Jovanović, između Dragoljuba Zbiljića i Darka Kovačevića
Jovanović, između Dragoljuba Zbiljića i Darka Kovačevića

Sportski direktor Vojvodine: Krenuli smo od nule, igrači su odustajali od dolaska jer klub nije bio stabilan u prethodnom periodu

Vreme čitanja: 14min | sub. 08.10.22. | 10:07

Marko Jovanović je u razgovoru za Mozzart Sport govorio o letnjem prelaznom roku, planovima za zimu, situaciji u klubu, ambicijama Lala...

Odavno nije bila veća euforija u Novom Sadu nego na startu ove sezone Mozzart Bet Superlige. Stigla je nova garniture na čelo kluba, pre svega novi predsednik Dragoljub Zbiljić, novi trener Milan Rastavac, kao i novi sportski direktor Marko Jovanović. Od prvog dana postavljen je jasan cilj – da se Vojvodina vrati na staze uspeha i kroz dve, tri sezone donese titulu u Srpsku Atinu. Sportski direktor Marko Jovanović ističe da su letnji prelazni rok iskoristili da izgrade temelje kuće, a da na zimu slede lakši radovi. Ovog leta, Staru damu pojačala su desetorica novih fudbalera. Jovanović je zadovoljan dosad urađenim, ali je svestan da treba sačekati kraj sezone i podvući crtu. Svaki posao zahteva određeno vreme, a pravljenje tima za najviše domete je poseban proces. Prema tome, Jovanović moli za strpljenje, a uveren je da će Lale svoju pravu snagu demonstrirati u drugoj polusezoni, nakon što igrači prođu zajedno kompletne pripreme. Uveliko se već razmišlja o zimskom prelaznom roku i novim pojačanjima, a veruje da će sa njima moći do zacrtanog kratkoročnog cilja – do grupne faze jednog evropskog takmičenja naredne sezone. Dugoročni cilj je titula, ali za nju je neophodno još nekoliko prelaznih rokova i veći budžet.

Međutim, početna euforija pomalo je narušena porazom od Čukaričkog na Banovom brdu (0:2). Pripisali su to u taboru Voše lošem danu, ali debakl od Partizana u Beogradu od pre sedam dana (1:4), uvukao je crva sumnje, jer su na oba ozbiljna ispita Novosađani pali. Marko Jovanović se ne miri s tim porazima i veruje da su posledica nedovoljne uigranosti tima, kojem još treba vremena da dođe na maksimum svog potencijala. Vojvodini danas predstoji novi težak zadatak, budući da na “Karađorđe” stiže TSC, jedan od konkurenata za najviši plasman (19.00, TV Arena sport 5).

Izabrane vesti

“Ovaj meč nam dolazi u nezgodnom momentu, posle poraza od Partizana, ali Vojvodina je veliki klub i imamo kvalitet da pobedimo TSC. Nezgodan su rival, ali imamo svoje adute i verujem da ćemo uspeti da trenutnu krizu svi zajedno prebrodimo i pobedimo”, kaže na početku razgovora za Mozzart Sport sportski direktor Vojvodine Marko Jovanović.

Dolaskom nove garniture u Vojvodinu pre četiri meseca, krenula je najpre finansijska stabilizacija, a onda postepeno podizanje kluba. Vojvodinu u pravoj snazi Jovanović očekuje u prolećnom delu sezone.

“Hteli smo najpre da se sve dovede u red. Zahvaljujući predsedniku Dragoljubu Zbiljiću i generalnom direktoru Dušanu Bajatoviću sredili smo klub iznutra. Želeli smo najpre da se plate isplaćuju redovno i da podignemo malo budžet, kako bi klub krenuo uzlaznom putanjom. Vojvodina je krenula da raste, možda su nas malo poremetili porazi od Čukaričkog i Partizana, ali podići ćemo se. Vojvodina je veliki klub, svi su nestrpljivi, i u klubu i u gradu, i hoće da se što pre nađemo u vrhu i budemo prvi, drugi, treći... Meni je najbitnije da do zime preguramo nekako, budemo u vrhu i da ne zaostajemo mnogo za Zvezdom, Partizanom, Čukaričkim i eventualno TSC-om, jer ćemo pravi biti tek posle zimskih priprema. Imamo kvalitet i najjači udar Vojvodine trebalo bi da bude za šest meseci, kad ova ekipa zajedno prođe pripreme i dodatno se uigra”.

Imao je velikog uspeha u Radničkom iz Niša, gde je takođe uspešno sarađivao sa Milanom Rastavcem. Bio je deo najvećih uspeha Nišlija u novijoj istoriji kluba, kada su u sezoni 2018/19, pod palicom Nenada Lalatovića, bili vicešampioni države, razdvojivši “večite” na tabeli. Po dolasku u Vojvodinu primarni zadatak bio je da se oformi kostur ekipe, a dovedena su desetorica igrača.

“Zadovoljan sam delimično prelaznim rokom, jer su svi igrači koje smo doveli kvalitetni. Jedini problem jeste što smo ih dovodili u hodu, pa nisu prošli zajedno pripreme. Recimo, Mamadu Traore i Iv Baraj su došli na sredini priprema u Sloveniju. Filip Malbašić je došao pred treće kolo, Nikola Čumić dva dana pred Voždovac, pred deseto kolo, a Uroš Vitas nekoliko dana posle njega. To su sve dobri igrači, ali moramo da budemo svesni da je potrebno vreme da se uigraju i nađu takmičarsku formu. Nije poenta samo dovesti dobrog igrača, već on mora da prođe i neke mini pripreme u ovom delu prvenstva da bi mogao da pruži maksimum i pokaže umeće. Dakle, minus je što nisu došli na početku priprema, ali to je bilo nemoguće jer Vojvodina prošle sezone nije bila na zadovoljavajućem nivou da bi bila magnet za neke igrače”.

JOJIĆ ZBOG PROBLEMA SA KLUBOM IZABRAO INOSTRANSTVO, SA MALBAŠIĆEM PREGOVORI TRAJALI MESEC DANA

Zbog loše situacije u Vojvodini prethodnih sezona, nimalo nije bilo lako dovesti toliki broj kvalitetnih igrača. Nekad je bilo potrebno i mesec dana ubeđivati igrače da dođu. Jedan od onih s kojim su dugo trajali pregovori je Marko Poletanović, kojeg je predsednik Voše Dragoljub Zbiljić okarakterisao kao najveće razočaranje prelaznog roka.

“Dugo smo pregovarali s Poletanovićem i kad smo smo pomislili da je gotovo, on se iz nekih razloga odlučio za Zaglebje. Stavili smo tačku na tu priču i doveli Radomira Milosavljevića, koji je sličnih karakteristika kao Poletanović. Bilo je još takvih slučajeva, ali ne bih sad otkrivao imena zbog toga što nije bilo do igrača, da pogrešno ne protumači javnost. Jednostavno je bilo drugih prepreka, a nekim igračima su bili prepreka i njihovi klubovi. Konkretno Medojević je na Kipru imao čvrst ugovor sa svojim klubom i nije mogao ništa da napravi da bi došao kod nas. Tu je sve otvoreno i dalje, pa ćemo videti. Neki igrači su se prvo raspitivali, a onda iz nekih razloga odustajali, verovatno zato što klub nije bio stabilan u prethodnom periodu”.

Nastojali su da nađu kvalitetnog plejmejkera, pa se dugo pregovaralo sa Luisom Fernandezom, vezistom Visle Krakov. Ipak, nisu uspeli da Španca dovedu u Novi Sad, a nisu se dogovorili ni sa Nemanjom Radojom i Milošem Jojićem.

“Sa Fernandezom smo dugo pregovarali, jer su svi su znali da nam treba taj tip igrača. U tom trenutku Uroš Nikolić još nije bio spreman i nismo znali šta od njega možemo da očekujemo. Fernandezu je bila prepreka Visla Krakov. Pokušavali smo da se dogovorimo sa klubom i nismo uspeli. Sa Nemanjom Radojom smo pričali takođe, ali se nismo dogovorili, jer on još želi da igra u inostranstvu. Znam da su ga tražili i Zvezda i Partizan, ni oni nisu uspeli da ga dovedu. Pregovarali smo i sa Jojićem, ali on je imao dosta problema prošle godine sa svojim klubom, pa je odlučio ipak da ode iz Srbije”.

Da je jedan od najtežih zadataka bio nagovoriti igrače da dođu u srpski fudbal, ilustruje i slučaj Filipa Malbašića, s kojim je dogovor ipak postignut.

“Dugo smo se dogovarali sa Malbašićem. Odbijao nas je, tako da smo pregovarali mesec dana. Onda je u jednom momentu uvideo da bi možda mogao izaći kao slobodan igrač iz Španije. Bili smo strpljivi i nakon dužeg ubeđivanja, video je kakva je situacija u klubu. Posle razgovora sa Dragoljubom Zbiljićem i dogovora oko finansijskih detalja, odlučio je da nam se pridruži”.

Takođe, Jovanović je uspeo da angažuje polivalentnog ofanzivca Nikolu Čumića iz Olimpijakosa. Bili su Novosađani brži u toj trci i od Partizana, koji je bio na korak da ga dovede, a o kakvom pojačanju je reč, Čumić je demonstirao na svom debiju, kada je sa dva gola srušio Voždovac.

“Čumić je vanserijski igrač i mnogo će nam značiti. Međutim, i on je poluspreman i treba mu još malo vremena da bude u pravoj formi. To je veoma ozbiljan posao koji smo uradili, jer je on igrač Vojvodine naredne tri godine. Olimpijakos je ostao u nekim procentima od prodaje, ali moj posao je bio da ga nagovorim da dođe. Prepoznao je da će biti dobro u Vojvodini u narednom periodu. Posle velike bitke sa Partizanom, kao i Leganesom i Legijom iz Varšave, koji su ga takođe hteli, uspeli smo da ga dovedemo”.

DA SMO PRVI NA TABELI, TO BI BIO INCIDENT

Jovanović naglašava da će vreme pokazati ko je bio zaista pravo pojačanje, a ko ne. Kao glavni problem ističe nedostatak vremena da se ekipa uigra.

“Baraj je dao nekoliko golova, upisao određeni broj asistencija, iznudio je neke od penala... Malbašić je u Kragujevcu na prvom meču dao gol, Čumić dva puta pogodio protiv Voždovca, Nemanja Nikolić se dobro uklopio sa Simićem, pokazali su se kao dobar tandem. Tu su i Traore koji je A reprezentativac Malija, a Carević Crne Gore... Dakle, svi su oni pokazali određeni kvalitet, treba im samo vreme da se uigraju, a ko je top pojačanje videće se kad se podvuče crta na kraju sezone. Takođe, neke stvari su nam još nedoumica, jer je velika razlika kada imate ekipu na okupu od prvog dana i kad je formirate tek posle pet, šest kola. Da se desilo da smo trenutno prvi na tabeli, to bi bio incident. Moramo da shvatimo da je potrebno vreme da se tim napravi i uigra za visoke domete, kao što nam je plan da napadnemo sam vrh i kroz dve, tri godine osvojimo i titulu. Trkamo se sa Zvezdom i Partizanom, koji već dugo imaju formiran tim i samo ga nadopunjavaju. Takođe i Čukarički i TSC vrše dopunsku selekciju. Oni su zato bili u prednosti u odnosu na nas, jer smo svi novi u klubu”.

Takođe bilo je i dosta izlaznih transfera. Sa nekolicinom fudbalera Vojvodina se rastala jer je procenjeno da nisu trenutno za najveće domete.

“Jedna grupa igrača, kao što su Kopitović, Stevanović, Devetak, Matić, Bastajić nije bila u planu za cilj koji imamo i tražili smo ljudski način da se sa njima rastanemo i da odu u druge klubove. To su dobri igrači, ali procenili smo da nisu za domet koji želimo da postignemo u naredne dve, tri godine. Nije nama cilj da ove sezone tek tako vratimo pobede u Novi Sad i odmah osvojimo titulu. Posle ovakvog okupljanja u prelaznom roku, to je nemoguće, ali je moguće da izborimo sam vrh tabele”.

A na nekim transferima su Lale dobro zaradile i probile se na inostrana tržišta.

“Mihailo Ivanović je otišao u Sampdoriju jer svakako sad nije mogao da igra za prvi tim Vojvodine. Smatrali smo da je bolje da odigra sezonu na pozajmici u Italiji nego da igra kod nas treću ligu. Oni su nama svakako platitili pozajmicu, tako da Vojvodina profitira od toga, a moguće je ostvariti i veliki transfer. Ako se ne odluče da ga kupe, on se opet vraća sa dodatnim iskustvom. Mi se njega nismo odrekli i tamo može ostati samo u slučaju ogromnog transfera. Takođe, prodali smo Milana Majstorovića za veliki novac (u Dinamo Moskvu) i mislim da u tom slučaju ni Zvezda i Partizan ne bi mogli da ga zadrže. Klub mora da živi i od transfera. Vojvodina dugo nije prodala igrača, pa smo tim transferom rasteretili budžet i dali signal ljudima u ostalim ligama da u Vojvodini ima ozbiljnih igrača. Preko Ivanovića smo probili italijansko tržište, a preko Majstorovića rusko”.

Kada je reč o Vošinim klincima, jasan stav je da se ne prodaju ukoliko ne stigne jaka ponuda.

“Kabić je pokazao i u našoj mladoj selekciji kvalitet i postigao dva gola. Dobija prostor kod nas i dobijaće ga sve više. Što se tiče transfera, ako dođe neka ogromna ponuda, možda bi klub i pristao, ali rano je o tome pričati. Tu je od mladih igrača i Veljko Jelenković, koji nije još dobio šansu, kao i Vladimir Miletić, mladi reprezentativac. Neka se on i Topić bore za mesto u timu. Volim da naglasim uvek da deca koja dolaze u prvi tim iz naše škole, ne smeju da misle da njima nešto pripada samo zato što su dobro igrali u školi fudbala. Sve mora po zasluzi. Moraju da se i dalje bore za prvi tim, jer nije dovoljno samo to što imaju talenat”.

MILOŠEVIĆ ĆE NAPRAVITI VELIKU GREŠKU AKO NE POTPIŠE NOVI UGOVOR

Osvrnuo se Jovanović na slučaj Jovana Miloševića, koji je letos zablistao na EP za kadete, kada je bio i najbolji strelac. Dobijao je šansu u prvim susretima ove sezone, ali je vremenom izgubio status koji je imao, jer je krenulo zatezanje oko potpisa novog ugovora. Još uvek nije jasno da li će to i učiniti.

“Možda smo malo kasno došli u klub, jer je on već otišao na EP u Izrael. Međutim, kad se vratio, uradili smo sve što je u našoj moći da ga ubedimo da potpiše novi ugovor. Imao je strašno dobar status na početku sezone, igrao neke utakmice i mislim da je za njega najbolje da igra u Vojvodini, kao što su nekad igrali Miloš Krasić, Gojko Kačar, Lane Jovanović, Dušan Tadić, koji su kroz Vojvodinu naparavili kasnije karijeru. Ne bi bilo dobro da ne produži ugovor sa Vojvodinom ni za klub, a ni za njega lično, jer ako to ne učini, u nekom drugom klubu će igrati za mlađi tim i opet čekati pet godina da se dokaže i dođe do prvog tima. Ovde je dobijao šansu, uradili smo sve da mu utabamo put, da bude još bolji reprezentativac i spreman za klub u koji bi otišao. Trenutno nije spreman za inostranstvo ni fizički, ni psihički, ni tehnički... Za sada ide teško i nema isti status kao što je imao na početku. Mislim da bi napravio veliku grešku ako ne bi produžio ugovor sa Vojvodinom”.

A ponude za neke igrače su odbili...

“Za Veljka Simića je stigla zvanična ponuda od Krila Sovjetov. Takođe imali smo ponudu za Mamadua Traorea iz Saudijske Arabije od dva kluba. Za Mirka Topića se jako interesovao Malme, kao i dva italijanska kluba, nisu to bile zvanične ponude, ali je bilo jako blizu. Odbili smo ih jer želimo da provedemo neko vreme zajedno i vidimo koji nam je krajnji domet. Oni su dugo na okupu i zato nam treba period da se uigramo. Majstorovića smo prodali jer nije bio pri prvom timu i karika bez koje ne možemo, dok to ovi igrači već jesu”.

NISMO JOŠ UVEK NA MAKSIMUMU, POTREBNO STRPLJENJE

U klubu uveliko razmišljaju o dodatnom pojačavanju tima u zimskom prelaznom roku. Mete su neki igrači iz domaćeg šampionata i regiona, a kakva će igrače dovoditi zavisi i od analize jesenje polusezone.

“Ima zanimljivih igrača i u našem šampionatu, kao i u regionu. Imamo nekoliko izvora, gde možemo da tražimo igrače. Nabavili smo i novi program “driblab”, preko kojeg možemo da pronađemo potrebne igrače i da ih uporedimo s onim koje imamo. Najteži deo smo završili letos, jer smo krenuli od nule da zidamo kuću. Uspeli smo da uradimo temelje, doveli neke igrače i sad analiziramo njihov karakter, jer da bismo bili u samom vrhu srpskog fudbala, moramo biti i karakterno jaki. Recimo kad je Vojvodina osvojila Kup Srbije, tada je tu bio Nikola Drinčić, koji je bio mentalno mnogo jak. Dobijali smo sad manje utakmice, a izgubili od Čukaričkog i Partizana i ta dva meča su nam pokazala mnogo toga. Analiziramo sve, pa ćemo videti gde nam treba dopunska selekcija”.

Na oba teža ispita u ovoj sezoni Novosađani su pali, najpre su poraženi od Čukaričkog (0:2), a potom i od Partizana (1:4) u prošlom kolu. Izazvalo je to dosta komešanja u javnosti.

“Čukarički je letos napravio dopunsku, a mi novu selekciju igrača. Partizan je takođe imao kostur tima. Protiv Čukaričkog smo ušli puni sebe, možda ih malo i potcenili i zato nismo dobro prošli. Nadam se da tu karakterno nemamo problem, jer bi to bilo nerešivo u ovih par meseci do prelaznog roka. Ne tražim alibi, Čukarički je pobedio zasluženo, ali verujem da ćemo im se revanširati u drugom delu sezone. Kad je reč o meču sa Partizanom, pokušavam da nađem razlog tih kardinalnih grešaka u poslednjoj liniji. Traore je odigrao katastrofalnu utakmicu, napravio greške kod prvog i četvrtog gola. Možda je opravdanje to što je došao dva dana pred utakmicu iz Afrike, gde je bio sa reprezentacijom”.

Jovanović razlog poraza vidi u tome što ekipa nije dostigla svoj maksimalni potencijal za razliku od protivnika, ali svestan je da više nema prava na takve kikseve.

“Čumić nije igrao u obe te utakmice od početka, jer je imao neku sitnu povredu, takođe i Malbašić nije još u pravoj formi. Znam da je strašan igrač, ali mora da se probudi. Ni protiv Partizana ni protiv Čukaričkog nismo bili u najboljem izdanju i tu negde tražim neko opravdanje. Čukarički je bio na sto odsto mogućnosti u tom meču, a mi na nekih šezdeset, sedamdeset odsto. Moraju sad da se trgnu i shvate da nema mesta za neke kikseve. U redu je ako nas neki klub nadigra u polju, bude bolji i pobedi nas, ali ne da na sraman način gubimo i poklanjamo golove. Koštale su nas neke sitne greške, pojedini igrači nisu stajali tamo gde treba da stoje... Nije dovoljan individualni kvalitet, Vojvodina mora da pokaže i karakter i krene da pobeđuje. Predstoji težak raspored, ali nismo pravili tim za manje mečeve, već da budemo u samom vrhu”.

Takođe, Jovanović žali za propuštenim šansama da se pojedine utakmice dobiju.

“Prokockali smo i jeftine šanse protiv Mladosti iz Lučana (prim. aut. 1:1) kod kuće kad je Simić dobio crveni karton. Takođe i protiv Spartaka (prim. aut. 0:0), u toj čudnoj utakmici, imali smo stopostotne šanse i trebalo je da pobedimo. Sa ta četiri boda sad bismo bili na drugom mestu, zajedno sa TSC-om i Čukaričkim. Međutim, ima još dosta da se igra”.

Ono što Jovanović vidi kao ključ uspeha jeste strpljenje. Poručuje da je neophodno par prelaznih rokova kako bi Vojvodina ostvarila zacrtane ciljeve. A kratkoročni cilj je da se naredne godine na Karađorđu igra grupna faza evropskog takmičenja.

“Tim se pravi kroz par prelaznih rokova. Za naš cilj, a to je grupna faza u Evropi, potrebna su dva do tri prelazna roka. Za titulu treba i nešto više, a uz to i da raste budžet. Treba da dobro odradimo i zimski prelazni rok i pokušamo doći do grupe. To bi nam ojačalo i budžet, jer kad igrate Evropu sigurno bi došle neke ozbiljne ponude. U prvom razgovoru smo rekli da hoćemo da napadnemo titulu kroz dve, tri godine. Nerealno bi bilo da to učinimo ove sezone. Naravno, ići ćemo na pobedu u svakoj utakmici, ali treba ići korak po korak, postepeno se pojačavati, a rezultat neće izostati”, zaključio je razgovor sportski direktor Stare dame Marko Jovanović.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 14. KOLO

Petak

Radnik - Novi Pazar 1:1 (1:1)

/Spasić 13 – Rubežić 33/

Subota

15.00 (2,55) Mladost Lučani (3,30) Napredak (2,75)

17.00 (1,75) Kolubara (3,60) Mladost GAT (4,90)

19.00 (2,45) Vojvodina (3,25) TSC (2,95)

Nedelja

15.00 (1,40) Čukarički (4,50) Javor (8,50)

15.30 (1,10) Crvena zvezda (11,00) Spartak (19.00)

19.30 (5,20) Voždovac (3,70) Partizan (1,70)

Ponedeljak

16.00 (2,30) Radnički Niš (3,30) Radnički 1923 (3,15)



tagovi

Marko JovanovićFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara