Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Rekordna, a najgorča u Evropi

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.05.23. | 22:53

Više simpatija je pokupio drugoplasirani tim lige koji je najlepša priča sezone

Pari Sen Žermen je postao najtrofejniji prvoligaš u Francuskoj.

Kažemo prvoligaš, jer najtrofejniji klub će i dalje ostati Olimpik Marselj čija jedina titula prvaka Evrope iz 1993. ostaje nedostižan poduhvat za PSŽ i sve ostale francuske klubove.

Izabrane vesti

Dva kola pre kraja francuskog šampiona, PSŽ je pobedom nad Okserom (2:1) suštinski odbranio tron. Ima šest bodova više i za 16 golova bolju gol-razliku od Lansa. Osvojio je 11. titulu prvaka države u klupskoj istoriji i odlepio se od Sent Etjena sa kojim je do sada bio poravnat po broju ligaških titula. Ali uprkos rekordu i apsolutnoj dominaciji francuskim fudbalom, retko gde u Evropi je ukus titule ovako gorak. Za PSŽ je ovo samo utešna nagrada…

Još jedna u nizu. Posle još jedne sezone u Evropi u kojoj nisu uspeli da se popnu na krov Evrope. Deveti put u poslednjih 11 godina su šampioni Francuske ali ono glavno je izostalo. Otkako je država Katar kupila klub i u njega uložila milijarde evra da se dokopa opsesije zvane titula prvaka Evrope, sve se svodi na utešne lokalne počasti. Nije ih uložila da bi poput jednookog džina u zemlji slepih vladala Francuskom. To su mogli i sa mnogo manje para. Tako će se i ova sezona pariških Svetaca voditi kao neuspešna uprkos tituli prvaka države.

Suštinski, za PSŽ je sezona završena još u februaru kada ih je Bajern izbacio iz Lige šampiona. A onda je već po tradiciji počeo cirkus kakav ne priliči velikim klubovima. Kao i svake godine kada ispadnu iz Lige šampiona, krenule su svađe, klanovi, prljav veš, rat sa medijima… A vikendom šetnja kroz nacionalno prvenstvo u kojoj nemaju dostojnog takmaca. Kako i da ga imaju kada su bogatiji od ostatka lige zajedno.

Kilijan Mbape je večeras sa dva gola u prvih osam minuta gostovanja u Okseru potpisao pobedu i stigao do 28 ligaških pogodaka u sezoni. Nadmašio je učinak iz prethodne sezone. U poslednja dva kola bi mogao da pojuri i lični rekord iz sezone 2018/19 kada je dao čak 33 gola. I njemu će to biti slaba uteha. PSŽ ga je učinio najplaćenijim fudbalerom Evrope da bi pravio razliku utorkom i sredom u Minhenu, Mančesteru, Madridu, a ne u Okseru, Klermonu, Brestu…

Golove pogledajte OVDE i OVDE.

Ali sezona mora da se završi pa tako i skupo plaćene zvezde već mesecima odrađuju posao u francuskoj Ligi 1. Čak i tu im se posle eliminacije od Bajerna dešavalo da im lekcije očitaju Ren, Lion pa i maleni Lorijan. Dobar deo svlačionice je odavno glavama na odmorima i u prelaznom roku koji će doneti velike promene na Parku prinčeva. Klub će za 15 dana napustiti Leo Mesi, a za njim bi mogle i još neke zvezde poput Nejmara, Veratija, Kimpembea… Ostale su im još dve utakmice da odrade posao.

A mnogo više pohvala i čestitki će na kraju sezone pobrati drugoplasirani nego prvoplasirani tim francuskog šampionata. Lans je apsolutni hit sezone!

Klub sa severa Francuske je jedini put prvak države bio pre 25 godina, većinu klupske istorije je proveo u elitnom rangu, ali poslednjih godina je više igrao kao drugoligaš nego kao prvoligaš. Imao je finansijske probleme, spasao se i pre dve godine se vratio u elitni rang francuskog fudbala. Odmah je bio prijatno iznenađenje, dva puta zaredom završio kao sedmoplasirani, lane mu je Evropa izmakla za dlaku ali je ove sve nadoknadio. Iako je letos ostao bez nekih sjajnih igrača poput Dukurea, Vua ili Klosa, opet je sve nadoknadio i stvorio još bolji tim pod komandom nekada niželigaškog trenera Frenka Esa koji ih vodi već tri i po godine.

Od početka sezone je Lans je bio u vrhu Lige 1, nikada slabije plasiran od četvrtog mesta, uvek konstantan u formi, a na kraju je dodao gas kada je bilo najpotrebnije. Danas je slavio na gostovanju Lorijanu 3:1 i vezao petu prvenstvenu pobedu. Drugo mesto je praktično kaparisano sa pet bodova više od Marselja. A to znači i direktan plasman u Ligu šampiona, umesto u kvalifikacije.

Narednog vikenda na sever Francuske dolazi otpisani Ajačio i tada se sprema velika fešta. Istovremeno će se na Parku prinčeva slaviti rekordna 11. titula prvaka države. Ali sa mnogo više kiselih, nego iskrenih osmeha…

FRANCUSKA 1 – 36. KOLO

Petak

Lion - Monako 3:1 (1:1)

/Lakazet 38, Kakre 57, Šerki 78 - Ben Jeder 2pen/

Subota

Nant – Monpelje 0:3 (0:1)

/Feri 38, Nordin 47, Sako 88/

Lil – Marselj 2:1 (0:1)

/David 49 pen, Bamba 72 – Klos 29/

Nedelja

Ajačio - Ren 0:5 (0:4)

/Santamarija 14, Guiri 31, 40, 72, Doku 37/

Brest - Klermon 2:1 (1:1)

/Onora 45, Munie 48 - Borges 43/

Nica - Tuluz 0:0

Rems - Anže 2:2 (1:0)

/Ito 10, Balogun 54 - Šabanović 46, Abdeli 60/

Troa - Strazbur 1:1 (0:1)

/Lopez 73 - Dijara 27/

Lorijan - Lans 1:3 (1:2)

/Favr 6 - Sotoka 20, Tomason 25, Fofana 87/

Okser - PSŽ 1:2 (0:2)

/Sinajoko 51 - Mbape 6, 8/



tagovi

Pari Sen ŽermenKilijan EmbapeLansFrancuska Liga 1Liga 1

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara