Bredli Barkola u duelu sa igračima Lansa (Foto: Reuters)
Bredli Barkola u duelu sa igračima Lansa (Foto: Reuters)

Lansovo stradanje u tri čina: Ume Donaruma da bude i spasilac, Barkola zaplesao i odveo PSŽ na plus osam

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 22:46

Viceprvak Francuske propustio priliku da iz penala u ranoj fazi odvede meč u drugi smer

Prošle godine bili su jedan drugome najveći rivali u borbi za titulu, ove je pak Lans samo usputna stanica Pari Sen Žermenu na putu ka tronu, koji će gotovo izvesno odbraniti. Utisak da će tako biti Parižani su samo pojačali na severu Francuske protiv pomenutog rivala u utakmici koja je na papiru trebalo da predstavlja derbi runde, ali taj epitet na terenu nije opravdala - 2:0 (1:0).

Da je iskoristio penal u ranoj fazi utakmice, pitanje je u kojem bi smeru Lans odveo utakmicu, ali pošto nije samo je pobedu ekipe Luisa Enrikea učinio dramatičnijom. Pobedu kojom je Pari Sen Žermen maksimalno iskoristio kikseve protivkandidata i prednost u odnosu na prvog pratioca Nicu uvećao na osam bodova.

Izabrane vesti

Malo šta je išlo po planu domaćem timu osim penala koji je dobio na startu utakmice. Trebalo je taj jedanaesterac iz petog minuta – skrivio ga Danilo Pereira zakasnelim startom nad Eljeom Vaijem - da predstavlja najavu potencijalnog iznenađenja u vidu pobede aktuelnog viceprvaka Francuske, ali je zapravo bio prvi od tri čina stradanja Franka Eza u poslednjem meču 18. kola Lige 1.

Jer udarac Pžemislava Frankovskog sa 11 metara Đanluiđi Donaruma je pročitao. Pokušao je Poljak lukavim udarcem po sredini da načne šampiona, ali je italijanski golman prozreo njegovu nameru, ostao na nogama i kolenom sačuvao mrežu, pokazavši da može za promenu da bude i spasilac pariskog tima, a ne tragičar, čiju je etiketu nekoliko puta od dolaska iz Milana morao da ponese. Spasilac, pošto je Lans u prvoj polovini prvog poluvremena uprskog znatno manjem posedu lopte bio konkretniji rival, i preko Vaija u 22. minutu ponovo mogao do vođstva. Ipak, Donaruma je pokušaj letošnjeg pojačanja iz Monpeljea takođe sprečio i omogućio Bredliju Barkoli da zablista na drugoj strani terena.

Znao je 21-godišnji da podigne pritisak navijačima nekim bitnim promašajima u prethodnom periodu (protiv Njukasla se propisno ispromašivao), ali je večeras pokazao zbog čega ga vredi istrpeti, te da bi 45.000.000 evra, koliko je klub letos uložio u njegov dolazak iz Liona, moglo i te kako da se isplati. Barkola se prvo na isteku pola sata igre pravovremeno ubacio na asistenciju Kilijana Embapea i majstorskom završnicom iskosa sa leve strane doneo gostima prednost, da bi u završnici prvog poluvremena plesom ispred protivničkog šesnaesterca toliko zaludeo čuvare da je jednog izbacio iz igre - bukvalno.

Uzeo je brzonogi Francuz loptu na sredini terena, nanizao četvoricu fudbalera Lansa, a da ga Žonatan Gradi nije nepropisno zaustavio izbio bi sam ispred Brisa Sambe. I zato je glavni arbitar defanzivcu domaćeg tima, kao poslednjem igraču u odbrani, pokazao put u svlačionicu. Zapravo, prvo ga je kaznio žutim kartonom, ali je na poziv iz VAR sobe promenio odluku i osudio domaćina da čitavo drugo poluvreme igra sa igračem manje.

Nije ga to, međutim, obeshrabrilo, jer Lans nije imao šta da izgubi u tom trenutku, te je neočekivano ofanzivno zaigrao u nastavku. Donaruma je u 55. minutu još jednom Parižanima sačuvao pobedu, koju njegovi sairači dugo nisu uspevali da potvrde, što je Lansu ostavljalo nadu da može do boda. Ipak, nju je u 89. minutu ugasio Kilijan Embape svojim 19. golom posle kontre koju je povukao Usman Dembele.

FRANCUSKA 1 – 18. KOLO

Petak

Olimpik Marselj - Strazbur 1:1 (1:0)

/Žigo 3 - Sebas 90+1/

Subota

Monako - Rems 1:3 (0:1)

/Ben Jeder 49 - Teuma 35, Kadra 55, Matusiva 90+5/

Ren - Nica 2:0 (0:0)

/Burižo 31pen, Kalimuendo 54/

Nedelja

Lil - Lorijan 3:0 (1:0)

/Dejvid 37, Kabela 90, Žegrova 90+2/

Brest - Monpelje 2:0 (0:0)

/Manjeti 48, Le Duaron 90+1/

Mec - Tuluz 0:1 (0:1)

/Sijero 12p/

Nant - Klermon 1:2 (0:1)

/Mole 47 - Nikolson 29, Alevina 89/

Avr - Olimpik Lion 3:1 (1:0)

/Loris 18, Sabi 50, Operi 62 - Lakazet 55/

Lans - Pari Sen Žermen 0:2 (0:1)

/Barkola 30, Embape 89/



tagovi

Pari Sen ŽermenLansFrancuska Liga 1Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara