Marko Livaja (©AFP)
Marko Livaja (©AFP)

Tako to rade majstori: Livaja jednim potezom probudio Hajduk za pobedu na Maksimiru (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.07.23. | 22:05

Dinamo propustio da iz penala reši veliki derbi već u prvom kolu hrvatskog prvenstva, pa ispustio i bod - 1:2

Statistički podaci kažu da je bio najlošiji igrač Hajduka u prvom poluvremenu velikog derbija sa Dinamom, ali na kraju je Marko Livaja junak Splićana koji se, ipak, trijumfalno vraćaju iz Zagreba - 2:1.

Za 45 minuta igre kapiten gostiju imao je samo 15 dodira sa loptom. Od 10 dodavanja šest tačnih. Osam puta je izgubio loptu, nije dobio ni jedan od pet duela, niti je uputio šut ka golu rivala. Ništa bolji nije bio iskusni napadač po povratku sa odmora, ali je onda u 74. minutu pokazao zašto igrače njegovog kalibra treba trpeti i onda kada deluje da nemaju svoj dan. Svoj jubilarni 100. nastup u dresu Hajduka krunisao je pogotkom tako što se posle loše reakcije Mišića majstorski zagradio pred golom Dinama. Bez faula onemogućio je Dominika Livakovića da iskoristi mogućnost igranja rukama i sjajno primio loptu koja je s visine padala pred njega, a onda iz okreta zatresao mrežu. Bio je to gol za 1:1 i gol za buđenje dotad anemičnih Splićana. Ubrzo je Ođiđa Ofoe imao šansu za preokret, ali je ovaj put Livaković bio dobro koncentrisan. Ipak kako se bližio kraj sve više je raslo samopouzdanje gostiju i vera da mogu do pobede. Nagrada za juriš u finišu meča stigla je u četvrtom minutu nadoknade, kada je 18-godišnji Amerikanac Rokas Pukštas najbolje je reagovao na centaršut Dolčeka iz kornera i doneo neopisivo, po viđenom u većem delu meča i iznenađujuće, slavlje gostiju.

Izabrane vesti

Mogao je Bruno Petković mnogo raanije da reši pitanje pobednika i, poput okršaja istih rivala u Superkupu Hrvatske pre nekoliko dana, donese Dinamu novu, moglo bi se reći i rutinsku, pobedu nad najvećim rivalom. Najbolji strelac Modrih je, međutim, od junaka postao tragičar.

U 35. minutu je Petković udarcem iz prve na najbolji način realizovao kontru svog tima započetu uklizavanjem Mišića (oduzeo loptu pominjanom Livaji), nastavljenu snažnim duelom Špikića i Ferera u kojem je Portugalac delovao kao da je naleteo na zid, te loptom poslatom u srce šesanesterca, na nogu Brunu. Bio je to udarac kao iz topa. Baš kakav je trebalo da napadač Dinama uputi u 65. minutu sa bele tačke, ali je tada uradio potpuno suprotno - po zemlji i značajno slabije, omogućivši Ivanu Lučiću da se proslavi odbranom. Prethodno je Jan Mlakar naivno oborio Moharamija u prodoru na ivici kaznenog.

Čak i odbranjeni penal nije toliko trgao Splićane koliko je to bio način na koji je Livaja matirao Livakovića. Osetili su u tom trenutku da mogu mnogo više nego što su do tada pokazali i konačno se rastrčali. Domaćini kao da su bili zatečeni time, nisu imali odgovor, a kazna za strah od poraza stigla je u poslednjim trenucima kao proizvod loše koncentracije i postavke prilikom prekida.

Bila je ovo prva pobeda Splićana na Maksimiru od decembra 2021. Nemaju ih mnogo Hajdukovci u poslednje vreme, ali još prošle sezone nagovestili su da bi posle godina i godina patnje možda mogli da skinu najvećeg rivala sa trona. Još ako im se ostvari san o povratku Ivana Perišića na Poljud, pucaće beli dresovi od samopouzdanja u Hajdukovim igračima.

S druge strane, Dinamo je delovao sigurno veći deo utakmice, imao i taj zicer od kog se protivnik verovatno ne bi oporavio da je bio iskorišćen, ali pokazao je ovaj meč da bi Igor Bišćan mogao da ima velikih problema ako do kraja leta ostane bez nekih od vodećih igrača. A, uveliko se pominje da bi klub mogli da napuste Livaković, Petković, Ivanušec... Možda baš zbog toga trener Zagrepčana nije pravio izmene sve do 79. minuta, iako će njegov tim već za četiri dana igrati protiv Astane prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

HRVATSKA 1 – 1. KOLO

Petak

Dinamo - Hajduk 1:2 (1:0)

/Petković 35 - Livaja 74, Pukštas 90+4/

Subota

18.55: (1,40) Rijeka (4,60) Rudeš (8,00)

21.00: (1,57) Osijek (3,70) Slaven (7,00)

Nedelja

18.55: (2,40) Gorica (3,40) Varaždin (2,95)

21.00: (2,25) Lokomotiva (3,35) Istra (3,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dinamo ZagrebHajduk SplitHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara