Detalj sa stadiona Mančester Junajteda (©Reuters)
Detalj sa stadiona Mančester Junajteda (©Reuters)

Šeik Džasim izneo novu ponudu za Junajted, zainteresovan i finski biznismen sa nesvakidašnjim predlozima

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 12:40

Porodica Glejzer ipak odlučila da proda klub, sada se čeka ishod revizije ponuda

Sve je manje dileme, Mančester Junajted će verovatno do leta dobiti nove vlasnike i porodica Glejzer više neće biti na čelu.

Ako je poslednjih dana zbog konfuznih izveštavanja ostrvskih medija bilo polemike i sumnje u to da li će američki milijarderi prodati svoje čedo iz Mančestera, Skaj Sport je preko dobro obaveštenih izvora stigao do potvrde da su Glejzerovi definitivno prodati klub kupcu sa najboljom ponudom.

Izabrane vesti

Nakon što je bankarska firma Rejn Grupa odobrila produžetak roka za dostavljanje druge ponude, na adresu su stigli dokumenti od šeika Džasima bin Hamada Al Tanija, kao i ser Džima Retklifa, ali i dosad malo pominjanog finskog biznismena Tomasa Zilijakusa.

Trka koja je do pre nekoliko dana bila viđena da će se odvijati udvoje ipak se pretvorila u borbu tri strane za prevlast. Ostrvski mediji su iznenađujuće prizemno izvestili da je katarski milijarder dostavio potrebnu papirologiju iako se prethodnih dana pisalo sa više pompe o tome. Pogotovo jer je sin Emira od Katara obećao da će odmah očistiti klub od duga koji iznosi preko 500.000.000 evra.

Kako se zbog potpisivanja klauzule o čuvanju poslovne tajne ne iznose finansijski detalji, sada je mnogo zanimljiviji slučaj finskog biznismena, vlasnika holding kompanije XXI Century Capital, koji je izneo nesvakidašnju ideju za kupovinu Junajteda.

Naime, Zilijakus bi želeo da sam postane vlasnik 50 odsto kluba, dok bi drugu polovinu platili - navijači! Njegova zamisao je da svi navijači izdvoje određenu sumu novca, navodno ne veliku, te kupe drugu polovinu akcija od Glejzerovih čime bi se stvorila platforma u kojoj bi svako od njih imao svoj glas u donošenju svih odluka!

I to nije sve. Zilijakus se čak obratio putem Skaj Sporta svojim protivkandidatima, šeiku Džasimu i Retklifu sa idejom da udruže snage i zajedno kupe klub.

"Apelujem na moje rivale, da udružimo snage i zajedno kupimo klub jer bismo tako mogli da investiramo mnogo više novca u Junajted. Ne samo za kupovinu igrača, već i za neophodne nadogradnje stadiona. Nisam još dobio nikakav odgovor od njih, a mi smo takođe uvećali ponudu. Verujemo da bi naša ponuda, koja uključuje i prisustvo navijača na dosad neviđen način bila najbolja za klub i njegove pristalice", poručio je Zilijakus.

On je u razgovoru za Skaj otkrio da je dobio snažnu podršku navijačke baze i da je najozbiljniji u nameri da kupi Junajted. Iza sebe već ima sportsku prošlost, pošto je u periodu od 1982. do 1986. godine bio predsednik fudbalskog kluba Helsinki. Rođen je u porodici sa jakim istorijskim uticajem u Finskoj, a 1980. godine postao je jedan od vodećih ljudi nekadašnjeg tehnološkog giganta Nokija. Takođe je bio i vlasnik lokalnog hokejaškog tima.

Šta sledi dalje? Sada Rejng Grupa zajedno sa porodicom Glejzer ima vreme da pregleda sve ponude i već sledeće nedelje trebalo bi da bude otkriveno da li će se izdvojiti jedan kupac ili ćemo ući u treću rundu nadmetanja. Podsetimo, američki investicioni fond Eliot takođe bi da investira, ali je predstavljena ponuda samo za kupovinu manjinskog udela, sa predlogom za ostale kupce da bude deo njihovog tima i uloži novac.

Najviša ponuda u prvom krugu iznosila je nešto više od pet milijardi evra, dok Glejzerovi traže skoro sedam milijardi kako bi prepustili vlasništvo.


tagovi

Mančester JunajtedŠeik Džasim bin Hamad Al TaniDžim RetklifTomas Zilijakus

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara