao je prvi igrač Granade u španskoj reprezentaciji još od 1974. godine, a tek četvrti u istoriji.

Sve do septembra prošle godine momak rođen u Malagi nije igrao ni u jednom rangu iznad trećeg, da bi tek 18. novembra 2022. dočekao svoj prvi gol u karijeri u drugoj ligi. Sa ukupno pet pogodaka na 34 utakmice i statusom povremenog startera pomogao je Granadi da izbori promociju u Primeru. On je na Los Karmenes stigao još kao osamnaestogodišnjak, ali je nekoliko godina proveo po pozajmicama sve dok Pako Lopes nije zaseo na mesto trenera crveno-belih.

Od tada je Saragosina karijera krenula uzlaznom putanjom, a u tekućoj sezoni La lige mreže rivala zatresao je pet puta na devet utakmica. Još jednom treba apostrofirati činjenicu da on nikada ranije nije igrao u najvišem rangu, a ta informacija i te kako čini njegov dosadašnji učinak istinskim podvigom.

Po sopstvenom priznanju Saragosin idol bio je niko drugi do Lionel Mesi, što je nekako i logično uzimajući u obzir da nije teško naći korelaciju između njih dvojice prevashodno u konstituciji. Nije prošao građom krhki fudbaler kroz pravi omladinski sistem niti jednog od klubova, već je u tinejdžerskom periodu igrao za lokalne timove iz svog kraja, u nečemu što bi se moglo kolokvijalno nazvati "seoskim ligama" . Nastupao je za ekipe kao što su izvesni Tiro Pićon i Konehito La Luz. U tom periodu odbijali su da ga uvrste u svoje akademije Sevilja, Betis i Valjadolid, ne videći ga kao bilo kakav potencijal za budućnost.

Sada još nije u potpunosti svestan kakva je zvezda postao, ali je video neke znakove povećane popularnosti.

"Samo sam stigao nakon utakmice da uzmem mobilni telefon, otvorim Instagram i vidim da imam oko pet hiljada novih pratilaca. To je nestvarno!", ne skriva razdraganost "Metak", kako ga je španska štampa nazvala u izveštajima s utakmice protiv Barselone.

Bar po prvim rečima deluje da mu sticanje slave preko noći neće pomutiti razum.

"Sa obe noge sam na zemlji i sto odsto posvećen Granadi. Videćemo šta će mi budućnost doneti, ne opterećujem se njom".

Neverovatan je s loptom Saragosa, a to potvrđuju i podaci da je igrač s najvećim brojem pokušaja driblinga u ligama petica, daleko ispred drugoplasiranog Liroja Sanea. Malo ko sumnja u to da će De La Fuente dati priliku do juče prilično anonimnom mladiću već u četvrtak, kada Španija dočekuje Škotsku na stadionu La Kartuha u Sevilji, gde će pokušati da se revanšira Suknjicama za martovski poraz u Glazgovu (2:0).

Ako i tu priliku iskoristi jasno je da će dovesti pristalice Furije u ozbiljnu ekstazu, a svoju karijeru lansirati u potpuno novu dimenziju. Život mu je nesumnjivo već sada značajno drugačiji.





tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijePrimeraGranadaBrajan Saragosa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara