Stanković, Jovanović, Jokanović, Milojević (©Reuters/AFP)
Stanković, Jovanović, Jokanović, Milojević (©Reuters/AFP)

Srpski treneri u Evropi: Jovanović, Milojević i Ilić za titulu, Stankoviću preti ispadanje, Jokanoviću se ljulja

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.04.23. | 09:21

Nema mnogo srpskih stručnjaka u jačim ligama kontinenta

Davno su prošla vremena kada su srpski treneri „drmali“ Španijom, kada ih je bilo pregršt u Grčkoj, Turskoj... Danas u ligama Petice ostao je samo jedan naš predstavnik – Dejan Stanković. A i njemu se smeši silazak u niži rang sa Sampdorijom.

Ipak, daleko od toga da Srba nema u evropskim ligama, neki se bore za titule, neki za opstanak, neki su uljuljkani u sredini tabela i mirno čekaju kraj sezone.

Izabrane vesti

Da krenemo od Italije. Jedini srpski trener u Seriji A je Dejan Stanković. Ali, njemu i Sampdoriji, ophrvanoj finansijskim problemima, ne cvetaju ruže. Na deset kola pre kraja Đenovljani imaju deset bodova manje od Specije, koja je na prvoj bezbednoj poziciji tabele. Šanse za spas u teoriji postoje, ali bi Samp morao baš da proigra u finišu da bi se spasao.

Naših trenera nema u Bundesligi, nema ni u Francuskoj, više ih nema ni u Engleskoj, kao ni u Španiji, gde im je nekad bila „meka“. Barem ih nema u prvim ligama, u nižim se i nađe poneko ime.

Dva respektabilna, trofejna srpska trenera su u Rusiji. Slaviša Jokanović je u Dinamu iz Moskve, međutim, iz najveće zemlje sveta kruže poslednjih dana vesti da mu se sprema smena. Pogotovo je postalo sumnjivo kada su odjednom počeli da se javljaju medijima agenti igrača Dinama i da žestoko kritikuju, pa čak i vređaju, Jokanovića. Dinamo je na petom mestu prvenstva Rusije, do titule ne može, a izlaska u Evropu ionako neće biti za klubove iz te zemlje ni naredne jeseni.

Vladimir Ivić je preuzeo zimus Krasnodar u dosta teškoj situaciji. Klub je bio u sredini tabele, daleko od ambicija čelnika. Bikovi se polako pomeraju, trenutno su na osmoj poziciji.

Sa dosta pažnje srpska fudbalska javnost prati tok prvenstva u Grčkoj, gde se za titulu bori Ivan Jovanović sa Panatinaikosom. Zeleni iz Atine su dugo vodili, pa su doživeli veliki pad posle mundijalske pauze, ali su uspeli da se stabilizuju i sada vode trku rame uz rame sa AEK-om, dok im Olimpijakos i PAOK dišu za vratom.

Za titulu se bori i Vladan Milojević na Kipru. Njegov APOEL je vodeći na tabeli sa dva boda više od Arisa, ali tim je u maloj krizi, pošto je vezao tri uzastopne nerešene utakmice i time dopustio najbližem rivalu da mu se dodatno približi. Za dva kola APOEL-a čeka gostovanje na stadionu Arisa.

Na Kipru radi i Vesko Mihajlović, nekada najbolji strelac naše lige kada je nosio dres Vojvodine. Sada je šef struke Anortozisa, koji igra u plej-autu, ali je u sigurnoj zoni, ne preti mu borba za opstanak.

U našem komšiluku, u Bugarskoj, Saša Ilić juri prvu titulu u trenerskoj karijeri. Iako je tamošnja javnost na polusezoni govorila da CSKA nema nikakve šanse u trci sa Ludogorecom, Armejci su i dalje lideri na tabeli sa četiri boda više od prvaka iz Razgrada. CSKA je pre neki dan ispao iz Kupa Bugarske, pa ostaje da se vidi kako će to uticati na ekipu. Možda i pozitivno, jer može da se fokusira na šampionsku trku.

Kada je Turska u pitanju, tu je knjiga spala na jedno ime – Aleksandra Stanojevića. Doskorašnji trener Partizana je preuzeo Konju kada je bila u debeloj rezultatskoj krizi, ali nije uspeo odmah da je trgne. Ipak, zeleno-beli su vezali četiri utakmice bez poraza, deluje da su se stabilizovali, međutim, šanse da se bore za Evropu izgledaju vrlo male.

Aleksandar Vuković je mogao letos da postane trener Partizana i ispuni svoj dugogodišnji san, ali je procenio da mu je bolje da ostane u Poljskoj. Preuzeo je Pjast Glivice i sa njim je u sredini tabele, na osmom mestu, samo sa usponom forme u poslednje vreme: četiri pobede u pet poslednjih kola.

Trenersku karijeru u Poljskoj gradi i Ivan Đurđević, nekadašnji fudbaler Rada, koji sada vodi Šljonsk iz Vroclava i na 12. je mestu prvenstva. Njegov tim je zapao u krizu, nema pobedu u četiri poslednja kola.

Srba trenutno najviše ima u ligi Mađarske. Srđan Blagojević vodi Debrecin s kojim je na četvrtom mestu i bori se za izlazak u Evropu. Miloš Kruščić je po odlasku iz Ujpešta preuzeo Kišvardu, s kojom je odradio tek jednu utakmicu, a na klupu Ujpešta se vratio Nebojša Vignjević.

Iako se u jednom momentu pronela vest da Perica Ognjenović više nije trener Metalista iz Harkova, nekadašnji as Crvene zvezde je i dalje na klupi ukrajinskog kluba. Ali, tim ne stoji najbolje, na 13. je mestu i ima niz od 12 utakmica bez pobede u prvenstvu.

Ime Milića Ćurčića možda nije toliko poznato u srpskoj fudbalskoj javnosti, ali je u Belorusiji osvojio titulu sa Šahtjorom iz Soligorska, a onda je preuzeo Tobol iz Kazahstana i sa njim je trenutno drugi na tabeli, mada su odigrana tek prva četiri kola u toj ligi.

U dalekom Meksiku Veljko Paunović na klupi Gvadalahare je pao na šesto mesto posle tri utakmice bez pobede.


tagovi

Slaviša JokanovićVladimir IvićVladan MilojevićIvan JovanovićDejan StankovićSaša IlićVeljko PaunovićAleksandar VukovićAleksandar StanojevićNebojša VignjevićMiloš KruščićAleksandar Blagojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara