Šou na Friuliju! Maestro Žiru, haubica Samardžić, predator Jović i veliki preokret Milana (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.01.24. | 22:58

Rosoneri vodili, potom je meč prekinut, Udineze je preokrenuo ali se Milan vratio iz mrtvih

Retko koji tim je u eri Stefana Piolija toliko mučio Milan kao Udineze. Rosoneri su na prethodnih šest mečeva protiv Zebreti imali samo jednu pobedu i na pragu trećeg uzastopnog poraza. Majstorija Lazara Samardžića je otvorila vrata preokreta Udinezeu ali je džoker sa klupe Luka Jović vratio Milan u život, a još jedan rezervista Noa Okafor mu podario preokret u nadoknadi vremena.

Iako se nije upisao u strelce, francuski veteran Olivje Žiru je sjajnim potezima obeležio meč i bio najzaslužniji za trijumf Rosonera 3:2. Utakmicu je obeležio i prekid zbog vređanja gostujućeg golmana Majka Menjana kojeg su desetak minuta ubeđivali da se vrati na teren i nastavi.

Izabrane vesti

Koliko je Stefanu Pioliju bilo bitno da pobedi večeras i koliko ga plaše glasine o otkazu, govori to što je Milan meč završio sa trojicom napadača na terenu što se u njegovoj trenerskoj eri retko dešavalo. Plus indisponirani Rafa Leao. Toskanski trener je došao do 100. pobede na klupi Rosonera što je pre njega u istoriji uspelo samo velikanima Anćelotiju, Kapelu, Roku i Lidolmu.

Pioli je krenuo u očekivanoj formaciji sa Žiruom kao najisturenijim, Leaom i Pulišićem po krilima i Loftus Čikom ispred Adlija i Rejndersa u veznom redu ali je kasnije morao da baca sve adute u vatru. Lazar Samardžić je posle dugo vremena vezao dve utakmice kao starter kod Gabrijelea Ćofija i pokazao da ga propali transfer u Napoli nije poremetio.

Rosoneri su bolje otvorili utakmicu, Žiru je pretio ali već tada je počelo da dolazi do neprijatnih scena kada su domaći navijači na rasnoj osnovi vređali Majka Menjana. Zvanično su opomenuti ali nisu prestali… Najbolji odgovor je stigao na terenu. Teo Ernandez se u svom stilu ubacio na levo krilo, vratio loptu na penal gde je Žiru inteligentno propustio loptu Loftusu Čiku koji je natrčao i neometan pogodio mrežu domaćih.

Tada su rasistički povici postali još jači i iznervirani Majk Menjan je napustio gol i teren. Meč je prekinut, a Francuz je otišao ka svlačionici gde su ga protivnici i saigrači ubedili da se vrati i posle 10 minuta je meč nastavljen.

Od tog momenta je Milan delovao poremećeno. Ostavljen je prostor koji je osetio Lazara Samardžić i majstorskim golom posla lažnjaka Kjeru i projektila sa 18 metara doneo izjednačenje. Srbinu je ovo bio 10. gol u Seriji A u karijeri i najmlađi je od igrača u ligi koji su poslednje tri sezone došli do pomenute granice pogodaka.

Nije to bio kraj Milanovih muka pošto je nekadašnji svetski prvak Florijan Tovan posle sat vremena igre iskoristio očajnu rekaciju Milanove odbrane i preokrenuo. Rosoneri su bili na konopcima…

Pioli je dugo čekao a onda poslao na teren napadače Okafora i Jovića plus univerzalca Florencija. I vratilo mu se! Opet je Teo Ernandez probio po levom boku, opet je gađao Žirua, a ovoga puta je Francuz tukao u prečku. Lopta se odbila na gol-liniju ali je tu bio Luka Jović koji je pokazao golgeterski njuh i postigao četvrti gol u Seriji A ove sezone. Gol nade koji je Milanu odahnuo život da u poslednjih desetak minuta krene svim silama napred.

Imao je Jović pokušaj za 3:2, a onda je Žiru ispalio projektil koji je domaći golman jedva odbio u korner. Baš posle toga kornera je Žiru skočio i spustio loptu u peterac Okaforu koji je pogodio za veliki preokret i pobedu Rosonera.

U poslednjih šest godina je Milan četiri puta postizao odlučujuće golove protiv Udinezea u nadoknadi vremena (Ibrahimović, Kesi, Rebić, Romanjoli) ali uglavnom je to bilo dovoljno za remi. Večeras je došao do četvrte vezane pobede ali i tek drugog preokreta u sezoni kada bi jurio rezultat. Prvi put je uspeo da u finišu utakmice okrene prednost rivala i pokaže karakter. Ovakve pobede mnogo donose na samopouzdanju ekipi i Milan bi možda mogao i da se uključi u trku za titulu ako ovako nastavi. Makar neće morati da strepi za Ligu šampiona do poslednje kola kao prošle sezone. Raduje i golgeterska forma Luke Jovića koji je u poslednjih 40 dana na sedam takmičarskih mečeva dao šest golova i pokazao zašto mu klub priprema novi ugovor.


SERIJA A – 21. KOLO

Subota

Roma - Verona 2:1 (2:0)

/Lukaku 19, Pelegrini 26 - Folorunšo 76/

Udineze - Milan 2:3 (1:1)

/Samardžić 42, Tovan 62 - Loftus Čik 31, Jović 83, Okafor 90+3/

Nedelja

12.30: (2,45) Frozinone (3,45) Kaljari (3,05)

15.00: (2,85) Empoli (3,20) Monca (2,55)

18.00: (3,70) Salernitana (3,20) Đenova (2,25)

20.45: (5,70) Leče (3,50) Juventus (1,68)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Noa OkaforOlivije ŽiruLazar SamardžićMajk MenjanLuka Jović

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara