Slavlje posle Palmerovog gola (©Reuters)
Slavlje posle Palmerovog gola (©Reuters)

Palmer Čelsijevo suvo zlato, Broja sramota čak i za rezervnu opciju

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.01.24. | 15:34

Plavci savladali Fulam na Stamford Bridžu, još jedna odlična uloga Đorđa Petrovića na golu

Minimalnom pobedom u gradskom derbiju nad Fulamom (1:0) nastavlja se Čelsijev uspon na tabeli Premijer lige, mada je mesto u četiri najbolja tima engleskog fudbala i dalje jako daleko. Ali, Mauricio Poketino i navijači su uvideli da ovaj tim sve više pokazuje nesumnjiv potencijal koji sada treba pretvoriti u kvalitet za nešto više.

Četvrtom pobedom u poslednjih pet kola, Plavci su bar nakratko sustigli Mančester Junajted i Brajton za deobu sedme pozicije, mada je i dalje vidljivo koliko je ekipa porozna u svim linijama i da to još nije kvalitet za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Određenih pomaka u igri ima, to je sasvim jasno jer je za mesec dana osvojio više od trećine ukupnog zbira bodova od početka sezone. Možda i najveći pomak vidljiv je u u defanzivnom delu gde je prisustvo Đorđa Petrovića umesto Roberta Sančesa definitivno unelo dozu stabilnosti i Čelsi više nije ekipa koja redovno prima golove. Srpski golman je još jednom imao rolu dostojnu ne samo "jedinice" nekadašnjeg šampiona Engleske i Evrope, već se sve više nameće kao najozbiljniji kandidat da stane na gol crtu reprezentacije Srbije u narednim utakmicama...

Nekadašnji golman Čukaričkog imao je dve spektakularne reakcije, po jednu u oba poluvremena. Prvo je smirenom reakcijom posle pola časa igre zaustavio pokušaj Harija Vilsona, da bi možda i potez utakmice imao u 73. minutu kada je stao Raulu Himenezu na putu da se proslavi i donese izjednačenje! Zaključao je sve rupe i bar delimično neutralisao sve manjkavosti u igri poslednje linije Čelsija, što je zagarantovalo nova tri boda na kontu. Sve se više pokazuju tačnim najave čuvenog golmana Breda Fridela da će Đorđe Petrović postati ozbiljan golman i prvi čuvar mreže Čelsija, odnosno da će Robertu Sančesu biti pakleno teško da se vrati među stative kada Srbin bude uhvatio punu formu.

Osim Đorđa Petrovića u današnjoj pobedi istakli su se još Kol Palmer i Armando Broja. Prvi se pokazao kao čisto zlato Čelsija u buri megalomanskih kupovina Toda Bolija koji se tokom ovih godinu i po dana ponašao više kao pijani milijarder nego vlasnik jednog od najvećih evropskih klubova. Drugi je samo još jednom pokazao da je ozbiljna sramota što se uopšte vodi kao rezervna opcija u Čelsiju, klubu čiji su napad svojevremeno vodili napadači od Džimija Flojda Haselbajnka i Ejdura Gudjonsena, preko Ernana Krespa, Mateje Kežmana, Andreja Ševčenka, Alvara Morate, Fernanda Toresa, do Didijea Drogbe, Dijega Koste ili Nikolasa Anelke...

Prvo o Kolu Palmeru. Kada je letos podvučena crta na dosadašnji rad američkog biznismena na čelu kluba, zbirni utrošak na pojačanja premašio je milijardu evropskih novčanica! Novi igrači dovođeni su po principu "zagrabi lopatom, pa šta izvučeš" jer su stotine i stotine miliona evra potrošeni na igrače koji mahom imaju samo talenat ili solidan potencijal i ništa više. Jedini igrač koji se zaista izdvaja kao pogodak u eri Toda Bolija je nesumnjivo Kol Palmer.

Lakoća sa kojom engleski reprezentativac igra fudbal, prvi dodir najviše klase i pregled igre koji bi mogli da sanjaju mnogi svetski fudbaleri... To je ono što krasi igru Kola Palmera, uz činjenicu da je upitanju neko ko je prošao akademiju Mančester Sitija, odnosno da je jako školovan igrač. Sve to samo pokazuje da Čelsi ipak može da "ubode" pojačanje, samo kada se malo mućne glavom i lepo razbistri o tome ko je zaista dostojan dresa dvostrukog evropskog i šestostrukog šampiona Engleske, računajući i vreme pre Premijer lige. Svaki njegov dodir sa loptom imao je smisao, otvarao je prostor saigračima i konstantno navlačio bar dvojicu protivničkih kad god je lopta bila u njegovom posedu.

I danas je bio najbolji pojedinac u polju među fudbalerima Čelsija, zato se i počastio golom sa bele tačke u dubokoj nadoknadi. Sam je i iznudio jedanaesterac jer je na čistu inteligenciju navukao protivničkog igrača na faul posle čega je sudija Entoni Tejlor pokazao nedvosmisleno na belu tačku. Postigao je svoj deveti ligaški, odnosno ukupno deseti gol u plavom dresu, čime je već u januaru izjednačio najbolji Čelsijev golgeterski učinak za celu prošlu sezonu! Gol pogledajte OVDE.

O Armandu Broji ne treba previše trošiti reči, ali treba ipak staviti neke stvari u kontekst. Albanac koji je prošao Čelsijevu školu fudbala je i danas bio od starta na terenu samo iz dva razloga - prvi je odlazak Nikolasa Džeksona na Afrički kup nacija i potencijalno ga neće biti u protokolu mesec dana, drugi je nova povreda Kristosfera Nkunkua koja je izgleda ozbiljnije prirode s obzirom da Poketino ponovo nije mogao da računa na njegove usluge. Da jer bar jedan od njih dvojice bio u mogućnosti da igra, Armando Broja bi verovatno dešavanja posmatrao sa klupe.

Ogorčeni navijači Čelsija su na društvenim mrežama najbolje opisali Brojinu igru kada je u zoni kaznenog prostora - kao Bambi na ledu! Konstantno pokušava da igra leđima, a očigledno je da to ne ume, uvek se nalazi na pogrešnom mestu i tako ne samo što ne dolazi u povoljnu situaciju da uputi bilo kakav udarac, već neretko smeta i saigračima jer navlači odbranu na stranu... Pokušao je Palmer nekoliko puta da ga proigra, ali jednostavno nije išlo. Broja gotovo se svaki okretao leđima golu i nije gledao u pravcu mesta gde stoji Bernd Leno, nego kako da vrati loptu nazad. Neprimetan, pasivan, nedovoljno agresivan, bezidejan. Ako još traži ritam zbog dugog oporavka od povrede, može mu se dati mali kredit, ali ni taj nema dug rok.

Bilo je od letos spekulacija da li je Džekson zaista toliko bolji napadač da bi bio ispred Broje koji je, ruku na srce, dugo bio povređen. Odgovor je jasan - jeste! Ne samo bolji, nego je za njegovu rezervu ozbiljna klasa i tu nikakve diskusije nema. Zato Nkunku i Džekson treba da podele minute, a Broja dok još nije kasno potraži drugi angažman. Najviše iz razloga što se čekao njegov oporavak i zato se nije trošio novac na krštenu "devetku". To Albanac nije, niti će ikada biti. Bar ne na nivou koji je potreban Čelsiju ako želi da se vrati u fudbalsku elitu.

Čelsiju de fakto nedostaje napadač Drogbinih ili Kostinih kvaliteta. Pravi "razbijač" u šesnaestercu, neko ko može da se nosi sa stamenim premijerligaškim štoperima i neko ko donosi bar 15 golova u sezoni. Vremena se jesu promenila, ali Čelsi je i dalje tim koji zahteva takvog golgetera u svojim redovima. Da, između ostalog, malo rastereti Palmera koji već neko vreme nosi celu ekipu na svojim leđima. Uz deset pogodaka Englez ima i sedam asistencija.

Mnogo je problema i nedostatak u Čelsijevom timu, Poketino će morati da potroši još nekoliko stotina miliona evra ako želi da skocka tim za elitni fudbal. Fulam je nekako arhiviran, Rahim Sterling i Konor Galager su promašili dve izvanredne prilike da ranije zatvore utakmicu. Neko ozbiljniji od Fulama bi takve promašaje žestoko kaznio.

PREMIJER LIGA – 21. KOLO

Petak

Barnli - Luton 1:1 (1:0)

/Amduni 36 - Moris 90+2/

Subota

Čelsi - Fulam 1:0 (1:0)

/Palmer 45+4 penal/

18.30: (5,60) Njukasl (3,60) Mančester Siti (1,62)

Nedelja

15.00: (2,85) Everton (3,40) Aston Vila (2,45)

17.30: (2,30) Mančester Junajted (3,70) Totenhem (3,15)

Subota, 20. januar

13.30: Arsenal – Kristal Palas

18.30: Brentford – Notingem forest

Nedelja, 21. januar

15.00: Šefild Junajted – Vest Hem

17.30: Bornmut – Liverpul

Ponedeljak, 22. januar

20.45: Brajton – Vulverhempton

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiKol PalmerArmando BrojaFulam

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara