Mančester junajted (©Reuters)
Mančester junajted (©Reuters)

Prodaja Junajteda pretvorena u haos: Mahinacije Glejzerovih izazvale konfuziju, šta je sa ponudama glavnih kandidata?

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.03.23. | 16:27

Vlasnici Crvenih Đavola pokušali da izboksuju još ponuda, američki hedž fond Eliot dostavio ponudu za kupovinu manjinskog udela

Prodaja Mančester junajteda se u drugom krugu pregovora sa potencijalnim kupcima pretvorila u potpunu konfuziju i haos!

Rok za dostavljanje ponuda koji je bio postavljen u sredu do 22 časa probijen je jer niko nije mogao da sigurnošću da tvrdi da li su glavni kandidati, šeik Džasim bin Hamad Al Tani i ser Džim Retklif dostavili iste na vreme ili ne. Brojne oprečne informacije parale su fudbalsko nebo nad Ostrvom, da bi se na kraju ispostavilo da ni katarski, ni britanski milijarder nisu izneli svoje tačne ponude jer su u međuvremenu tražili produžetak roka. Rejn Grupa, koja je posredovala u prodaji Čelsija pre godinu dana, dozvolila je produžetak roka posle konsultacija sa porodicom Glejzer koja se izgleda koristila raznim mahinacijama da izazove konfuziju u procesu iznošenja ponuda.

Izabrane vesti

Britanski Telegraf, pozivajući se na saznanja sa različitih strana, tvrdi da su vlasnici Junajteda to učinili kako bi pokušali da izboksuju još ponuda pošto one koje su pripremali katarski šeik i britanski biznismen nisu bile dovoljno jake. Podsetimo, Glejzerovi za prodaju Junajteda traže gotovo sedam milijardi evra, dok šeik Džasim i Retklif nisu bili spremni da izdvoje. Pošto je prethodno potpisan ugovor o neotkrivanju finansijskih detalja, nije poznato koliko su tačno glavni kandidati bili spremni da izdvoje, mada pojedini insajderi tvrde da su iste bile u okviru od oko 5,7 milijardi evra. Što definitivno nije blizu onoga što Glejzerovi traže. Ipak, suvlasnici Junajteda Džoel i Avram navodno trpe pritisak od braće Edvarda, Kevina i Brajante, te sestre Darsisvi oni su deca Malkolma Glejzera – jer oni se zalažu da cena bude realnija, iako se njih četvoro ne uključuju previše u rad kluba.

Interesantno je i da su šeik Džasim i Retklif tražili produžetak roka jedan za drugim iako su još od 17. februara znali za rok koji je bio postavljen za sredu u 22 časa po srednjoevropskom vremenu. Sin Emira od Katara bio je siguran da će njegova ponuda biti daleko iznad Retklifove, dok je vlasnik kompanije Ineos od starta bio spreman za “borbu prsa u prsa“, odnosno da isprati ono što njegov konkurent bude izneo na sto. Doduše, iz Retklifovog tima su još na startu naglasili da “neće plaćati lude sume novca“, ali da će se ozbiljno boriti da postane novi vlasnik Mančester junajteda.

Konfuzija je nastala kada su počele da u javnost izlaze saznanja da je šeik Džasim dostavio ponudu kojom bi bio oboren svetski rekord za akviziciju jednog sportskog tima, dok sa Retklifove strane nije bilo nikakvih informacija. U međuvremenu je nastao problem jer po isteku roka zvanično nije bilo ponuda ni sa jedne strane. Tačnije, do tog vremena ponudu je dostavio samo američki hedž fond Eliot, ali sa namerom da postane manjinski vlasnik, uz ponudu ostalim kandidatima da im se nađe kao jedan od finansijera eventualne kupovine. Predstavnici Eliota, investicionog fonda koji je do prošlog leta kontrolisao dešavanja u Milanu, bili su prvi koji su imali razgovor sa ljudima iz Mančester junajteda. Ali, oni nisu spremni da postanu većinski vlasnici.

Da se situacija dodatno zamrsi potrudili su se Glejzerovi koji su Skaj Sportu nezvanično rekli da NEĆE da prodaju Junajted?! To je bilo negde oko 23.35 po srednjoevropskom vremenu. Nedugo zatim ljudi iz tima šeika Džasima priznali su da definitivno nisu iznesli ponudu, jer su dobili mogućnost da u dodatnom vremenskom intervalu doteraju papire. Nedugo zatim izvori bliski šeiku počeli su da tvrde da je šeik Džasim svoju ponudu spremio i da mu ne treba nikakav dodatni rok...

Prema pojedinim informacijama, Rejn Grupi je stiglo osam ponuda, ali nisu sve za kupovinu većinskog udela u Mančester junajtedu. Glejzerovima će biti potrebno oko nedelju dana da pregledaju ponude, iako se još čekaju konačne informacije o tome kada će šeik Džasim i Džim Retklif dostaviti svoje. Kada se sve ponude budu pregledale, jedan potencijalni kupac dobiće ekskluzivnu šansu da nastavi dalje sa pregovorima. U ovom trenutku ne postoji jasan favorit, mada se dugo šuškalo da je to katarski šeik.

Sada se čekaju nove informacije o daljim koracima dvojice milijardera...


tagovi

Šeik Džasim bin Hamad Al TaniDžim RetklifAvram GlejzerDžoel GlejzerMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara