Tragedija za pamćenje: Dortmund izgubio titulu pred svojim navijačima, Musijala u 89. minutu doneo 33. salataru Bajernu

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.05.23. | 17:28

Milioneri odigrali samo 2:2 sa Majncom, Bajern slavio na Rajn Energi stadionu i došao do 11. uzastopne titule

Poslednje kolo kakvo se ne pamti u nemačkom fudbalu i Dortmundova tragedija na Vestfalenu o kojoj će se dugo pričati. Milioneri su meč odluke sa Majncom na svom terenu dočekali sa dva boda prednosti, bilo je nephodno samo da ostvare još jedno slavlje, ukupno 15. pred svojim navijačima na 17. utakmici u ovoj sezoni, ali su odigrali samo 2:2 i propustili priliku da prekininu decenijsku dominaciju Bajerna. Keln je uradio sve što je bilo u njegovoj moći protiv Bavaraca na Rajn Energi stadionu, čak i da izjednači u 81. minutu sa bele tačke preko Dejana Ljubičića. Ipak, Bajern je zaigrao na sve ili ništa i golom Džamala Musijale u 89. minutu došao do velikog slavlja (2:1), 33. salatare, odnosno 11. uzastopne titule prvaka Nemačke.

Istorijski plasman u Ligu šampiona ostvario je Union Berlin, koji je na svom terenu savladao Verder (1:0) golom Ranije Kedire u 81. minutu, dok je iz Bundeslige, posle Herte, ispao i Šalke, porazom u Lajpcigu (2:4), dok će u plej-aut Štutgart, nakon remija sa Hofenhajmom. Frajburg će morati u grupnu fazu Lige Evrope, ali nije mogao ni da se nada boljem plasmanu, pošto je posle preokreta poražen u Frankfurtu (1:2). Leverkuzen je trenutno u kvalifikacijama za Ligu konferencije, ali će sačekati finale Kupa Nemačke između Lajpciga i Ajntgrahta. Ako Lajpcig osvoji, Leverkuzen ide u Ligu Evrope, a ako trofej ode u ruke Ajntrahta, onda Aspirndžije idu u Ligu pomenute kvalifikacije za Ligu konferencije, a osvajač Kupa u drugo po kvalitetu klupsko takmičenje na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

Ekipa Edina Terzića nije izdržala pritisak pred svojim navijačima. Naivno su domaći primili dva gola, imali zaostatak već posle 24. minuta igre, a onda istrošili ogromnu energiju da bi se vratili u meč. Smanjili su golom Gereira u 69. minutu, dok je izjednačenje stiglo tek u petom minutu nadoknade preko Niklasa Zilea. Euforija na Vestfalenu je vladala dobrih osam minuta, pošto je Dortmundu bio dovoljan i Bajernov remi u Kelnu. Međutim, to nije dozvolio Džamal Musijala.

Sve je naopako krenulo Terzićev tim još u 19. minutu, kada je prvi izvedeni jedanaesterac Sebastijana Alea u dresu Dortmunda uspeo da odbrani Fin Damen. Da se tada zatresla gostujuća mreža, Dortmund bi bio u situaciji da ostatak meča odigra znatno mirnije, ovako je njegovim igračima pala koncentracija, pa su gosti iz jedne polukontre, samo pet minuta kasnije duplirali prednost i učinili nade domaćina u preokret gotovo nemogućim.

Sastav Tomasa Tuhela je odigrao mnogo zrelije u poslednjem kolu, poveo je već u osmom minutu posle odlipčnog kontranapada i sjajnog pogotka Kingslija Komana. Ipak, gosti u nastavku utakmice nisu uspeli da reše pitanje pobednika, što im se umalo osvetilo. Serž Gnabri je udarac Denisa Huseinbašića zaustavio rukom na vrhu kaznenog prostora, pa je arbitar Jablonski pokazao na belu tački i omogućio Ljubičiću da izjednači.

Ipak, Bajern taj trenutak nije poljuljao, već ga je dodatno motivisao da krene u žestoke napade i pronađe put do pobede. Nepun minut ranije, veliku šansu je imao Leroj Sane, ali je Marvin Švabe zaustavio taj zicer. Već u sledećem napadu, Musijala je posle sjajnog okreta pogodio donji levi ugao domaćeg gola i rešio pitanje šampionske titule u ovoj sezoni.

U jednom trenutku je bilo prilično dramatično i kada su druge dve bitke u pitanju, ona za Evropu i ona za opstanak. Šalke je uspeo da iskoristi pola sata Lajpcigove opuštenosti na Red Bul Areni i od 0:2 stigne do 2:2 u 49. minutu, nakon autogola Vilija Orbana. Međutim, domaći tim se ponovo podigao i krenuo da napada, pa je gostujući tim definitivno slomljen u samoj završici meča golovima Jusufa Poulsena i Kristofera Nkunkua.

Dramu u borbi za opstanak na nekoliko minuta uneo je i vodeći gol Hofenhajma u Štutgartu, kada je Ilas Bebu u 75. minutu zatresao mrežu Fabijana Bredloua. Ipak, pet minuta kasnije Tijago Tomas je postavio konačan rezultat i ostavio Švabe na poziciji 16, pa ih sada očekuje borba sa Hamburgerom za učešće u Bundesligi naredne sezone.

Frajburg je nakon gola Vinćenca Grifa u Frankfurtu u 45. minutu bio na poziciji četiri, ali je domaćin u završnici meča došao do preokreta golovima Kolo Muanija i Edimbea i napravio dobru najavu finala Kupa Nemačke, gde će voditi bitku za učešće u evrokupovima naredne sezone. Union Berlin je napadao čitavu utakmicu, mučio se načne odbranu Verdera, ali je na kraju uspeo da stigne do cilja. Kedira se odlično snašao posle gužve u gostujućem kaznenom prostorom i preciznim udarcem unutrašnjim delom kopačke pododio donji desni ugao nemoćnog Jirija Pavlenke.

BUNDESLIGA - POSLEDNJE, 34. KOLO

Bohum - Leverkuzen 3:0 (2:0)

/Ferster 19, Asano 34, Štoger 86/

Dortmund - Majnc 2:2 (0:2)

/Gereiro 69, Zile 90+5 - Hanče Olsen 15, Onisivo 24/

Ajntraht - Frajburg 2:1 (0:1)

/Kolo Muani 83, Dina Ebimbe 90+1 - Grifo 45/

Keln - Bajern 1:2 (0:2)

/Ljubičić 81 penal - Koman 8, Musijala 89/

Menhengladbah - Augzburg 2:0 (2:0)

/Nec 4, Hofman 40/

RB Lajpcig - Šalke 4:2 (2:1)

/Lajmer 10, Enkunku 19, Poulsen 83, Nkunku 90+4 - Kaminski 28, Orban 49ag/

Štutgart - Hofenhajm 1:1 (0:0)

/Tomas 80 - Bebu 75/

Union Berlin - Verder 1:0 (0:0)

/Kedira 81/

Volfzburg - Herta 1:2 (1:0)

/Kaminski 2 - Maza 55, Rihter 68/



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara