Kazemiro, Edegor, Haland, Son, Sterling (foto: Reuters)
Kazemiro, Edegor, Haland, Son, Sterling (foto: Reuters)

Najplaćeniji igrači svakog premijerligaša: Haland nedodirljiv, grupa na čelu Arsenala, Son "siromah" među bogatašima

Vreme čitanja: 7min | čet. 28.09.23. | 19:04

Kazemiro najteži u Junajtedu, Salah bez konkurencije u Liverpulu, Fulam ima novog lidera nakon odlaska Mitrovića

Komercijalno najmoćnija, sa ubedljivo najskupljim TV pravima, sledstveno tome i najvećim brojem finansijski najmišićavijh klubova Evrope - nije čudo što je Premijer liga od okvirno sedam milijardi evra utrošenih na fudbalskom tržištu ovog leta, engleska elita učestovala sa sa preko 2.700.000.000 evra, što premijerligaši uplaćuju najviše novca na bankovne račune svojih fudbalera.

Ugledni britanski Atletik, je stoga napravio veliko istraživanje kako bi javnosti predstavi ko su najplaćeniji igrači svakog od 20 klubova Premijer lige nakon letnje pijace i mnogobrojnih dolazaka, odnaska i transfera među ostrvskim klubovima. Počećemo od šampiona Engleske.

Izabrane vesti

NAPOMENA: Plate su predstavljene u bruto iznosima, osima ako nije naglašeno drugačije.

MANČESTER SITI

Godinama je Kevin De Brujne bio fudbaler Sitija sa najjačom platom, sve dok prošlog leta na Etihad nije stigao Erling Haland i za nijansu prešišao Belgijanca. Norvežanin u plavom delu Mančestera zarađuje 900.000 funti, ili nešto jače od 1.000.000 evra nedeljno. Na godišnjem nivou to je oko 54.000.000 evra na bruto nivou, uz napomenu da samom igraču kada se oduzmu porezi, ostaje oko 52% pomenute sume kao čista zarada. To je u Halandovom slučaju blizu 29.000.000 evra.

ARSENAL

Tobdžije su svoju platežnu moć demonstrirale u nekoliko prethodnih prelaznih rokova pomerajući lične granice. I ovog leta nadmašili su sebe potrošnjom od preko 235.000.000 evra. Međutim, za razliku od vremena kada su Mesut Ozil, te Pjer Emerik Obamejan platom debelo odskakali od ostatka tima, gazde su rešile da naprave ravnotežu i smanje jaz među saigračima.

Zato je danas na vrhu Arsenalove liste najplaćenijih društvo kojem pripadaju Martin Edegor (nedavno potpisao novi ugovor), Bukajo Saka, Vilijam Saliba, Deklan Rajs i Gabrijel Žezus. Precizne informacije u vezi sa Edegorovim primanjima još nisu obelodanjene, ali je poznato da je Saka, nakon što je krajem maja potpisao novi ugovor skočio sa 60.000 funti, na neverovatnih 290.000 funti nedeljno. To je nešto više od 15.000.000 evra zarade u periodu od 12 meseci.

LIVERPUL

Jedan od onih klubova gde na prvu loptu možete da pogodite koji igrač je platežno neprikosnoven. Uprkos ogromnom interesovanju iz Saudijske Arabije, Mohamed Salah je ostao na Enfild i sa 350.000 funti (404.000 evra) nedeljno, Egipćanin je ostao najplaćeniji fudbaler u istoriji Liverpula. Taj status ima od leta 2022. godine kada je potpisao trogodišnji produžetak saradnje sa platom od 21.000.000 godišnje.

Mohamed Salah (Reuters)Mohamed Salah (Reuters)

ČELSI

Dvocifren broj fudbalera napustio je Stamford Bridž minulog leta, ali je odlazak Romelua Lukakua na pozajmicu u Romu bio ključan da se poredan na vrhu platnog spiska promeni. Na čelo je iskočio Rahim Sterling koji u Londonu zarađuje 300.000 funti, odnosno blizu 350.000 evra nedeljno. Dakle, bruto plata reprezentativca Engleske iznosi oko 18.000.000 evra. Praktično svi fudbaleri koji na koje je Čelsi od dolaska Toda Bolija na vlasničku funkciju, u prethodna tri prelazna roka potrošio više od milijardu evra, zarađuju daleko manje novca budući da su Plavci odnedavno podigli ručnu kočnicu kada je reč o astronomskim platama fudbalera.

MANČESTER JUNAJTED

Prošla su vremena kada je Kristijano Ronaldo kao povrtanik na Old Traford dobio platu od 520.000 evra nedeljno, odnosno 27.000.000 evra bruto za sezonu. Taj ugovor je raskinut u novembru 2022. godine, ostavivši Davida De Heu kao najplaćenijeg Crvenog Đavola. Španski golman je sa 433.000 evra nedeljno (oko 22.500.000 godišnje bruto) do kraja takmičarske 2022/23 ostao na čelu liste onih sa najdubljim džepom, ali kako su pregovori o novom ugovoru propalu i kako je letos napustio klub kao slobodan igrač, nasledio ga je Kazemiro. Atletik nije precizirao platu Brazilaca, samo ju je nagovestio informacijom da bivši vezista Real Madrida zarađuje slično kao De Hea.

TOTENHEM

Odlaskom Harija Kejna Totenhem ne samo da je zaradio 100.000.000 evra na ime obeštećenja, već je i rasteretio platni spisak. Jer logično, Hari je na njemu bio najteža figura. Ne treba mnogo naprezati mozak za zaključak ko je Kejnov naslednik. Naravno, čovek koji je uz Engleza bio ubedljivo najopasnija figura Totenhemovog napada u prethodnim sezonama - Hjong Min Son. Sa oko 230.000 evra na sedmičnom nivou, a 12.000.000 bruto na godišnje (sa uključenim bonusima), Son je najplaćeniji fudbaler Sparsa, ali ujedno i najslabije plaćeni igrač među liderima u konkurenciji velike šestorke. Međutim, od toga što je Son glavni, interesantnije je da mu je prvi pratilac Ivan Perišić sa 208.000 evra nedeljno i blizu 11.000.000 godišnje. Pa nekako ne čudi što se ovog leta nije vratio u Hajduk u čjim je mlađim kategorijama stasavao od 2000. do 2006. godine.

NJUKASL

Ima maltene tačno dve godine otkako je Njukasl dopao ruku prebogatih vlasnika iz Saudijske Arabije i počeo da troši stotine miliona evra po prelaznim rokovima. To ne znači da su njegovi fudbaleri dostigli primanja onih iz velike šestorke. Naprotiv. Trenutno su to Sandro Tonali, ni Aleksander Isak, ali Italijan i Šveđanin nisu zasenili Bruna Gimaraisa koji bi uskoro mogao da se vrati na prvo mesto. Brazilcu se sprema novi ugovor sa platom od preko 11.000.000 evra godišnje na bruto nivou.

VEST HEM, BRAJTON, ASTON VILA

Kada se sledeći put zapitamo da li je TSC napravio uspeh što je u Londonu poveo protiv Vest Hema, a zatim ipak morao da se pomiri sa porazom od 3:1, bacite pogled na novac koji Čekićari izdvajaju na plate. Dovoljan je primer lidera liste Lukasa Pakete. Brazilac na račun legne 9.000.000 evra godišnje, a štoperu Kurtu Zumi koji ga sledi 7.500.000 evra

Petar Stanić i Lukas Paketa (Reuters)Petar Stanić i Lukas Paketa (Reuters)

Brajton pod Robertom De Zerbijem igra najlepršaviji fudbal na Ostrvu, pretenduje na pozcije koje vode i u Ligu šampiona, a minulog leta je posle Čelsija, najviše zaradio od prodaje u konkurenciji svih ostalih premijerligaša (190.000.000 evra). Pritom, klub sa Ejmeksa je pokazao da može pošteno i da plati kada mu se ukaže prilika za potpis krupnije zverke. Tako je ovog leta ulovio Ansua Fatija koji je postao najplaćeniji igrač Galebova uprkos činjenici da oni plaćaju 80 odsto plate pozajmljenog igrača Barselone. Dakle, Fati zarađuje 7.700.000 i Brajton je njegovim dovođenjem napravio ogroman disbalans u odnosu na ostatak tima. Podaci iz prošle sezone kažu da je u Premijer ligisamo Brentford imao manji budžet za plate fudbalera od Brajtona.

Aston Vila ne divlja sa platama iako joj je predviđeni budžet za iste vrtoglavo skočio u prethodnim sezonama. Do ovog leta Filipe Kutinjo je gospodario platnim spiskom sa nešto jače od 8.000.000 evra godišnje, a nakon što je Brazilac otišao u katarski Al Duhail na pozajmicu, nasledio ga je Luka Dinj sa 6.000.000 evra bruto po sezoni.

EVERTON, FULAM, KRISTAL PALAS, NOTINGEM FOREST

Turobnih nekoliko sezona je iza Evertona, sezona u kojima je klub bio bliži zoni ispadanja nego sredini tabele uprkos tome što se raskalašno trošilo u prelaznim rokovima. Everton danas nema pravu zvezdu kojoj pristaje ogromna plata, a status najplaćenijeg igrača je u vlasništvu golaman Džordana Pikforda. Engelski reprezentativac zarađuje 100.000 evra nedeljno i 6.000.000 godišnje,

U Fulamu se smena na čelu liste najplaćenijih dogodila ovog leta kada je Aleksandar Mitrović potpisao za Al Hilal. Mitrogol je na Krejven Kotidžu imao najjači ugovor sa bruto platom od 6.000.000 evra po sezoni što je na neto nivou nešto više od 3.000.000. Ne čudi se srpskom golgeteru fudbalski kompas okrenuo ka Rijadu kada su Saudijci ponudili 25.000.000 evra po sezoni! Danas u Fulamu najviše zarađuje Žoao Paljina, ali nije precizirano koliko.

Kada je reč o Notingem Forestu, Kris Vud je zvanično na čelu poretka sa 5.500.000 po sezoni. Ostaje nepoznato jesu li ga pretekle novopridošlice Ibrahima Sangare (PSV), odnosno Divok Origi (Milan) koji je u italiji imao između 5.500.000 i 6.000.000 evra bruto.

VULVERHEMPTON, BRENTFORD, BORNMUT

Atletik u redovima Vulverhemtona navodi Pabla Sarabiju kao najplaćenijeg igrača imajući u vidu da je za sitno obeštećenje stigao iz Pari Sen Žermena i da je izvesno nasledio visoku platu, dok uz rame Portugalca stoji njegov zemljak Nelson Semedo, ali i Brazilac Mateus Kunja..

Brentofordu su prošle sezone za dlaku izmakle kvalifikacije za Ligu konferencije, a činjenica da je uspeo da bude osmi sa najskromnijim resursima za plate, samo daje na značaju ekipi Tomasa Franka. Najplaćeniji igrač bio je Pontus Janson sa 3.600.000 evra godišnje, a nako nšto se preselio u svoj dečački klub Malme, lideri su ostali Ajvan Toni i Ben Mi sa po 3.000.000 evra bruto.

Brojke za Bornmut su izostale, ali činjenica je da klub sa Vitalitija ove sezone raspolaže sa daleko značajnijim platnim sredstvima zahvaljujući vlasniku Bilu Foliju. Amerikanac je injekcijama novca omogućio pojačanja poput Džastina Klajverta i Tajlera Adamsa, kao i nove ugovore za Dominika Solankea, Neta i Filipa Bilinga. Pomenuti fudbaleri su na vrhu klupske lestvice.

BARNLI, ŠEFILD, LUTON

Ben Mi, Nik Poup i Džejms Tarkovski - to su ljudi na čije je plate u eri pre Vensana Kompanija Barnli trošio najviše novca. U međuvremenu je klub sa Turf Mura ispao u Čempionšip, a senatrori su napustili klub,a budžet za plate se srozao. Povratak u englesku elitu doveo je do novog rasta, a Mija, Poupa i Tarkovskog su nasledili Vaut Veghosrt, Čarli Tejlor i Džoš Braunhil.

Kada premotamo film na takmičarsku 2020/21, najplaćeniji igrač Šefilda bio je norveški vezista Sander Berge. Zarađivao je 3.000.000 evra na period od godinu dana. Danas je Berge novi igrač Barnlija, a njegov platni razred na Bramal Lejnu imaju Džoš Egan, Kameron Arčer i Vinisijus Souza.

Daleko je Ros Barkli od plate kakvu je svojevremeno imao u Čelsiju, ali je i pored toga neprikosnoven u Lutonu. Došao je u avgustu mesecu kao slobodan igrač nakon što je napustio Nicu. Debitant u Premijer ligi je sa Barklijem potpuno odskočio od sopstvene transfer politike isključivog regrutovanja fudbalera iz Čempionšipa, odnosno Lige 1, trećeg ranga engleskog fudbala.


tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedMančester SitiArsenalTotenhemLiverpulČelsi

Obaveštavaj me

Arsenal
Totenhem
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara